Roze en rooddonkere wolken pakten zich samen boven het gemeentehuis, vlak voor de raadsvergadering. Gelukkig bleef het buiten droog en ook binnen waren er geen onweersbuien. Twee aanwezigen zorgden voor een beetje kleur op deze sombere avond, Gitta Campfferman, in prachtig roze en rood en ook de voorzitter van de raad had een prachtige roze blazer aan. Maar natuurlijk gaat het hier niet om de kleding van de aanwezigen. Er moet gesproken worden over politiek. En dat gebeurde ook.

Kaasstolp

Op de eerste plaats waren er drie insprekers met een zienswijze. Mevrouw Loonen uit de Lage Ham sprak over de lintbebouwing en het slagenlandschap en over het feit dat dit gebied (zoals zij het omschreef ‘de oksels van Dongen’) in de toekomst dichtgegooid wordt, Helaas heeft zij, voor haar boerderij van 21 hectare, geen opvolging. “Er zijn al vijftien boerderijen verdwenen. Er wordt gesproken over wonen in het groen, maar wij wachten nog steeds op antwoord van de gemeente.” De volgende inspreker, over hetzelfde onderwerp, was de heer Dirks van het ZLTO. Hij vroeg zich af welke mogelijkheden de agrarische ondernemers hebben. En hij sprak over ‘het leggen van een kaasstolp over het gebied’.

Emoties

De plannen om het pad tussen het Hertog Jan-veld en VV Olympia ’60 te verleggen richting Eagle Shelter maakt, volgens inspreker mevrouw Simons (namens ‘de ongeorganiseerde gebruikers van het pad’, ‘veel emoties los’. Op een donderdagmiddag heeft zij een enquête opgehangen, om te kijken wie er allemaal gebruik maakt van het pad. Zij laat het papier zien, waarop een aantal handtekeningen staat. Tot slot vroeg zij om de aanleg van het pad te heroverwegen en het neer te leggen richting Atledo-Hertog Jan-veld in plaats van naar Eagle Shelter.

Omissie

Daarna werd de agenda verder behandeld, met als eerste punt de Omgevingsvisie Ruimte, waarover de meningen verdeeld waren. Een aantal onderdelen moet, na input van de raad, nog nader uitgewerkt, zodat het een ‘dynamisch document’ wordt. De raadsleden spraken over de historische linten, actualisering van de omgevingsvisie, inbreiding, groene gemeente proza en gebruikte stijlfiguren, zoals ‘een warme gemeente, een warme deken’ en ‘onze gemeente is gewoon bijzonder’. Al met al was iedereen het er over eens, dat de ‘Omgevingsvisie Ruimte’ een mooi document is. Het viel Bas Evegaars (OVD) op dat hoofdstuk vijf ontbreekt in het document. “Het ontbreken van hoofdstuk vijf is ‘een omissie’\. Dat ga ik checken!,” reageerde de wethouder, die ook vindt dat een goede terugkoppeling naar de insprekers belangrijk is.

Het pad kwijt

Het ‘befaamde en beruchte paadje’ tussen het Hertog Jan-veld en VV Olympia zorgde voor een lange discussie. En dat over een pad van 150 meter lengte en 1,5 meter breed! De vier verschillende opties werden besproken. Optie 4 (geen pad) was niet bespreekbaar. ‘Een pad van de wijk naar de dijk’, daar ging het om. Uiteindelijk bleven optie 3 en optie 1 over. Optie 3 is het verleggen van het pad naar Eagle Shelter, optie 1 verlegging naar Atledo. Aan deze laatste optie zit wel een kostenplaatje van € 50.000,00. Hoewel, een ander raadslid ineens sprak van hetzelfde bedrag voor optie 3. Ik raakte letterlijk het pad even kwijt. Duidelijk is echter wel dat het bestaande pad hoe dan ook weg moet, om het voetbalveld aangesloten te krijgen. Even was er nog hilariteit, omdat Jacques van der Aa (CDA) de uitdrukking ‘’t gas erop’ gebruikte om zijn woorden kracht bij te zetten. Een uitdrukking die, zoals bekend (of in ieder geval bekend bij de raadsleden) thuishoort bij Perry Wens (Dongense VVD). Jan Kennekens (OVD), had een cliffhanger voor de publieke tribune. “Kies eerst voor optie 3. Na één jaar is optie 1 dan niet meer nodig.

‘Gebedsvisie’

Verwarring dezerzijds bij het punt ‘vaststelling Gebiedsvisie Kloosteromgeving’. Op een gegeven moment werd gesproken over de tuin achter de Terebint. Geen idee waar die zou zijn. Het bleek een tuin die grensde aan de Beljaart. Na de raadsvergadering werd het duidelijk: het ging om de tuin achter Villa Gardiaan. Het gebouw heette, voordat het Gardiaan werd, Terebint en, ver daarvoor, was het Mariaoord. Weer een misverstand opgelost. Alle raadsfracties zijn het er trouwens over eens, dat het een ‘prachtig gebied’ is, waar iedere Dongenaar eens een kijkje zou moeten nemen. Jan Kennekens was zo onder de indruk, dat hij sprak over ‘gebedsvisie’ in plaats van ‘gebiedsvisie’. Wethouder Kees de Jong was blij met de complimenten die uitgedeeld werden. “Het is een uniek stukje Dongen met groene componenten.” Dat de twee begraafplaatsen meegenomen werden in die groene componenten, was wel vreemd. “Er is een aantal verborgen groene pareltjes in Dongen, die mensen niet kennen,” zo sloot Kees de Jong zijn betoog.

Nog steeds D66

Hierna ging het snel met de behandeling van de overige agendapunten. Gelachen werd er toen de voorzitter van de raad het woord gaf aan Marieke Schouten van het CDA! “Het kan snel gaan in de politiek,” reageerde Marieke (nog steeds D66!) gevat op deze opmerking. Zij werd meteen al welkom geheten door Stijn Sips van het CDA.

Frequentie

Bij het raadsvoorstel ‘Verordening Vertrouwenscommissie gemeente Dongen 2023’, nam Marieke Schouten het woord. Gesprekken met de burgemeester vonden eerder jaarlijks plaats. In de nieuwe verordening is de frequentie verlegd naar twee keer per termijn. Marieke Schouten zou die frequentie graag weer teruggedraaid zien naar één keer per jaar. Gelukkig waren alle fracties het met deze wijziging eens en ook de burgemeester kon er mee instemmen.

Weekblad

Tijdens de rondvraag werd het Weekblad Dongen genoemd, naar aanleiding van het artikel over de verkeersexamens. Niet alle scholen werden in dit artikel genoemd. De verklaring was simpel. Alle scholen doen aan het verkeersexamen mee, maar sommige scholen hebben wisselklassen. Zij doen om het jaar mee. Dit antwoord kwam van wethouder Kees de Jong. Voor een vraag over de Koningsspelen moesten ook de wethouders wisselen. Die vraag werd beantwoord door René Jansen.

21 hectare

De mooiste opmerking van de avond kwam misschien wel van de publiek tribune. Toen het ging over de flexwoningen die minister Hugo de Jonge ‘over heeft, zei wethouder Kees de Jong dat daar geen plaats voor is in Dongen. Vanaf de publieke tribune klonk ineens: ’21 hectare’. Waarschijnlijk heeft de wethouder die opmerking niet gehoord!

Dicht

Tijdens de raadsvergadering van 25 mei blijft het ei even dicht, wegens persoonlijke omstandigheden.