De laatste raadsvergadering voor het reces begon al vroeg, om zeven uur, in plaats van om acht uur. Zo was er zeker voldoende tijd om besluiten te nemen over de Kadernota en om alle moties te behandelen. Maar eerst was er het afscheid van Daniëlle Asin (CDA). Daniëlle gaat verhuizen naar een andere gemeente en kan daarom geen raadslid in Dongen meer zijn. De voorzitter van de raad schetste in een paar korte zinnen de wapenfeiten van Daniëlle. Zij schetste haar als een enthousiast jong raadslid (25 jaar). Zij bracht veel gezelligheid en humor in de werkgeverscommissie. “Lieve Daniëlle, ga genieten.” Daarna kreeg Daniëlle een cadeau en applaus. Ook fractievoorzitter Stijn Sips kreeg het woord. Hij omschreef Daniëlle als ‘mondig en kritisch’. Het cadeau van het CDA krijgt Daniëlle later tijdens een afscheidsetentje.
‘Let’s agree’
Daarna begon de vergadering met behandeling van het Raadsvoorstel Verordening Wmo Gemeente Dongen 2023. Daniëlle Asin mocht, als laatste wapenfeit, de motie ‘Tussen wal en schip’ voorlezen. Een motie die, door alle partijen, behalve de Dongense VVD, werd ingediend. Frans den Broeder van deze partij verbaasde zich over de motie, omdat er gesproken werd over veronderstellingen van schrijnende gevallen. Het zou bovendien maar om vijf gevallen gaan. Uiteindelijk maakte de voorzitter van de raad een einde aan de discussie met de woorden: “U overtuigt elkaar toch niet, ik ga deze discussie stoppen.” Het laatste woord was aan Daniëlle Asin: “Let’s agree: disagree!” Zowel het raadsvoorstel als de motie werden aangenomen.
Het piept
De behandeling van de Kadernota was het volgende agendapunt. Er kwam een groot aantal moties voorbij, met uiteenlopende titels, waarvan de motie met de titel ‘Het piept en kraakt ook in Dongen’, misschien wel de meest opvallende was. In willekeurige volgorde waren de andere moties: ‘Toeristenbelasting terug naar de sector’, ‘Middelen armoedebeleid’, ‘Vrijwilligers in ’t zonnetje’, ‘Duurzaam vervoer’, ‘Helderheid over stop netaansluiting voor grote projecten’, ‘Aanpak urgent onderhoud voet- en fietspaden’, ‘Bescherm jongeren tegen drugscriminaliteit’, ‘Schoolontbijt op Dongense basisscholen’, ‘Toekomstbestendig verenigingsleven’ en ‘Iedere inwoner een veilig gevoel’.
Boa’s
Deze laatste motie ging over de uitbreiding van de Boa-capaciteit. Er volgde een discussie, waarbij de (on-) zichtbaarheid van de boa’s meerdere keren terugkwam. Portefeuillehouder Marina Starmans gaf aan de uitbreiding van de boa’s te gaan onderzoeken, met als aandachtspunt dat boa’s niet de taken van de politie over kunnen nemen.
Potjes
Namens de Volkspartij Dongen kreeg Jorik Bosters het woord bij de motie over het verenigingsleven. Bas Evegaars van de Ouderenpartij Dongen vond het, in een modern beleid, niet nodig dat er verschillende potjes gehanteerd worden voor verenigingen. Ook Perry Wens van de Dongense VVD gaf aan geen voorstander van de motie te zijn en verenigingen niet te willen betuttelen. Hij maakte een opmerking die pas later bij Gitta Glerum van D66 binnenkwam. Er werd hartelijk om gelachen. Ook bij deze motie maakte de voorzitter van de raad een eind aan de discussie, omdat die ‘heen en weer’ bleef gaan.
