Van nieuwkomer Wittenhorst in deze vierde divisie was niets bekend. Vorig seizoen naar deze klasse gepromoveerd en gelijk, al is het nog maar het prille begin, na zeven wedstrijden bovenin meedraaien. De regiopers, De Limburger, vergeleek deze verrassende ontwikkelingen met Go Ahead Eagles. ‘Verrassend mee bovenin draaien, goed voetbal en in eigen huis alles winnen. Nuenen, Unitas en HVCH werden thuis verslagen met respectievelijk 6-0, 3-1 en 2-0.’ Wittenhorst trainer Sjoerd van der Coelen wist over tegenstander Dongen te vertellen in de media: “Een elftal dat de bal goed in de ploeg kan houden, maar verdedigend soms een steekje laat vallen.” En deze opmerking was misschien wel de rode lap op de stier, die Dongen de tweede helft heette. Dongen moest ruim 50 minuten met tien man tegen deze naaste concurrent stand zien te houden. Met man en macht verdedigden de tien van trainer Marcel van der Sloot de magere 0-1 voorsprong. Even na rust had het zelfs 0-2 kunnen worden. “De Dongen uitvallen waren gevaarlijker dan onze mogelijkheden met een man meer,” was na afloop de korte analyse van Van der Coelen, die in Dongen een zeer sterk collectief zag.

Door Piet Scheepers

Dongen zette vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Thierry Schelsema de thuisploeg onder druk. Wittenhorst kon hier moeilijk onderuit voetballen. De tweede bal was telkens voor Dongen. Naar hartenlust werd door Dongen gecombineerd. De Limburgers hadden weinig of geen antwoord op de beweeglijkheid van de Dongenploeg. De mogelijkheden stapelden zich op. Maar zoals zo vaak, als jij jezelf niet beloond, dan komt uit het niets de kans voor de tegenstander. Jeroen Verkennis, met 8 treffers topscoorder in de 4e divisie, werd diep gestuurd en stevende alleen op doelman Nick Frits af. Gelukkig heeft Dongen in hem een doelman die ook ver voor zijn doel durft te spelen. Ver uitgekomen, randje zestien, keerde hij de inzet met zijn voeten. Het enige wapenfeit van de thuisploeg voor rust. In het vooruit willen van linksback Gillyan Clemens, werd de openingstreffer ingeluid. Na een combinatie kwam de voorzet bij Sel Bastmeijer die zijn voet ertegen plaatste. Hierop had doelman Roel van Rens geen antwoord. Dongen bleef variëren. Zo wisselden Rijk Siemerink en Mart van Bree van posities en dartelden middenvelders Fatih Kamaci en Thom Avontuur vrolijk van links naar rechts. Veel vuile meters maken en aanvallen onderbreken.

Achterin was het weer vertrouwelijk waar Theo Martens nog steeds de positie van de geblesseerde Luuk Hultermans innam. Gijs Timmermans, de afgelopen week slechts een keer getraind, begon op de bank. Op de vleugels vertrouwd Sjeffie Verhagen en Gillyan Clemens. Doelman Nick Frits schroomde niet deze middag ook lange ballen te spelen waardoor de spitsen op snelheid de verdedigers van Wittenhorst onder druk konden zetten. En dan, met nog vijf minuten te gaan voor rust, breekt spits Verkennis uit. In zijn achtervolging probeerde Verhagen middels een sliding achterlangs de bal te onderscheppen. Daarbij valt de doorgebroken spits en rest de scheidsrechter Sjeffie Verhagen een rode kaart voor te schotelen. Het siert Dongen dat het vanaf dit moment niet een keer gedacht heeft in eigen verdediging terug te kruien. Sterker nog: het zocht gewoon de aanval op.

In de rust moet het door de wol geverfde voetbaldier trainer Marcel van der Sloot zijn manschappen vertrouwd hebben toegesproken. Ondanks dat Dongen met een man minder aan de tweede helft begon, werd het geen wedstrijd waarin de thuisploeg het een man meer overtal ging overheersen. Sterker nog: de uitvallen van Dongen, doordat Wittenhorst ver opgedrongen stond, stichtten veel gevaar voor het Wittenhorst doel. Zo stond Robert Mutzers ineens oog in oog met doelman Van Rens. De anders zo koelbloedige spits probeerde de doelman te omspelen in plaats van keihard in te schieten. De talrijke meegereisde Dongenaanhang rekende zich al rijk: 0-2. Dit bleef echter uit. Naar mate de wedstrijd richting het eindsignaal liep, was de vraag: houdt Dongen stand. Diverse mogelijkheden voor Wittenhorst gingen voorlangs of stond doelman Frits in de weg. Uiteindelijk bepaalt de scheidrechter hoe lang er nog gespeeld gaat worden. En dan in blessuretijd, 93, 94 of 95e minuut wordt een inzet door de Dongenverdediging verkeerd beoordeeld en weggewerkt. Recht voor de voeten van invaller Tom Spreeuwenberg. Op zijn inzet had niemand van Dongen antwoord. Slechte zaak in dezen was dat scheidsrechter Schelsema, nadat hij floot voor het doelpunt, naar de middenstip wees en lachte naar de bank van de thuisploeg. Deze leidsman is toch onafhankelijk en vertegenwoordigt toch de KNVB? De trainer van Dongen was enigszins teleurgesteld maar toch blij met het resultaat. “Heb ik hier mijn ploegje bezig gezien, dat mogelijk hoge ogen kan gaan gooien?” Zijn collega Van der Coelen prees Dongen na afloop in de bestuurskamer. “Een zeer sterke ploeg die knap voetbal speelt! Had die speler van ons maar door laten gaan. Dan was het misschien gelijk geworden. Dan had Dongen mogelijk toch nog gewonnen met elf man! Daar hebben zij het team voor.”

Komende zondag speelt Dongen om 14.00 uur op sportpark De Biezen.