Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Dongen kan weer terugkijken op een geslaagde open dag. Afgelopen zaterdag 8 juli konden belangstellenden een kijkje komen nemen in de Kandoeltuin. Daar bevindt zich ook onze bijenstand. Het was een gezellige drukte.

Info genoeg

Ondanks het hete weer kwamen toch veel mensen even langs. In de ochtend was het nog goed te doen. Er zijn in de Kandoeltuin genoeg schaduwplekjes. Onder de bomen bij de bijenstand was het goed toeven. Met een bakje koffie of thee in de hand luisteren en kijken! De bezoekers konden op verschillende plekken info krijgen over bijen. Er waren mooie bijenartikelen te koop en attributen van een imker waren te bekijken.

Met een echte imkerkap op kon je dichtbij de bijen bekijken. Het leven in de bijenkast blijft toch heel fascinerend als je er met je neus bovenop staat. Er was honing te proeven en te kopen. Een klein potje honing was gratis. Liefhebbers konden een ter plekke gerolde kaars van bijenwas meenemen. Dat lieten ze zich geen tweede keer zeggen.

Korven

Huub Weterings, een imker met heel wat imkerjaren achter de rug, gaf een demonstratie ‘korfvlechten’. Iedere bezoeker wist ie te boeien met zijn verhaal. Knap dat je met zulk stro zo’n stevige korf kunt vlechten. Vroeger werden in deze korven bijenvolken gehouden. De bijen bouwden dan zelf de raten in de korf. Het oogsten van honing zonder alles kapot te maken, is dan wat lastig. Daarom wordt er tegenwoordig meer in kasten geïmkerd.

Het bijenvolk

Zo’n bijenvolk blijft heel wonderlijk. In zo’n bijenkast krioelen de bijen allemaal door elkaar. Ieder bijtje heeft zijn eigen taak . De koningin, een stuk groter dan al haar zusters, legt wel 2000 eitjes per dag. In de zomer leven er wel 30.000 tot 50.000 bijen in zo’n kast. Zo groeit het volk flink. De bijen zijn nu volop bezig met het verzamelen van nectar. Ze slaan die op in hun honingmaag en keren terug naar de kast om hun maaginhoud door te geven aan de kastbijen. Die voegen er enzymen aan toe en slaan de honing op in de raten. Vervolgens wordt er flink “gewapperd” met de vleugels om het vocht te verdampen. Is dat voldoende gebeurd, dan worden de raten verzegeld met was. Zijn er voldoende raten verzegeld, dan gaat de imker slingeren. In een soort centrifuge worden de raten rondgeslingerd en vloeit de honing eruit. Dit ’gele goud’ wordt vervolgens in potjes getapt.

Open dag gemist?

Elke donderdagmorgen zijn er imkers aanwezig in de bijenstand op Kandoel. U bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen.

Binnenkort begint de actie van de Rabobank weer: Raboclubsupport. U kunt ons steunen door uw stem uit te brengen op Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Dongen. Bij voorbaat dank!

Marja van Hedel

Secretaris St Ambrosius Dongen