We moeten in Nederland met alle huishoudens nadenken over de manier waarop we minder energie gaan verbruiken en hoe we uiteindelijk ook van het aardgas af kunnen komen. Datzelfde geldt voor gemeenten. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat alle gemeentelijke gebouwen in 2030 een energielabel A hebben en in 2050 moeten alle gebouwen aardgasvrij zijn. Besparen op gas is noodzakelijk voor CO2 en kostenreductie. De gasprijs is door de oorlog in Oekraïne verdubbeld.

Vorig jaar zijn in de gemeenteraad taken voor het college geformuleerd. Samen met de Ouderenpartij voor Dongen heeft D66 gevraagd hoe het staat met het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen. Denkt u daarbij aan gebouwen als De Geubel in ’s Gravenmoer, de brandweerkazerne, het gemeentehuis, jeugdcentrum de Poort of de gemeentewerven.

Verplichte energiebesparende maatregelen

Net als alle andere eigenaren van gebouwen zijn er nationale en Europese verplichtingen voor de gemeente. Zo geldt bijvoorbeeld dat je verplicht energiebesparende maatregelen moet invoeren die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. De gemeente moet ook actief zelf informeren over de uit te voeren maatregelen omdat ze in totaal meer dan 25.000m3 gas en 50.000 kWh stroom verbruikt. De omgevingsdienst controleert hierop.

Stand van zaken

In juni ontvingen we als reactie een overzicht met noodzakelijke investeringen in de eigendommen van de gemeente. Goed nieuws; alle gebouwen in het overzicht zijn zo te isoleren dat ze gasloos te verwarmen zijn met warmtepompen. Bovendien hebben een aantal gebouwen nu al label A.

Bijzondere positie voor De Vennen en het gemeentehuis

Jammer genoeg ontbrak in dit overzicht zwembad de Vennen (het college vindt dit geen gemeentelijk gebouw, hoewel de BV die eigenaar is van het zwembad 100% eigendom is van de gemeente). Ook het gemeentehuis zelf kwam niet in het overzicht voor. Dit komt omdat er eerder al een plan voor de verbouwing van het gemeentehuis is opgesteld. In 2024 vindt er noodzakelijk onderhoud plaats en worden er enkele verduurzamingsmaatregelen getroffen. Er komt een gasloze warmte-installatie, er wordt geïsoleerd en er komen extra zonnepanelen. Hard nodig want samen met de Vennen heeft het gemeentehuis het hoogste energieverbruik van alle gemeentelijke panden.

Hoe nu verder?

Eind 2023 komt het college met een discussiestuk naar de raad. Daarin staat een uitwerking van de maatregelen voor de verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen. Het is aan de gemeenteraad om met elkaar over dit stuk in gesprek te gaan en te kijken of zij bepaalde maatregelen eerder of juist later willen laten uitvoeren dan het college voorstelt. D66 Dongen wil graag dat de gemeente de noodzakelijke isolatie zo snel mogelijk uitvoert. De installatie van warmtepompen kan (iets) later in de tijd gebeuren. Of er wel of geen zonnepanelen moeten komen is ook een punt van aandacht. In 2025 bouwt de overheid de salderingsregeling af. Dan zijn zonnepanelen vooral nuttig als zoveel mogelijk (zonne)stroom overdag voor eigengebruik is en dat geldt niet voor alle gemeentelijke gebouwen.

Vragen naar verduurzaming De Vennen

Daarnaast gaat D66 Dongen aanvullende vragen stellen over de haalbaarheid van de verduurzamingsplannen van zwembad de Vennen. Door de krapte op het elektriciteitsnet is vergroting van de elektriciteitsaansluiting voor het zwembad op korte termijn niet mogelijk. Daardoor kunnen warmtepompen niet aangesloten worden. Dat is een probleem want het college vindt verduurzaming van De Vennen wel dringend gewenst vanwege de hoge energieprijzen.

Waar loopt u tegenaan als het gaat om verduurzaming van uw woning?

Komende zaterdag, 30 september vindt u ons weer op het Looiersplein. We zijn dan met name benieuwd naar uw ervaringen met verduurzaming van uw woning. Waar loopt u tegen aan? Meepraten over het onderwerp in dit artikel of andere onderwerpen kan altijd ook via de social media ( D66 Dongen), of via de mail m.schouten@d66dongen.nl.

De fractie van D66 Dongen,

Gitta Glerum - Camfferman, Ulaș Kose, Marieke Schouten en Berry van Rosmalen (tijdelijke vervanger van Joeri de Jong).