Door Ruth Wilmans
Ze hebben er flink lang aan gewerkt en binnen twee dagen is het dan weer klaar, deze tentoonstelling uit de ‘schatten’ van de heemkundekring. Het thema is ’markante personen en gebeurtenissen.’ Heel wat van het vroegere leven in ’s Gravenmoer komt voorbij. Bijvoorbeeld historische foto’s van het treinstation Waspik- ’s Gravenmoer, de langstraatspoorlijn, in de volksmond ‘t halve zolenlijntje. Foto’s van oude huizen, kwekerijen, de vaart van Dongen Vaart en foto’s van meer dan één overstroming in de vorige eeuw. Overzichten met burgemeesters en verenigingen. Een leuke foto van oprichter van de heemkundekring Marius Verhagen met zijn vrouw Caroline in de kruiwagen. Twee video’s met vroege opnames van inwoners. De tentoonstelling is sfeervol gemaakt met antiek meubilair en gebruiksvoorwerpen. De historische commissie heeft goed werk verricht.
Uitvindingen en vetes
Markant; bijzonder, frappant, interessant, opmerkelijk, opvallend, saillant, sprekend en treffend. Zo definieert de vereniging het thema van deze tentoonstelling. Natuurlijk is het bijzondere borstbeeld van Entrop aanwezig, met een overzicht van zijn opmerkelijke uitvindingen en informatie over de frappante vliegende auto van John Bakker uit ’s Gravenmoer. Of over het tragische ongeval van burgemeester Jacobus Koopman met zijn gezin. Maar ook over de tot de Raad van State uitgevochte, opmerkelijke strijd van de kerkeraad met de geitenhouderij Van de Ven. Van de Ven, een toeristische ondernemer avant-la lettre, die met een kaasmakerij en een vruchtenwijnmakerij bussen met toeristen naar ’s Gravenmoer lokte, veroorzaakte volgens een krantenartikel uit die tijd, te veel stank en vliegenplagen in de kerk en het nabijgelegen huis van de dominee. Interessant om te lezen.
Emancipatie
Veelzeggend is wel dat het aantal vrouwen dat is geportretteerd in de tentoonstelling erg laag uitvalt. “Dat heeft niets te maken met emancipatie”, zegt iemand. “Want de vrouwen waren geëmancipeerd en flink dominant en hadden het thuis allemaal voor het zeggen.” Maar zij staan dan weer niet op de foto. Wel hangt er een mooie foto van Geert Faro en Henny Chabot, twee sterke vrouwen in hun eigen kruidenierswinkel. Ook is er een hele hoek ingericht voor de 40 jarige kantkloskring het Molenwiekje waar de jeugd nog altijd op kantklosles kan gaan en de ‘s Gravenmoerse knoop kan leren. De meest markante ’s Gravenmoerse vrouw in de zaal is ongetwijfeld voormalig bestuurslid van de heemkundekring en huidig wethouder van de gemeente Dongen Denise Kunst, die de tentoonstelling opent. Zij vindt het een mooi overzicht en hoopt dat de heemkundekring nog veel meer mooie tentoonstellingen mag organiseren.