De zomer zit er aan te komen, het zonnetje laat zich zien en we verlangen naar buiten. Sommigen houden het bij de eigen tuin, anderen trekken er op uit, soms naar exotische bestemmingen. Nederland heeft een grote verscheidenheid aan landschappen, van heuvels tot polders. Elk gebied heeft zijn eigen planten, dieren vogels en insecten. Planten zijn de trekkers van het geheel, afhankelijk weer van de grondsoort. Klei, zand of een mengsel van dat, bepaalt wat er zoal kan groeien. Eigenlijk geldt dit ook voor onze tuinen, al zal menigeen potgrond aanslepen, om de grond te verbeteren. Een beetje afhankelijk hoe men zijn tuin inricht natuurlijk. Als natuurliefhebber heb je het dan gemakkelijk, want je gebruikt gewoon de grond die er al ligt. Zit je in een nieuwbouw, dan zal deze grond een vaste structuur hebben door al het bouwmateriaal dat er over heen is gekomen.

Spitten of ploegen

Bij nieuwbouw is het noodzakelijk de grond in beweging te brengen, soms is het handig daarbij hulp in te schakelen. Is er bijvoorbeeld nog een kraanmachinist bezig om de grond rondom de nieuwbouw gelijk te maken, dan zou je die in kunnen schakelen. Maar ouderwets met de schop gaat ook, al is dat een zwaar karwei. De grond wordt zo luchtig en zal water door laten, wat het dichtslaan van de grond voorkomt. Alles is afhankelijk wat u aan wil gaan planten. Zijn het wilde planten of een bloemenweide, dan hoeft u haast niets te doen. Bemesten werkt bij dit soort gewassen namelijk averechts. Hoe schraler de grond, hoe beter dat uw planten het zullen doen.

Schoffelen

Kale grond bevat van nature al allerlei zaden, een beetje afhankelijk van wat het gebruik voordien was. Houdt er rekening mee, dat al snel allerlei planten op zullen schieten, de bekendste zijn kamille en melde. Beide plantensoorten zijn echter gemakkelijk te verwijderen, melde kun je zo uittrekken, zeker als het wat hoger staat. Hetzelfde geldt voor kamille. Breng de grond zo min mogelijk in beroering, want anders krijgen andere zaden weer lucht en water en zullen spoedig opschieten. Licht schoffelen is ook een mogelijkheid. Een andere methode om grond klaar te maken voor wilde planten, is het zogenaamde tegen zaaien. Een vals zaaibed, je maakt je grond zaaiklaar, maar laat gewoon de ongewenste kruiden opkomen, welke je na 1 á 3 weken weg schoffelt en dat doe je een paar keer.

Zaaien

Het zaaien gebeurt oppervlakkig, als u de grond voor het zaaien geharkt hebt, is dat al genoeg. Zaaien van een bloemen weide gaat vrij gemakkelijk. Meng het bloemzaad met wit zand, dat zorgt voor een betere spreiding, maar als je wit zand gebruikt, weet je op zwarte grond vanzelf waar je al gezaaid hebt. Zaaien doe je liefst gewoon met een bak en dan met de hand rond strooien. Klaar met zaaien, dan pakt u wederom de hark, je gaat niet op en neer harken, maar haalt de hark lichtjes over de grond. Zo blijft het zaad haast bovenop de grond liggen, is het droog, dan zult u een sproeibeurt moeten geven, niet te overdadig, want dan gaat de grond dicht zitten. Zo klaar en wachten maar op resultaat, sommige zaden hebben echter een lange tijd nodig om te kiemen, dus geduld is een schone zaak.

Onkruid

Het zou mooi zijn als alles meteen goed gaat en er alleen de gewenste planten opkomen. Reken er echter maar op, dat er ook ongewenste planten opkomen, een beetje afhankelijk van de grondsoort. Over het algemeen is de bouwgrond rondom Dongen voormalig boerenland. Is er een weide geweest, dan kunt u rekenen op zuring, leer deze plant kennen en dan is hij zeker in het beging gemakkelijk uit te trekken. Een andere vervelende plant, welke van wat rijkere grond houdt, is de brandnetel. Probeer die van begin af aan uit te trekken, jonge planten hebben nog geen lange uitlopers en zijn dan simpel te verwijderen. Overigens zou een randje brandnetel zeker wel bij een wilde plantentuin passen, veel vlinders leggen op de brandnetel namelijk hun eitjes.

Planten

Hadden we het over het zaaien, het kan vanzelfsprekend ook anders, een beetje afhankelijk wat u uit wil geven. Zaaigoed is betrekkelijk goedkoop, gaat u voor alleen planten dan vraagt dat wat meer financiële armslag. Het voordeel van planten is het snelle resultaat en meteen genieten van bloeiende planten. Er zijn diverse tuincentra, waar u terecht kunt voor wilde planten, ook in Dongen en omgeving. De voorbereiding van de grond is haast hetzelfde als bij het zaaien. Vraag advies, welke planten er bij elkaar passen en in welke grond ze zich thuis voelen. Wilde planten zijn wat kieskeuriger wat dat betreft. Bij gewoon zomergoed gebruikt men veelal potgrond. Bij wilde planten is dat af te raden, die gaan voor hun natuurlijke habitat. De natuur kan als voorbeeld dienen, dus kijk eens rond wat er zoal in uw omgeving groeit. Weet dat er een grote variatie is in kleuren en geuren en dat elke plant zijn specifieke insecten aan trekt.

Dongen

Op diverse plekken in Dongen vindt je voorbeelden van natuurontwikkeling gewoon binnen onze woonomgeving. Plan Hoge Akker, plan Biezen, de Beljaart en aan de rand de ecologische verbinding. Allemaal prima voorbeelden hoe het ook kan, alleen zullen we er als burger aan moeten wennen. Vroeger waren wat wilde veldjes normaal, maar tegenwoordig is dat toch anders. Mensen klagen al snel over het ononderhouden groen, toch zijn we er allemaal mee gebaat, want zonder de natuur kan niemand.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet.