Bij het woord woud denken vele mensen meteen aan uitgestrekte natuurgebieden in het buitenland, toch hebben we in onze directe omgeving ook een groen woud. Ruwweg bevindt het gebied zich binnen de driehoek Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. De beheerders van deze gebieden, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap, werken intensief samen, om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Andere partners zijn de waterschappen, gemeenten en de provincie Noord Brabant. Al deze organisaties hebben wat met natuur en proberen daar zorg voor te dragen. Natuurvereniging Ken en Geniet maakt regelmatig wandelingen in het Groene Woud, daarom wil men daar graag eens wat meer aandacht aan geven. De natuurvereniging heeft een vertegenwoordiger van het Groene Woud uitgenodigd, in de persoon van Mark Kapteijns.

Edelhert als filmheld

Jaarlijks brengt Brabants Landschap een natuurfilm uit. Voor de film Het Groene Woud heeft Mark Kapteijns extra veel tijd uitgetrokken en dat heeft geresulteerd in nóg meer unieke beelden. Het verborgen leven van onder meer edelhert, ooievaar, boomkikker en das wordt haarscherp in beeld gebracht. De waardevolle natuur, in balans met stad en land, mens en dier, staat centraal in de film.

Natuur in de metropool Brabant

In het hart van Brabant, tussen de steden Tilburg, Eindhoven, Helmond en Den Bosch ligt het grootste landschapsreservaat van Nederland: ‘Nationaal Landschap Het Groene Woud’. Hier vinden we bossen, heide, vennen, beekdalen en volop cultuurhistorie. Dat is best bijzonder in een provincie met één en al bedrijvigheid, een intensieve landbouw en veel mensen die er wonen, werken en recreëren. Brabant is eigenlijk één grote metropool. In de film zijn de natuurlijke schatten te zien van Brabant, het toekomstige Van Gogh Nationaal Park.

Mark Kapteijns heeft twee jaar gewerkt aan zijn nieuwste film. Hij is werkzaam bij Brabants Landschap als boswachter in Het Groene Woud. Daarnaast heeft hij vele prijswinnende natuurfilms op zijn naam staan. Als ‘Hoeder van Brabant’ - een titel die Mark kreeg voor zijn inzet voor natuur en cultuur - heeft hij dit jaar ook een korte film gemaakt met de titel ‘Brabants zandpad, bedreigde schoonheid’.

Brabants Landschap

Met de film over Het Groene Woud presenteert Brabants Landschap natuur ‘dichtbij huis’. Sinds 1932 zet de stichting zich in voor het behoud en de ontwikkeling van natuurgebieden, landgoederen, boerderijen en kastelen – zoals in Het Groene Woud. Zo zorgt Brabants Landschap ervoor dat de prachtige provincie het thuis blijft van unieke en zeldzame dier- en plantensoorten. Die mooie natuur laten de medewerkers graag zien aan de inwoners van Brabant, door het organiseren van excursies, het aanbieden van routes en het maken van natuurfilms. Liefhebbers kunnen de films van Brabants Landschap bestellen op www.brabantslandschap.nl/natuurfilms. De film is op dvd ook te koop tijdens de filmavond op 25 oktober

De Langakkers

De tweede film gaat over Landgoed de Langakkers

Op landgoed De Langakkers in Leende is in twintig jaar tijd een natuurrijk, kleinschalig, agrarisch landschap ontstaan op voormalige landbouwgrond. Ook de tuin rond het woonhuis is stap voor stap veranderd in een natuurtuin. Een inspirerend particulier initiatief met verbluffend resultaat. In deze productie brengt natuurfilmer Mark Kapteijns prachtig in beeld wat er groeit en bloeit op het landgoed van eigenaar en initiatiefnemer Roel Winters. Dus de film sluit mooi aan bij hetgeen Natuurvereniging Ken en Geniet doet in Dongen, met hun Natuurtuin Kandoel Vroeger was dit grondgebied ook in gebruik als weiland en is ook omgezet naar natuur.

Komt het zien

Een oude kreet, welke 65 jaar geleden al werd gebruikt bij Ken en geniet, want al 65 jaar nodigt Ken en geniet u als Dongenaar uit voor haar filmavonden, welke al die jaren al gratis te bezoeken zijn, ook door mensen die nog geen lid zijn van de club. Komt het zien op woensdag 25 oktober, Mark Kapteijns is dan aanwezig in de filmzaal van de Cammeleur. Bovenstaande films worden dan getoond op het grote scherm, aanvang van de voorstelling 20:00 uur. Tussen beide films zal er een korte pauze gehouden worden, dus dat wordt weer een avondje genieten van onze Brabantse natuur.

IJsvogelwand

Een tijd terug hebben we er al een keer over geschreven, de tuinwerkgroep van Ken en Geniet is aan de slag met een natuurlijke ijsvogelwand aan te leggen. Vorig jaar is dit helaas mislukt, de aangeleverde grond bevatte te weinig leem. Dus werd er besloten om het project dit jaar opnieuw aan te pakken. Nieuwe leemhoudende grond werd aangevoerd en gelukkig plakte deze wel. Al enkele weken zijn een aantal vrijwilligers in de weer met het mixen van de grond met hooi, zodat een stevig mengsel ontstaat. Een groot deel van de wand is al aangesmeerd en enkele kunstnesten zijn daarbij ingebouwd. Een zwaar karwei, maar wel leuk om te doen. De ijsvogel is al diverse keren gezien in de natuurtuin, dus hopen we, dat deze het komende jaar zijn intrek neemt in deze fraaie wand.

Paddenstoelen

Herfst is onomstotelijk verbonden met paddenstoelen, hoewel er het hele jaar door van deze schimmels te vinden zijn. Toch is het nu de toptijd, om de grote variatie aan paddenstoelen te bewonderen. Want och och wat bestaan er vele soorten, in allerlei kleuren en vormen. Wilt u meer te weten komen over paddenstoelen, neem dan uw kans waar en wandel eens een keer mee, met een ervaren paddenstoelenkenner. Zaterdag 14 oktober vindt er een wandeling plaats in de omgeving van Surae, een gebied rijk aan paddenstoelen. Gids bij deze tocht is de heer Toon Thielen, welke op zijn eigen wijze zijn kennis op u over zal dragen. Voor deelname dient u zich wel aan te melden en wel voor dinsdag 10 oktober. Het opgave adres: Ad Leeggangers tel. 01621-313858 of Marie José van Gestel tel. 06-10120230 of via de mail mjvangestel.burmanje@home.nl. Ga mee en leer ze kennen en zet vooral woensdag 24 oktober in uw agenda.

Christ Grootzwagers,

Natuurvereniging Ken en Geniet.