Natuurvereniging Ken en Geniet bestaat 65 jaar, dat betekent, jullie weten het allemaal, dat ze ook nogal wat oudere en minder mobiele leden hebben. Want Ken en Genieters zijn trouw aan de vereniging, daarom dit jaar een speciale vaartocht, van maar liefst 5 uur, met de boot uit de vloot van de Zilvermeeuw in Drimmelen. Speciaal voor de natuurliefhebbers wordt er een route gevaren door de mooie Biesbosch. Wordt er iets bijzonders gezien, dan leggen ze de boot stil, ook de schipper is een echte natuurliefhebber. Onderweg zal deze man de passagiers allerlei wetenswaardigheden weten te vertellen. Kortom een waardig jubileumfeest zal er gevierd worden, door Natuurvereniging Ken en Geniet

Hoe ziet deze dag eruit?

9.15 uur vertrek bij de Salamander, naar de haven van Drimmelen, 9.45 uur inschepen aan de Zilvermeeuwsteiger, 10.00 uur vertrek uit de haven. De deelnemers worden meteen getrakteerd op koffie/thee met een heerlijk gebakje en dan begint de ontdekkingstocht van 5 uur door de Biesbosch. Rond 12.00 uur verzorgen de koks een uitgebreide scheepslunch, met onbeperkt koffie, thee of melk.

15.00 uur komen ze weer aan bij de haven van Drimmelen en gaat men van boord, met echte zeeman(vrouw)sbenen.

De Biesbosch

Wat kunt u verwachten onderweg, ja dat is moeilijk zomaar te beschrijven, men heeft de hele boot voor zich, dus ze gaan de mooiste stukken bezoeken. En dat zijn er heel wat, samen met de kapitein bepalen ze de vaarroute, zo zal de boot langs polders gaan waar vele vogels zitten, maar misschien ook wel wat wild en mooie landschappen. Nationaal Park De Biesbosch of Biesbos is de benaming voor een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied in Nederland met zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. Het bestaat uit een aantal riviereilanden en zand- en slikplaten in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland die liggen tussen de rivieren Boven-Merwede en Amer, en die doorsneden worden door de kunstmatige rivier de Nieuwe Merwede. Aan de oostzijde wordt het gebied begrensd door het Land van Heusden en Altena. Het kan worden onderverdeeld in de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch, waarbij de laatste weer bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch en de Dordtse Biesbosch.

Nationaal park

In 1994 kreeg de streek de status van nationaal park, heet sindsdien officieel Nationaal Park De Biesbosch, en staat op de lijst van beschermde natuurgebieden. De Biesbosch wordt deels agrarisch gebruikt, is ingericht voor verschillende vormen van recreatie en biedt ook ruimte aan opslag van schoon oppervlaktewater in speciaal aangelegde spaarbekkens ten behoeve van de continuïteit van de drinkwatervoorziening.

In 1970 werd de Haringvlietdam met sluizencomplex in gebruik genomen en in de jaren 1967-1977 werden de Volkeraksluizen gebouwd. Door de afsluiting van het Haringvliet verdween de grote dynamiek van het getij (tot 2 m) bijna helemaal. In de Sliedrechtse Biesbosch bleef via de verbinding met de Nieuwe Waterweg plaatselijk nog een getijverschil van 60–70 cm. In de Brabantse en Dordtse Biesbosch is dit nog maar 20–30 cm. Door verminderde erosie en sedimentatie verandert de Biesbosch sindsdien geleidelijk in een ondiep, laguneachtig zoetwatermoeras. Het hoogteverschil tussen platen en geulen wordt minder en de biezenvelden, rietgorzen en wilgengrienden verruigen en ontwikkelen zich tot wilgenbossen. Mogelijk kunnen de plannen om de Haringvlietsluizen gedeeltelijk weer te openen (het zogenoemde Kierbesluit) de dynamiek in dit gebied deels herstellen.

Leden en familie mogen deelnemen aan deze tocht. Leden betalen voor de boottocht incl lunch € 35,- en zij die geen lid zijn betalen € 45,-, uw opgave moet voor dinsdag 23 mei binnen zijn, bij de bekende adressen.

Bewoners

Er vliegt en loopt heel wat rond daar, mogelijk ziet u de visarend of de zeearend, twee koningen van de lucht, die broeden in dit waterparadijs. Vanzelfsprekend zult u talloze watervogels gaan ontmoeten, want overal zwemmen futen, waterhoenen, meerkoeten en tal van andere eenden soorten. In de bomen zullen u aalscholvers gaan zien en langs de waterkant reigers, blauwe, maar ook zilverreigers.

Wie weet zwemt er zomaar een bever langszij, men kan niets met zekerheid beloven, maar de kans is groot. Op de oevers loopt ook van alles rond, reeën, Schotse Hooglanders, waterbuffels of een kudde paarden. Zangvogels kunt u aan alle kanten horen en zien, kortom het wordt een dag kennen en genieten, meld je aan en beleef het mee.

Puur natuur

Wie er oog voor heeft kan juist nu veel ontdekken, deze tijd van het jaar brengt het natuurleven in beweging. Er zit een ware geboortegolf aan te komen, op vele plekken hoor je al jonge vogels. Ook in de dierenwereld ga je dat de komende tijd beleven. Dassen hebben al enkele maanden jongen, de vos volgde iets later. Nu is het de tijd van jonge eekhoorns en de kalfjes van de ree komen ter wereld. Een mooie, maar ook gevaarlijke tijd voor al dat jonge grut. Het is niet allemaal rozegeur en maneschijn, op vele plekken loert het gevaar. Het is in de natuur eten en gegeten worden, het is helaas niet anders. De natuurkenner weet het, hoe meer nageslacht er geproduceerd wordt, hoe meer slachtoffers er zullen vallen.

Voedselketen

Er is een grote samenhang in de voedselketen, een samenhang die niet verstoord mag worden. Hoe kleiner de vorm van leven, hoe meer nageslacht er komt. Luizen, muggenlarven, dikkopjes, mieren enz. duizenden kruipen en vliegen er van rond. Deze staan zowat aan de basis van de voedselketen, veel ander leven is van hen afhankelijk. Het leven in de natuur is daar dan ook geheel in afgestemd. Kijk maar eens goed rond, wat gebeurt er allemaal. Vogels zie je nu volop zoeken onder de groene bladeren in struiken en bomen. Juist die jonge groene blaadjes zijn aantrekkelijk voor heel wat insecten. Die insecten vreten het verse jonge groen, dus bevatten veel bouwstoffen, bouwstoffen die het grotere jonge grut hard nodig heeft. Een enorm aantal rupsen verdwijnt zo in de snaveltjes van jonge vogels. Hetzelfde geldt voor allerlei larven, kevertjes, spinnetjes enz. Meikevers bijvoorbeeld is nu het hoofdvoedsel voor met name de steenuil, die weet ze als geen ander op te sporen.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet.