Haast wekelijks probeer ik wat uitleg te geven over onze natuur, om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de bescherming van diezelfde natuur. Beelden spreken de mensen altijd aan, dagelijks probeer ik dan ook plaatjes te schieten. Ook deze keer ga ik in op hetgeen we tegen kwamen op onze wandelingen. Ik vraag het soms met een wandeling die ik begeleid, hebt u dit of dat al ooit gezien. Te vaak hoor ik dan, Christ dat heb ik nog nooit gezien. Toch loopt men al jaren door de natuur, maar hoe gaat dat, men loopt met elkaar te praten en vergeet goed te kijken. Sommige mensen hoor je al van grote afstand aan komen, men heeft het gezellig met elkaar en dat mag. Natuurlijk hebben wij gemakkelijk praten, we lopen al meer dan 40 jaar waar te nemen en dan ontdek je steeds meer. Een paar waarnemingen zullen we eens uitgebreider aanhalen.
Vuurlibel
Een libel die je nu aan kunt treffen is de vuurlibel, een opvallende verschijning, met zijn vuurrode kleur. Libellen zijn echte zonaanbidders, je ziet ze meestal zitten op zonnige plekken op een tak. Wil je ze fotograferen, neem er dan rustig de tijd voor, benader dit insect rustig. Vliegt hij weg, wacht dan even, libellen hebben de neiging op eenzelfde plek terug te keren, na een korte vlucht. De eitjes legt het vrouwtje los in het water, ze vliegt dan net boven de waterspiegel en tipt regelmatig met haar achterlijf op het water. Na 8 weken komen de eitjes uit en de larve leeft dan ongeveer een jaar in het water. Dan kruipt de larve uit het water en droogt op en vervolgens scheurt de huid open. De libel verschijnt en de vleugels worden opgepompt en krijgen langzaam kleur. Kijk in de buurt van water, sloten, poelen en vennen, daar kun je ze nu vinden.
Icarusblauwtje
Thans zitten we in de zogenaamde junidip, vlinders zie je dan bijna niet vliegen. Veel soorten vlinders hebben in mei al gevlogen en eitjes gelegd, juist in juni komen deze eitjes uit en de rupsen hebben geruime tijd nodig zich te ontwikkelen en dan te verpoppen. Wie goed oplet zal toch sommige soorten kunnen ontdekken, zoals het icarusblauwtje. Het is echter een klein vlindertje, met een tamelijk snelle vlucht. Wil je ze ontdekken, ga dan op zoek naar de planten waar deze graag zijn voedsel haalt. Met name klaversoorten zijn in trek, vooral de gele. Rolklaver speelt in het leven van het icarusblauwtje een hoofdrol. Het vrouwtje legt daarop de eitjes, dit doet ze op het jonge blad, nog voor de rolklaver bloeit. Het vrouwtje is oranjebruin van kleur met oranje vlekjes, het mannetje is een opvallende verschijning met zijn felblauwe kleur.
Groot dikkopje
Zijn naam doet dit vlindertje geen eer aan, groot is hij immers niet, maar enkele cm groot. Hij heet zo, omdat er ook nog een kleinere soort is, die er veel op lijkt. Nu is het juist de tijd van grote dikkopjes, ga naar ze op zoek bij bramen, welke nu mooi staan te bloeien. Als je geluk hebt kan je er op een struik meerdere aantreffen. Ook dit vlindertje heeft weer een erg snelle vlucht en wordt daarom erg vaak over de kop gezien. Het groot dikkopje legt de eitjes op allerlei grassen, deze zijn moeilijk te ontdekken. De Rupsjes die uit deze eitjes komen spinnen eerst een groene koker, die vastgezet wordt aan de grassen, vanuit de koker snoept het rupsje van de grasstelen. Ben benieuwd of ook u het groot dikkopje eens zult ontdekken, onbewust zult u ze vast en zeker al eens hebben zien vliegen.
Natuurwandeling
U ziet er valt enorm veel te ontdekken in onze eigen woonomgeving, zeker ook in ons eigen Dongen. Kijk rond en u zult van alles ontdekken, want Dongen lijkt steeds groener te worden en dat is maar goed ook. Want om eerlijk te zijn, het gaat niet goed met veel natuurlijk leven. In de meer dan dertig jaar dat we vlinderonderzoek doen, is de achteruitgang van met name vlinders schrikbarend. Hetzelfde geldt voor allerlei andere insecten, bijen, hommels en zweefvliegen. Ja het is zelfs zo erg dat voor de bestuiving van allerlei gewassen, er een beroep gedaan moet worden op Biotechbedrijven, welke insecten kweken. Miljoenen hommels worden zo gekweekt in onnatuurlijke omstandigheden. Het gevaar van dit soort dingen, is dat er scheefgroei ontstaat, plaatselijk vliegen dan een soort van superinsecten rond. Het gevolg kan zijn, dat dit juist voor de resterende wilde insecten de doodslag kan betekenen, een gevaarlijke ontwikkeling. We hebben het gezien met al die buitenlandse lieveheersbeestjes, wie kennis heeft weet, dat onze inheemse lieveheersbeestjes haast uitgeroeid zijn door deze geïmporteerde veelkleurige lieveheersbeestjes. Deelnemers van onze excursies met Natuurvereniging Ken en Geniet proberen we ervan te doordringen, dat we zuinig moeten zijn op hetgeen we nog hebben.
Voorbeeld
De gemeente Dongen is vooruitstrevend en redelijk zuinig op onze weinige natuur die we nog hebben. Als je nu over de Fazantenweg rijdt, dan kom je langs een kleurrijk palet van bloemen, goed voor de natuur, maar zeker ook voor ons welbevinden. Niet iedereen zal daar hetzelfde over denken, want hier en daar zie je toch dat er stroken zomaar weggemaaid zijn en dat is bijzonder jammer. Zet 8 juli alvast in uw agenda, want dan is er weer een open dag in Natuurtuin Kandoel, die overigens heel het jaar vrij te bezoeken is.
Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet.