De spectaculaire bezoekerscijfers van de Jeroen Bosch tentoonstelling in het voorjaar van 2016 laten zien dat het werk van de schilder ook vijf eeuwen na zijn dood nog altijd tot de verbeelding spreekt. Een belangrijk deel van de aantrekkingskracht die Bosch op ons blijft uitoefenen, ligt in het raadselachtige van zijn werk. We zien dingen die ons mateloos fascineren, ook al we weten niet goed wat ze betekenen.
Maar als we ons richten op de levensjaren van Bosch en zijn leefomgeving, wordt al veel meer duidelijk over zijn inspiratiebronnen en over de betekenis van zijn werk. In de lezing ‘De werelden van Bosch’ gaan we eerst kijken naar de wereld waarin hij leefde, en hoe die van invloed is geweest op de werken die hij maakte. In het tweede deel gaan we nader in op enkele van zijn schilderijen en de boodschap die daarin wordt uitgedragen. Ook wordt besproken hoe in de loop van de eeuwen met het werk van Bosch is omgegaan.
Op die manier kunnen we toch een stuk dichter bij het werk van Jeroen Bosch komen, die met recht beschouwd kan worden als een van de grootste kunstenaars van de late middeleeuwen.
Spreker is Jan van Oudheusden was vele jaren provinciaal historicus van Noord-Brabant en hij publiceerde diverse boeken en artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van ’s-Hertogenbosch en van Noord-Brabant.
De lezing wordt woensdag 14 juni gegeven door de heemkundekring de Heerlyckheit Dongen in de Cammeleur en begint om 20.00 uur. Entree voor leden is gratis.