Deze keer stond de raadsvergadering helemaal in het teken van de Algemene Beschouwingen. Aan het begin van de vergadering legde voorzitter van de raad, Marina Starmans, uit hoe de avond zou verlopen. Iedere partij kreeg vijf minuten om de belangrijkste punten naar voren te brengen voor hun algemene beschouwingen, daarna kreeg iedere partij één minuut om vragen aan het college te stellen. Vooraf gaf de voorzitter aan dat de tijden streng gehanteerd zouden worden. Dat bleek later wel mee te vallen.

Ambitie niet gehaald

Het was een nobel streven om alle onderwerpen van alle partijen in één ‘ei’ te vernoemen. Helaas is dat streven, of misschien in het kader van dit verhaal, deze ambitie, in de eerste regels al niet gehaald. Het verhaal zou veel te lang worden en misschien een heel Weekblad kunnen vullen, dat is niet de bedoeling. Daarom een bloemlezing, of, gewoon, een samenvatting. Zonder iemand tekort te doen, want alle onderwerpen zijn even belangrijk.

Streng

De eerste vijf minuten (‘de griffier is ongelofelijk streng’) waren voor de Volkspartij Dongen. Woordvoerder Iris Vermeulen begon als volgt: “De Volkspartij Dongen deelt een groot deel van de ambities van het college.” Daarna ging zij in op, onder meer, flexwoningen, een arbeidsmigrantenhotel op Tichelrijt, uitbreiding van de BOA-capaciteit, onderhoud van de openbare ruimte en een schoolontbijt. Dat de zes vragen die Iris Vermeulen aan het college stelde, overeenkwamen met de genoemde onderwerpen, zal niemand verbazen.

Sympathiek

Frans den Broeder (Dongense VVD) behandelde onder meer ook de bouw van flexwoningen. Een kunstcommissie leek Frans den Broeder een sympathiek idee, maar het oplossen van de problemen met De Cammeleur vond hij belangrijker. Het circulair maken van het Dongense industrieterrein behoort niet meteen bij de ambities van de VVD. Dat is meer een wereldwijd probleem. Wel graag aandacht voor inclusiviteit en onderwijs (waarbij kinderen centraal staan en niet stenen. Hij herhaalde zelfs de geijkte uitspraak van collega raadslid Perry Wens (die niet aanwezig was).

Blessuretijd

“Geen ambitie, maar realisme,” zo begon Jan Kennekens (Ouderenpartij voor Dongen). Hij stipte vervolgens onderwerpen aan als IKC West, aanpassing OZB en de bouw van flexwoningen. Hij vroeg zich af hoe groot de kans van het slagen van de ambities is. In ‘blessuretijd’ kwam Bas Evegaars van dezelfde partij nog aan het woord. Hij verbaasde zich over het feit dat in de Kadernota slechts drie regels zijn gewijd aan het ouderenbeleid in Dongen. Helaas kon Bas Evegaars zijn verhaal niet afmaken, omdat de vijf minuten voorbij waren.

Humoristisch

Marieke Schouten (D66) vond dat het ‘aan alle kanten piept en kraakt binnen de gemeente Dongen’, door gebrek aan ambtelijke capaciteit en dat de ambities groter zijn dan de gemeente aan kan. Met een humoristische draai aan haar verhaal, ging Marieke Schouten verder: “Als D66 geen eigen wensen en ideeën zou hebben, wordt het saai in de raadszaal.” Voor haar partij zijn, onder andere, belangrijk: meer bomen en groen tegen de hittestress, actief grondbeleid, achterstallig onderhoud wegen, fiets- en voetpaden, hoog risico jongeren, armoedebeleid en duurzaamheid. “Ambities genoeg, alleen als er een balans is tussen deze ambities en beschikbare uitvoeringscapaciteit, kunnen ze gerealiseerd worden.”