Notitieboekje
Bij de motie die over het schoolontbijt ging, las Chris de Boer van het CDA een prachtig verhaal voor, dat hij opgeschreven had in zijn notitieboekje. Het leek even alsof hij stond te preken. Misschien te verklaren uit het beroep van Chris, die godsdienstleraar is. Frans den Broeder sprak Chris de Boer later aan met ‘meneer van Dijk’, die uit persoonlijke ervaring sprak. Chris reageerde snel met een vraag aan meneer Broeders en sloot af met de opmerking: “Als emotie uit de politie is, is er niks meer.” Bas Evegaars ziet het schoolontbijt meer als taak van de GGD als van scholen.
‘Duurzame ontwikkelingsdoelen’
Voordat Marieke Schouten (D66) de piepende en krakende motie voor ging lezen, kwam zij terug op een punt van vorige week en stelde de vraag aan René Jansen of er een kopje ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ opgenomen zou kunnen worden, want dat kon zij niet terugvinden in de Kadernota. De wethouder zegde dit toe.
‘Starremans’
Het piepen en kraken ging vooral over de personele capaciteit bij de gemeente Dongen. Hiervoor kwam Marina Starmans als portefeuillehouder aan het woord. Zij gaf, voordat zij naar het spreekgestoelte ging, haar ambtsketen voor even aan Cees Zwaal. Hij gaf vervolgens ‘mevrouw Starrmemans’ (Cees blijft maar moeite houden met haar naam) het woord. Op 21 september wordt dit punt besproken tijdens een avond voor de raadsleden.
‘Tegen!’
De motie over de aanpak urgent onderhoud voet- en fietspaden leverde een discussie en een schorsing op. Uiteindelijk werd deze motie, aan het eind van de vergadering, teruggetrokken.
Dat vrijwilligers door de gemeente in ’t zonnetje gezet moeten worden, daar is niet iedereen het over eens. De motie werd ingediend door vier partijen. De Oudenpartij Dongen, deze avond in persoon van Bas Evegaars, bleef, ook na een flink aantal pogingen om hem over te halen, tegen deze motie. Bij de stemming over deze motie riep hij dan ook hard door de raadzaal: “Tegen!” Daar kon niemand om heen!
Over de toeristenbelasting was de discussie snel klaar. Er worden afspraken over gemaakt, alleen is nog niet bekend wanneer. “Wij gaan het erover hebben,” aldus Coert van Os van het CDA. Wethouder René Jansen is blij met het te reserveren budget voor het toerisme, maar hij wil eerst een plan zien, daarna is geld beschikbaar.
Sneltreinvaart
Zo waren alle moties in sneltreinvaart behandeld. Na de schorsing van tien minuten, op verzoek van D66, werden alle 17 (!) ingediende moties én de Kadernota aangenomen. Bij de Kadernota gebeurde dat trouwens unaniem.
Woord van de week
Daarna volgde nog een bespreking van de Raadsinformatiebrief over het Steunfonds. Er werd gesproken over budget, maatwerk, de koop lokaal campagne, het overschot van € 250.000,00 voor de energiebijdrage, hulpvragen voor financiële problemen en onderbenutting en kinderen en jongeren. Wethouder Ankie de Hoon vond het prettig dat het Steunfonds omarmd wordt. Er wordt gekeken hoe het budget dat over is benut zal worden. Zij gebruikte in haar reactie het woord ‘sonderen’. Een woord dat niet zo vaak voorkomt, voor zover de schrijver van dit artikel bekend is. Het woord betekent:
‘onderzoeken hoe de mensen over iets denken, peilen hoe een voorstel zal vallen’. Weer wat geleerd deze week. Het woord is meteen het woord van de week.
Ga lekker genieten!
Tot zover de berichtgeving over de laatste raadsvergadering voor het zomerreces 2023. De voorzitter van de raad sloot de vergadering met de woorden: “Een fijne vakantie, neem tijd om bij te komen, rust uit en ga lekker genieten.” Tijdens de nabespreking van de vergadering kwam nog een aantal onderwerpen aan bod, onder het genot van een drankje en een hapje. De komende vakantieperiode was echter het belangrijkste onderwerp. Op 14 september 2023 zijn de raadsleden (en de verslaggever) er weer!