Als mens moeten we tegenwoordig vele keuzes maken, de energieleverancier, de gasleveraar, je gezondheidsverzekering enz. En dan kom ik ook nog een keer met de vraag wat wil je kaal of groen? Vroeger nam men haast alles voor lief, stond er een boom voor je huis, dan accepteerde je dat. Tegenwoordig is dat wel anders, een mens moet wat te klagen hebben, althans zo lijkt het wel. Bomen en struiken staan prachtig te bloeien en met een regenbui vallen de bloemblaadjes naar beneden. Laat daar nou net ons paradepaardje staan, de auto, helemaal onder de roze bloesem, ja dat kan toch niet. Over 5 maanden hetzelfde verhaal, schitterend gezicht die herfstkleuren, maar dan ineens een rukwind en de kleurrijke blaadjes vallen zomaar op onze stoep. In het verleden pakte men wekelijks de bezem en veegde men zijn stoepje schoon, een soort van burgerplicht. Nu moet de gemeente dat maar opknappen. Overigens geldt dat ook voor die vervelende grasjes tussen de stoeptegels. Hoeveel aardappelschilmesjes zullen daarmee versleten zijn, door het wegkrabben van al dat groen.
Kaal
Het kan anders natuurlijk, men kan er voor kiezen gewoon bomen en struiken achterwege te laten. Hetzelfde geldt voor al die vervelende plantjes in het plantsoen, weg ermee. Kale straten, brandschoon, geen vervelende insecten, geen schijtende vogeltjes, geen gefluit, stil, volkomen stil. Is dat wat men wil? Bedenk wat bomen en struiken in uw woonomgeving betekenen, ze geven in de zomer koelte, dat kan zomaar 3 tot 5 graden schelen. Bomen en struiken zuiveren de lucht en zorgen voor zuurstof. Een woonomgeving met groen zorgt voor rust en sfeer, vaak beseft men dat niet, toch is dat bewezen met onderzoek. Juist onze woonomgeving kan een grote bijdrage leveren aan het natuurlijk leven en welzijn. Kijk waar nieuwe wijken aangelegd worden, daar verdwijnt enorm veel groen, daar mag gerust wat tegenover staan.
Groen
Velen staan ver van de natuur, men kent haast geen wilde bloemen meer. Regelmatig mopperen mensen over de laatste restjes groen. Zeker veel wilde bloemen bloeien minder uitbundig, toch als je er oog voor hebt, blijken ze prachtig. Werden perken in het verleden aangeplant met allerlei exotische planten, die vaak ook nog eens bloeiend de grond ingingen, met meteen resultaat. Tegenwoordig met meer inheemse bloemen kost dat wat meer tijd. Deze worden vaak gezaaid en komen op als een groen plantje. Onkruid, dat hoor je dan nogal eens zeggen, de mens is ongeduldig. Toch zie je na verloop van tijd een mooi boeket aan bloemen ontstaan. Klaprozen, ooievaarsbek, korenbloem en margrieten tonen hun kleurenpracht. Bijtjes, vlinders, lieveheersbeestjes en nog veel meer klein grut vliegen van bloem tot bloem. Men moet er wel oog voor hebben, en begrijpen dat het één niet zonder het ander kan.
Nestkastje
Een nestkastje in de tuin of op het balkon vindt iedereen leuk. Men geniet van het aan- en afvliegen van de oudervogels, erg mooi om te volgen. Het grootbrengen van al die jonge vogels kan niet zonder insecten. Vlinders bijvoorbeeld produceren veel eitjes, waaruit rupsen tevoorschijn komen. Juist die rupsen zijn het hoofdvoedsel van jonge vogels. Neem je een schakel weg, dan krijg je plagen, zijn er geen lieveheersbeestjes, dan heb je de garantie op veel luis. Zijn er geen vogels, dan kun je er op rekenen dat er slakkenoverlast komt. Een kale tuin, daar zal de mens veel meer last ondervinden van wespen en bijen. Deze zijn constant op zoek naar zoetstoffen en laat nou net op het grote terras bier staan of lekker zoete drankjes. Staan er bloemen, dan geven die lastige insecten minder overlast, ze gaan liever van bloem tot bloem. Voor muggen geldt hetzelfde, water in de tuin vindt iedereen prachtig. Echter mag er niets inzitten als mooi groen en liefst oranje visjes, stilstaand water een prima plek voor de mug, om er eitjes in te leggen. Gevolg een muggenplaag, juist op die heerlijk zwoele zomeravond, als wij buiten zitten.
Kikker
Als je het over muggen hebt, dan komt bij mij de kikker in gedachte op. Kikkers, ze vangen enorm veel voor ons lastige beestjes, muggen ze zijn er gek op. Dus zullen we ook die beestjes moeten accepteren en hun kwaakconcert op de koop toe moeren nemen. Heus ook aan dat geluid wen je, tenminste als je je daar niet druk om maakt. Ik weet nog heel goed, dat ik in een ver verleden op kantoor zat op ons Dongense melkfabriek. Daar kwamen toen mensen klagen, dat ze niet konden slapen, omdat ze de melkbussen niet meer hoorden rammelen. Hadden we het over de kikker die we op de koop toe moeten nemen, datzelfde geldt voor libellen. Ook weer van die fladderende insecten, als je ze goed bekijkt echt pareltjes van de natuur. Wil je ze in een vijver hebben, dan moet je beslist geen chemische middelen gebruiken om je water mooi zuiver te houden. Want de larve van een libel kan wel 2 jaar in uw water verblijven. Een schone vijver begint met een natuurlijk evenwicht, daarvoor heb je de juiste planten nodig en nog belangrijker de juiste beestjes in uw water. Watervlooien bijvoorbeeld houden uw vijverwater mooi zuiver. Je kunt ze in een tuincentrum kopen, maar natuurlijk ook zelf vangen. Een netje, een emmertje en aan de slag, leuk om te doen met je kinderen of kleinkinderen.
Op pad
Natuur is overal om ons heen, we maken er in principe ook deel van uit, al beseffen we dat meestal niet meer. In onze consumptiemaatschappij is alles zo vanzelfsprekend geworden. Veel jeugd bijvoorbeeld staat ver van de natuur, men komt er te weinig mee in contact. Het beleven, waarnemen en genieten is men haast verleerd. Ga daarom op pad, ontdek wat er allemaal rondom je leeft, wat er bloeit, wat er zingt. Maak regelmatig de hersens eens leeg en biedt ruimte voor natuurgenot, je zult er wel bij varen, tot een volgende keer.
Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet