Eindelijk daar is hij dan de zon, we kunnen er weer op uit, te voet, met de fiets enz. Veel mensen zoeken de natuur op, even er lekker tussen uit, wandelen in alle rust. Toch is er een waarschuwing op zijn plaats, want ook in de natuur schuilen allerlei gevaren en dan heb ik het niet eens over de wolf. Nee er zijn enorm veel kleine gevaren, eigenlijk veroorzaakt door ons als mens. Zon dat betekent dat men de mouwen opstroopt, of helemaal weg laat, de korte broek gaat aan, de rokjes worden korter. Mooi om te zien, tenminste soms, maar pas op, er loert van alles in de natuur. We beginnen maar bij de gewone mug, de minst gevaarlijke vijand, maar ook die kan lastig zijn.

Mug

Muggen zwermen rond je heen, zeker op plekken met stilstaand water en dat zijn er juist nu best wel veel. Sloten, kleine poeltjes, vennen, daar wemelt het van de muggen. In water leggen ze nu eenmaal hun eitjes, daaruit komen in water levende larven. Tot op dit moment nog geen bedreiging, maar dan komt het moment dat die larven het water verlaten, in de vorm van een mug. De mannetjes daar heb je niets van te duchten, maar de vrouwtjes, dat zijn de boosdoeners. Al snel na het uitkomen paren de muggen en raken de vrouwtjes zwanger en krijgen ontzettende honger. Kom jij met je blote benen, armen en hals in de buurt, dan ben je een gemakkelijk doel. Ze vallen aan, prikken en zuigen je bloed op, om dat gemakkelijker te maken spuiten ze wat bloedverdunner in jouw lijf. Gevolg een jeukende plek, dus krabben en dat maakt het alleen nog maar erger. Gelukkig trekt de bult vrij snel weer weg.

Teek

Er wordt best wel vaak voor gewaarschuwd, voor dat enge kleine beestje, in hun beginstadium een speldekop groot. Teken houden zich op in wat langer gras, lage struikjes als heide, ze zitten daar te wachten op een voorbijganger. Bij muizenholletjes, konijnenholen en allerlei andere ingangen zitten deze teken graag. Ze wachten tot er een dier langs komt en bespringen deze dan en slaan toe. Ook de teek is het te doen om bloed, daar zitten immers veel bouwstoffen in. Teken voeden zich daarmee en planten zich snel voort. Om het bloed op te kunnen zuigen spuit ook de teek een soort van bloedverdunner in. En daar zit het gevaar, veel teken zijn besmet en dan kan een dergelijke tekenbeet leiden tot een ziekte. De ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich. De klachten lopen uiteen van spier en gewrichtsklachten, maar ook kan men hartproblemen ondervinden. Dus na een bezoek aan de natuur controleer uw lichaam op kleine zwarte beestjes en verwijder ze met een tekentang..

Bijen

De bij kennen we allemaal wel en dat hij kan steken met zijn angel weten de meesten ook. Toch is niet elke bij een gevaar, er bestaan immers vele soorten bijen. De honingbij is een geduchte vijand, welke behoorlijk kan steken. Bij een steek in de mond of keel: Bel direct 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan. Bij een allergische reactie: Bel direct 112 bij allergische verschijnselen na een bijensteek. Denk daarbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de nek. Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen) bij zich? En heeft het slachtoffer gezwollen lippen of benauwdheid? Dan kun je hem of haar helpen om die pen toe te dienen. De adrenaline kan door de kleding worden toegediend als deze niet te dik is.

Dit doe je in overige gevallen: Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.

Wespen

De meest bekende is natuurlijk de wesp, in de natuur niet eens zo lastig. Echter in de tuin en op het terras wordt dat een heel ander verhaal. Ze zijn gek op allerlei zoetigheid, maar lusten ook een wijntje en biertje. Laat dat nou vaak op tafel staan tijdens uw zonne-uurtje. Eigenlijk gelden hier bij een steek dezelfde regels als bij een bij, alleen hoef je geen angel te verwijderen, simpelweg omdat de wesp geen angel heeft. Allerlei wespen komen er voor, gelukkig niet allemaal even lastig. De hoornaar bijvoorbeeld zal zelden steken, of hij moet echt in gevaar komen. Wordt je meermalen gestoken door een hoornaar blijf dan voorzichtig en volg dezelfde richtlijnen als bij de bij.

Wespen zijn net als alle insecten erg nuttig, ze zorgen voor bestuiving, maar ze bestrijden ook plagen van andere insecten, dat doen ze door hun eitjes in die insecten te leggen, welke daardoor vanbinnen opgegeten worden.

Bloot

Veel leed kan worden voorkomen, door de juiste kleding, zeker als u de natuur in gaat. Draag zoveel mogelijk kleding, die de kwetsbare lichaamsdelen bedekt. Struin niet tussen struiken door, kortom blijf zoveel mogelijk op paden. Doe zeker geen lekkere geurtjes op, misschien leuk om aantrekkelijk te zijn, maar weet ook de lastige insecten ruiken u beter. In de handel zijn allerlei middeltjes om uzelf minder aantrekkelijk te maken en juist afstotelijk, voor muggen en dergelijke. Ook een hoofddeksel kan leed voorkomen, zeker bij het dragen van een hoed. Beestjes vallen op de hoed en rollen over de rand naar beneden en niet in uw nek. Broekspijpen die tot over uw schoenen reiken helpen ook tegen teken. Dus hoe minder bloot, hoe beter beschermd, blijf genieten, maar doe het veilig.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet.