Vorige week vrijdag bracht burgemeester Marina Starmans een bezoek aan Jan en Liesbeth Megens-van Ewijk, ter gelegenheid van hun zestigjarig huwelijk. Het paar was op 13 juni officieel zestig jaar getrouwd. Vrijdag werd een feestje gevierd.

door Lia van Gool

Champagne

De deur van het appartement werd al geopend, voordat burgemeester Starmans had aangebeld. Zij kon met de prachtige taart meteen doorlopen. Na de felicitaties aan Jan en Liesbeth Megens, ging de taart in de koelkast voor een later moment. Het paar wilde met champagne proosten op hun huwelijksjubileum. Het was druk: een groot aantal familieleden, vrienden en bekenden vond een plaatsje. In plaats van een toespraak door Marina Starmans, volgde een toespraak door Liesbeth Megens. “Lieve familie, kinderen, aanhang, vrienden en natuurlijk ook Floris”, zo sprak zij de aanwezigen toe. “Wij hopen dat wij nog lang met elkaar door kunnen gaan. Wij zijn blij dat jullie allemaal gekomen zijn.” Na die mooie woorden was er champagne voor iedereen, met een heerlijk hapje erbij.

Mooiste ervaring

Jan en Liesbeth leerden elkaar ruim zestig jaar geleden kennen tijdens de kermis in Oss, want ‘daar moet je natuurlijk bij zijn’. Jan ging er naar toe met een vriend, vanuit zijn woonplaats Berghem, Liesbeth was er met een vriendin. In de danstent ontmoetten ‘de meiden en jongens’ elkaar. Toen Jan Liesbeth ten dans vroeg, sprong de vonk over. ‘Het was liefde op het eerste gezicht. De liefdesvlinders hebben door de jaren vol passie door gedanst’, zo schrijven zoon Wilbert en dochter Liesbeth het in de levensloop van hun ouders. Dat werd afgelopen Kerstmis bevestigd door Jan. Op de vraag (tijdens een spelletje), wat de mooiste ervaring in zijn leven was, vertelde hij, trots en zonder lang nadenken, dat dit het moment was dat hij Liesbeth ten dans heeft gevraagd, toen die eerste keer in Oss.

Dongen

Het paar trouwde een jaar nadat zij elkaar hadden ontmoet en hun zoon Wilbert werd geboren. Jan moest nog in dienst, Liesbeth zorgde ervoor dat thuis in Berghem op rolletjes verliep. Tweeënhalf jaar later, Jan werkte toen bij de gemeente Oss, werd dochter Liesbeth geboren. In 1970 solliciteerde Jan naar een functie bij de gemeente Dongen en het gezin verhuisde naar die plaats. “Ik werd verliefd op Dongen toen wij via Rijen de plaats binnen kwamen rijden. Ik vond de bomen zo mooi!”

Sociaal leven

Jan en Liesbeth stortten zich volop in het sociale leven. Zij voelden zich snel thuis in Dongen. Ze werden actief bij de buurtvereniging, Jan werd lid van de vrijwillige brandweer en ook was hij een tijd lang secretaris van het Oranjecomité. De Raad van Elf was voor beiden een mooie periode in hun leven. Dat geldt ook voor de tijd bij de Dongelander Muzikanten. Liesbeth zong in het koor en Jan was bestuurslid. Ook bridgen ze graag samen.

Klimmen

Tijdens de vakanties trekt het paar er graag op uit. Zij wandelen bij voorkeur in een bergachtige omgeving. Er waren veel weekenden in de Ardennen, met het gezin en met vrienden. Liesbeth vertelt vol enthousiasme over de eerste keer dat zij een berg beklom in de Ardennen. “Ik kwam iemand tegen die aan mij vroeg of ik wel eens geklommen had. Dat had ik nog nooit gedaan. Omdat het lastig was met de kleding die ik aan had, heb ik mijn broek maar opengescheurd. Zo ben ik naar boven geklommen. In een cafeetje daar vertelde een van de bezoekers dat je niet naar het café hoefde te klimmen, omdat er ook een gewoon pad was. Daar moest iedereen vreselijk om lachen. Ik zelf ook.” Er waren ook andere vakanties, met de caravan, maar ook maakte het paar verre reizen. In de winter gingen zij graag skiën en ’s avonds, wie zal het verbazen, dansten zij natuurlijk!

Omdat Jan een drukke baan had, was Liesbeth ‘zijn achterwacht’. “Jan moest zijn verhalen kwijt. Tijdens zijn tijd bij de brandweer maakte hij van alles mee. Dan wil je ook wel eens je verhalen vertellen als je thuiskomt.” Liesbeth praat met veel genegenheid over Jan. “Hij stond in zijn werkzame leven altijd paraat. Hij was waakzaam en zorgzaam. Hij was er altijd als je hem nodig had.”

Voor Liesbeth en Jan stond het gezin altijd centraal. Momenten als Sinterklaas en Kerstmis brengen zij het liefst door met het gezin. Maar ook de familieband is belangrijk. Zo heeft Liesbeth regelmatig een ‘zussendag’ met haar drie zussen en heeft Jan elke zondag contact met zijn twee broers en twee zussen.

Cirkel is rond

Tegenwoordig wonen Jan en Liesbeth bij park Vredeoord. ‘Je zou kunnen zeggen dat de cirkel rond is’, schrijven zijn kinderen. ‘Jan begon zijn carrière in Dongen bij Openbare Werken. Dat was toen gevestigd in Villa Vredeoord, met het prachtige uitzicht op het park. Hier heeft hij een fantastische tijd gehad, dus hoe mooi is het dat zij nu hier kunnen wonen!’ Zij hebben het erg naar hun zin in hun appartement. Liesbeth heeft daar, met een aantal andere vrouwen, het initiatief genomen voor een wekelijkse koffieochtend in de gemeenschappelijke ruimte. “Wij komen nu al regelmatig met meer dan twintig mensen bij elkaar, op dinsdagochtend. Dat is toch geweldig!”

Plezier

Jan en Liesbeth kijken met plezier terug op hun lange leven samen. “Wij hebben een stuk historie meegemaakt, zoals de eerste maanlanding. “ En, tien jaar geleden, leerde het paar de Argentijnse tango. “Dat is zo’n mooie dans, die heeft iets zwoels”, zegt Liesbeth met een grote lach op haar gezicht. “En Jan is natuurlijk een goede danser.”

Hoewel Jan en Liesbeth al zestig jaar getrouwd zijn, ogen zijn nog jong en vief. Liesbeth denkt dat nieuwsgierigheid je jong houdt. “Op de hoogte blijven, weten wat er speelt. En, wat ook belangrijk is: luisteren!”

Het was een mooi feestje, vorige week vrijdag, aan de rand van Park Vredeoord. Het paar heeft de dag afgesloten met een heerlijk etentje met de familie. Zij kijken terug op een mooie dag.