“Ik leer er zelf ook wat van” vertelt Nick, een van de 4e jaars leerlingen van het Cambreurcollege richting zorg en welzijn. Hij heeft net wat te drinken ingeschonken voor een van de gasten, maar schonk het kopje koffie blijkbaar maar half vol. “Dat is een Haags bakkie, zei die meneer en ik moest het wat voller schenken. Maar een Haags bakkie, nee, daar had ik nog niet van gehoord. Maar dat weet ik nu dus ook.”

Door Ruth Wilmans

Contact leggen

“Natuurlijk leren de leerlingen nog veel meer”, vertelt Annemarie de Groot, hun docent. “Het bedienen, de tafel klaarzetten en koken met anderen. Maar vooral met de mensen om te gaan. En contact te leggen, want sommigen durven dat nog niet goed. Als de omgang met mensen met dementie nog heel nieuw is kijken ze soms liever even van een afstandje. En dat mag ook.”

Geef de tijd

Maar van die terughoudendheid is deze dag weinig te merken. De leerlingen hebben met hun docenten een mooi programma voorbereid, om hun gasten, mensen met dementie en hun mantelzorgers, even flink te verwennen. De gasten zijn verwelkomt met koffie en thee en ze hebben samen geluncht. Daarna konden ze kiezen wat ze wilden doen. In de keuken worden er samen heerlijke appelgebakjes gemaakt. Het is leuk om te zien dat de leerlingen rustig afwachten als hun gast even wat langer tijd nodig heeft, om de appelstukjes netjes te verdelen over het beslag. Al snel ruikt het daar heerlijk in de keuken.

Samen genieten

In de anderen ruimte worden samen spelletjes gespeeld, maar er zijn ook twee tafels waar enkele leerlingen een prettige manicure behandeling uitvoeren bij hun gast. Maud verzorgt de nagelriemen en masseert op het einde de hand met een beetje olie. Dat is genieten voor haar gast. De wat oudere mensen vinden het initiatief heel erg leuk en fijn. Ze genieten van het bezig zijn en verzorgd te worden. Een mevrouw vertelt: “Het is als mantelzorger best moeilijk om thuis de goeie omstandigheden te houden. Je wilt zelf wel eens ontlast worden, maar het is fijn ook dat je bij deze activiteit alle twee uitgenodigd wordt. Omdat je deze verwendag toch nog heel goed samen kunt doen.”

Spanning is verdwenen

De leerlingen hebben als voorbereiding twee lessen over dementie gehad. Ze leren de signalen te van dementie herkennen, en hoe je met de mensen met deze ziekte omgaat en ook welke leuke dingen je kunt doen met mensen die lijden aan dementie. En het valt allemaal erg mee. De leerlingen hebben het fijn gevonden om de mensen een plezier te doen. “De onzekerheid en spanning van te voren is weg”, vertelt Annemarie. Na deze dag zullen weinig leerlingen het nog eng of gek vinden om te gaan met mensen met dementie. Ze weten dat samen wandelen of een klusje doen in huis heel goed kan. En ook dat je rustig afwacht als iemand naar woorden zoekt of het niet begrijpt. “Dan vertel je het gewoon nog een keer.”

Een mooi initiatief van de verschillende samenwerkende Dongense organisaties; SWOD, Cambreur College, Met je hart, Maria-Oord, Contour de Twern, Mijzo en Thebe.