Ruud Lubbers

CDA fractievoorzitter Stijn Sips haalde een van de vroegere CDA-coryfeeën uit de kast om zijn verhaal kracht bij te zetten. Hij citeerde voor sommige punten Ruud Lubbers of haalde in ieder geval zaken aan die Lubbers ooit genoemd heeft, zoals luisteren naar de samenleving en op zoek naar houvast. Tichelrijt was een van de belangrijkste punten, hoe blijven we als samenleving verbonden en wat te doen met een vrijwilligerscompliment of vrijwilligersavond. Vragen waren er over de verkeerssituatie Tramstraat/Wilhelminaplein, de uitwerking van moties initiatieven samenleving en Eagle Shelter.

Zo kwam een eind aan het eerste gedeelte, waarin de raad voorliep in de tijd. Er volgde een schorsing van een half uur. Na die tijd kwamen de verschillende wethouders aan het woord voor beantwoording van de gestelde vragen.

Schoolontbijt

Als eerste Kees de Jong, over onder meer het arbeidsmigrantenhotel (daar zijn al gesprekken over gevoerd), onderhoud groen (het plan wordt aangepakt en het budget wordt hier aan gekoppeld), de bouw van flexwoningen (dat ligt bij de woningcorporatie), en het verkeersplan Tramstraat/Wilhelminaplein (dat wordt meegenomen). Denise Kunst ging in op het schoolontbijt (scholen hebben daar tot nu toe geen behoefte aan), het ouderenbeleid (het actieprogramma wordt uitgerold in 2024), statusupdate Enexis IKC’s (staat op interesselijst), Eagle Shelter (contractvoorwaarden vaststellen als gemeente, onderhandse enkelvoudige aanbesteding). Wethouder Ankie de Hoon gaf vooraf aan dat zij niet zo kort en bondig zou kunnen zijn als haar collega’s. Dat viel mee. Zij komt terug bij de raad over het armoedebeleid, er komt een aanvullend onderzoek naar kinderarmoede. En voor de verenigingen is er een maatwerkpot vanuit het steunfonds.

De voorzitter van de raad gaf antwoord op vragen uit haar portefeuille, zoals: uitbreiding BOA-capaciteit (er komt een onderzoek), democratische vernieuwing (in samenwerking met de commissie democratische vernieuwing naar een vitalere lokale democratie).

Debat

Door de korte en bondige beantwoording van de vragen, was de tijd weer ingelopen. Meer tijd voor het daarop volgende debat. Het presidium had voor de tweede termijn een aantal thema’s vastgesteld en daar een tijd aan gekoppeld voor de bespreking. De Leefomgeving, wonen en veiligheid (20 minuten), Zorg, armoede en onderwijs (15 minuten). Duurzaamheid en afval (5 minuten). Samenleving, sport, cultuur en democratische vernieuwing (15 minuten) en Financiën (5 minuten). Voor de (on-)duidelijkheid: zittend debatteren en staan bij interruptie.

En zo ging het bijna eindeloze debat (ondanks de tijdslimiet). Wat is het vervelend om een vergadering als die van vorige week donderdag terug te kijken op een schermpje. Dat het niet alleen voor de kijker thuis verwarrend was, bleek uit de reactie van Stijn Sips, die zei dat hij de draad aan het kwijtraken was. “Wij springen van de hak op de tak. Ik kan het bijna niet meer volgen, laat staan de mensen thuis.” Zo was het!

Wat is blijven hangen zijn de vrij hoge ambities, de circulaire economie. duurzaamheid en realisme.

Aan het eind van de drieënhalf uur durende vergadering werden de financiën in vijf minuten besproken. Na de discussie over de eventuele verlaging van de OZB, merkte de voorzitter van de raad op dat die discussie vorig jaar al gevoerd is.

Lange zinnen

Het viel, tijdens het luisteren naar de vergadering, op, dat er heel veel lange zinnen gebruikt worden, waar soms geen touw aan vast te knopen is. Soms lijkt er geen enkel verband tussen het begin van de zin en het einde. Dat maakt het nog lastiger om de debatten te volgen. Waarschijnlijk was het ook voor degenen op de publieke tribune niet altijd interessant. Er was steeds duidelijk een telefoon in beeld, die regelmatig gebruikt werd. Er zijn nog belangrijkere zaken dan de algemene beschouwingen, waarschijnlijk!

Live-verslag

Volgende week eindelijk weer een live-verslag vanuit de raadzaal. Hopelijk dan met een verhaal waarin de ambities wel gehaald worden!