Het is nu de tijd van jong leven, overal kan je het tegen komen, in de eigen tuin, op straat en in de natuur. Vaak gaat het zien gepaard met veel geluid, jonge vogels bedelen om voedsel en dan moet je je eigen laten horen. Nu vinden heel veel mensen dit zielig, een klein hulpeloos vogeltje, zo helemaal alleen. Toch is dit voor haast elke jonge vogel heel normaal, zelden zitten de pas uitgevlogen jongen bij elkaar. Logisch, want dan is het gevaar extra groot, nu wordt als het ware het risico gespreid. De kans dat een heel nest jonge uitgevlogen vogels allemaal tegelijk gepakt worden door een roofvogel of andere vijand is nu kleiner. Ze zien er best zielig uit, een beetje onbeholpen, het vliegen gaat nog stuntelig en zo belanden ze op de raarste plaatsen. Toch is er bijna altijd wel een ouder in de buurt, die waakt over het kroost. Als er een vijand nadert laat de ouder van zich horen en probeert de vijand af te leiden, weg van het jong. Veelal duurt het bij jonge vogels enkele weken, tot ze beter kunnen vliegen. Al die tijd worden ze nog verzorgd door de ouders, ze worden bewaakt en krijgen hapjes toegestoken.

Merel

De merel is een bekende verschijning, deze vogel leeft in onze directe woonomgeving. Nestelen kunnen ze op vele plekken, als er maar wat steun is en beschutting. Hagen, knotwilgen, overkappingen, pergola’s, op nestkasten, overal kunnen ze hun stevige nest bouwen. Al snel als het nest klaar is, worden de eitjes gelegd, elke dag eentje, na een dag of vijf is het nest compleet. 12 dagen broedt dan het vrouwtje, waarna de eitjes zowat tegelijk uitkomen. 2 spannende weken breken dan aan, het merelpaar heeft het dan druk, met het aanvoeren van voedsel. En dan breekt de meest kwetsbare periode aan, na het uitvliegen. De jonge vogels scharrelen rond op de grond, af en toe omhoog fladderend. Met name katten en poezen voelen zich aangetrokken door jonge vogels, dus een groot gevaar. Na enkele dagen begint vrouw merel aan haar volgende nest, manlief neemt dan de zorg over van de uitgevlogenen. Soms brengen merels zo wel 3 nesten groot, maar helaas zullen er maar enkele jonge merels het eind van het jaar halen. Overal is er gevaar, vanuit de lucht, vanaf de grond, eksters, gaaien, kraaien, al die vogels hebben ook hun jongen te verzorgen.

Duif

Duif is een algemene naam, er zijn veel soorten duiven, Turkse tortels, houtduiven, holenduiven en stadsduiven. Een ding hebben ze gemeen, het zijn geen echte bouwvakkers, ze zouden zeker niet misstaan in een programma als help mijn man is klusser. Ze proberen te nestelen op de gekste plaatsen, soms zelfs op onze nieuwe digitale lantaarnpalen. Soms zie je dan een heel stapeltje takken onder een dergelijke paal liggen, want het zijn wel echte volhouders. Telkens wordt er weer een takje mee omhoog genomen, om vervolgens naar beneden te rollen of te waaien. Een forse duif, zoals de houtduif is ook zo’n sukkel, steeds blijven ze takjes kruislings op elkaar te leggen. En dan is het nest klaar en gaat het alsnog mis, het eerste het beste ei kukelt naar beneden. Toch zien we genoeg duiven, dus op één of andere manier lukt het zo toch wel.

Winterkoning

De winterkoning, nou ja koninkje, dat is een veel betere bouwer. Met takjes en mis kan deze uren in de weer zijn, om zo een stevig bol nest te bouwen. Alle materialen worden met elkaar vervlochten, dat allemaal door manlief. Ja het is zelfs zo dat dit kleine manneke enkele nesten maakt. De winterkoning bouwt een broednest en een speelnest. Het is een beetje een schuinsmarcheerder, welke er soms meerdere vrouwtjes op na houdt. Is het nest klaar, dan wordt het vrouwtje uitgenodigd en zoals dat met vrouwtjes gaat, die keurt het nest goed of niet. Dat uitnodigen gaat niet vanzelf, mannetje winterkoning zingt er op los en danst, om zo het vrouwtje te verleiden. Is het huwelijk gesloten, dan begint ook daar het leggen van de eitjes, iets wat bij alle vogels zo nu eenmaal gaat.

Gierzwaluw

Een vogel die niet zo heel bekend is, de gierzwaluw leeft toch bij menigeen onder het dak. Hij zoekt vaak een plek net onder de dakpannen, soms schiet hij aan de zijkant van een huis onder de rand. We kennen de vogel van zijn typerende geluid, het gieren. Het zijn vogels die buiten het broedseizoen haast alleen doorbrengen in de lucht. Onder uw dakbeschot of dakpannen bouwen ze een klein nest, van strootjes, aaneen geplakt met modder en speeksel. Soms nog wat versierd met wat veren, veel stelt het niet voor. Paren doen ze op het nest, waarna er meestal een drietal eitjes gelegd worden. Man en vrouw broeden die uit, soms zitten ze zelfs samen op het nest. Het ziet er allemaal een beetje raar uit, ze passen met hun lange vleugels niet in het nest. Wat al die vogels gemeen hebben, dat ze afhankelijk zijn van insecten.

Smet

Een grote smet is dan ook het uitgebreide gifgebruik, bij mensen thuis, maar zeker door overheidsinstanties en op het platteland. Rijdt je door het buitengebied, dan ruik je het al op grote afstand. Soms kom je de machtige machines tegen met hun lange armen. Juist nu zie je grote trekkers, met een grote brede buis blazen ze de rommel in de eiken. Vaak is er nog niet één processierups waargenomen, maar staat het gewoon in de agenda, het is tijd om te spuiten. Weet dat menig nuttig insect daarmee het loodje legt, vaak natuurlijke vijanden, gevolg plagen. Als mens moeten we eens goed nadenken, want ergens houdt het op.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet