Mijn dochter Bonnie (43) en haar man Dennis (40) zijn met mijn kleinkinderen Aaron (10) en Lianne (9) op wereldreis met hun zeilschip Enna, en zeilen een rondje Atlantische Oceaan. Ze naderen St Maarten, de laatste stop voor de grote oversteek naar de Azoren.
Door Ruth Wilmans
Sinds ze uit Suriname vertrokken, vaart de Enna door het oostelijk Caraïbische gebied, een sliert van eilanden die uitkijken op de Atlantische oceaan oostelijk van hen. Het loopt van Trinidad tot de Bahama’s. Inmiddels hebben ze zo’n vijftien grote en onbewoonde mini eilandjes aangedaan. Van Grenada, Saint Vincent en de Grenadines, Martinique, Dominica, Guadeloupe, Antigua, Barbuda en heel wat kleine eilandjes, totaal een 15 tal. Ik vraag Bonnie om eens terug te kijken op de topgrafie en de sfeer van de eilanden.
Weelderig
“We varen van zuid naar noord. De zuidelijke eilanden zijn heel oerwoudachtige eilanden met dikke bossen en bergen, maar zonder veel strand. Naarmate dat je noordelijker komt ga je verder van de evenaar af en wordt het droger en met lagere begroeiing. De standen worden wel mooier, maar de eilanden zoals Barbuda zijn in het binnenland bijna woestijn. Het interessantste vind ik de eilanden halverwege, een combinatie van bossen met strand en helder water, zoals Dominica. Dat eiland is zo mooi en weelderig en heeft een prachtig strand om te snorkelen. Wat wil je dan nog meer? Je kunt lekker aan boord blijven of de zee in gaan, maar ook op excursie in de natuur van het eiland.
Pirates
We gingen op Dominica naar de Indian River, dat is de rivier die in de baai uitmondt. Het gebied daarachter is beschermd natuurgebied. We varen al roeiend het binnenland in. Onze gids vertelt uitgebreid over natuur, planten, dieren en de geschiedenis van Dominica. Het is een heel mooi idyllisch mangrove gebied waar we door heen varen. Het is werkelijk prachtig. Uiteraard hebben ze deze plek gekozen om een scene op te nemen voor de film Pirates of de Caribbean. Het hutje waar Jack Sparrow de heks bezoekt, wordt voor de toeristen goed in ere gehouden.
Oorspronkelijk gezag
De Caraïben zijn allemaal aparte landen. Soms zijn ze nog onder westers bestuur. Ze zijn dus niet verbonden door nationaliteit, taal of een munt. Wat hen bindt is de locatie en het klimaat. Van oorsprong leefden hier dezelfde inheemse volkeren; de Cariben, die er woonden ten tijde van Columbus. Later kwamen de kolonisten die er de tot slaaf gemaakten uit Afrika naar toe brachten om slavenarbeid te doen. Qua cultuur hebben de eilanden wel veel met elkaar te maken, met wat nuance verschillen, afhankelijk door wie het gezag uitgevoerd werd en wordt. We merken dat de eilanden waar de Engelsen lang de baas zijn geweest, zoals Grenada, behalve dat ze links rijden, trots zijn op hun onderwijssysteem. De Franse eilanden zoals Martinique, zijn wat meer gericht op een goeie infrastructuur. Bij de eilanden die al wat langer niet meer in bezit zijn van een westers land, is de organisatie van zo’n land minder sterk. Dat merk je in de voorzieningen en de wegen die slechter onderhouden zijn. De cultuur is daar niet zo op gericht. De bevolking van deze eilanden is wel meer ontspannen, ze leiden een laid back life.
Zelfredzaam
Bij alle eilanden is er óf heel veel armoede, óf een heel groot verschil tussen arm en rijk. Er is geen eiland waar het grootste deel van de bewoners goed verdient. Een eiland als Antiqua ziet er super chique en georganiseerd Engels uit. Maar als je het binnenland ingaat dan zie je de bouwvallige hutjes. Meerdere eilanden van St Vincent zijn echt arm. Over het algemeen moeten de eilanders het met heel weinig doen. Dat maakt hen wel heel zelfredzaam. De community zorgt voor eigen fruit en eten en ze benutten min of meer de mogelijkheden die ze hebben. Op sommige plekken slaan ze de handen ineen en denken slim na, hoe ze kunnen gebruik maken van de toeristen. Op een andere plek, soms maar een baai verder op hetzelfde eiland, krijgen ze het niet voor elkaar.
Conclusie
Als toerist heb ik enorm genoten van al die verschillen. En terwijl jullie in de aanhoudende kou waren, hebben wij hier wel uitbundig genoten van het warme klimaat en de heerlijke zee.