Langzaam komen de degenen die zich aangemeld hebben bij het Eetpunt in Klein-Dongen-Vaart het Jeugdcentrum binnenlopen. Senioren uit Klein-Dongen-Vaart, mensen die hier gewoond hebben of die een relatie hebben met iemand uit Vaart of Klein Dongen kunnen hier terecht voor een warme maaltijd rond het middaguur.
door Lia van Gool
Gezellig
Mevrouw Kemmeren heeft in Dongen Vaart gewoond, maar woont nu in Dongen. “Ik kom hier regelmatig. Ik ga ook naar het Eetpunt in Europlus. Mijn zus komt hier ook.” Zij vindt het fijn dat zij hier bij het Eetpunt kan komen eten. “Dankzij de vrijwilligers die dit mogelijk maken.” Ook meneer Bakx komt regelmatig naar het Jeugdcentrum om te eten, samen met zijn vrouw. “Het is gezellig en je kunt even een praatje maken tijdens het eten.” Vandaag is er een groep van ongeveer twintig mensen aanwezig. “Dat is maar weinig, meestal zijn er veel meer.”
Instructies
Het eten wordt binnengebracht. De vrijwilligers krijgen instructies hoe zij het eten warm moeten houden en er wordt verteld waar de lepels liggen om het eten op te scheppen. Het ruikt heerlijk! Het ene na het andere gerecht krijgt een plaatsje op een grote tafel. De soep wordt warm gehouden in de keuken van het Jeugdcentrum.
Vrijwilligers
Wilhelmien Huijben is één van de vrijwilligers van het eerste uur. “Het Eetpunt is ontstaan vanuit de Dorpsraad. Ik denk dat wij dit al doen vanaf eind jaren tachtig, begin jaren negentig. In het begin waren wij afwisselend te gast bij verschillende horecagelegenheden, ’t Karrewiel, ’t Vaartje, De Dreef, ’t Veurhuis en Natuurlijk Tomaat. Een aantal gelegenheden is afgevallen of gesloten. Daarom houden wij het Eetpunt nu bij het Jeugdcentrum en nog twee andere locaties.” Samen met een groep vrijwilligers zorgt Wilhelmien ervoor dat deze middag alles in goede banen wordt geleid. En dat verloopt goed.”
‘Dorpskrantje’
Het Eetpunt wordt ongeveer één keer per zes weken gehouden. “Er is nog geen vast tijdstip voor het Eetpunt. In ons ‘Dorpskrantje’ zetten wij de datums waarop het volgende Eetpunt er weer is. Mensen kunnen zich vooraf aanmelden. Zij betalen tien euro voor een driegangen-maaltijd.”
Pompoensoep
Om 12.00 uur is nog niet iedereen die zich aangemeld heeft aanwezig. Degene die er nog niet is wordt even gebeld. Wat later komt hij alsnog, precies op tijd voor de soep. Vandaag staat pompoensoep op het menu. Voor het hoofdgerecht kunnen de deelnemers kiezen uit vlees (schnitzel) of vis (tilapiafilet). Om het voor de vrijwilligers gemakkelijker te maken, liggen er bij elk bord kaartjes met daarop de keuze vlees of vis. Als nagerecht is er kersenyoghurt. Wilhelmien heet iedereen welkom vóór het eten. Er is een moment stilte voor iemand die overleden is. Dan is het tijd om de soep te gaan eten. Tussendoor wordt gezellig gepraat.
Lekker
Eén mevrouw komt ook uit Dongen. “Ik woonde vroeger in Dongen Vaart. Ik kom altijd hier naar het Eetpunt voor de gezelligheid.” Jos is nog te moe van het fietsen om wat te zeggen. Hij kan nog net vertellen dat hij eigenlijk niet zo van praten houdt, maar daar zijn de meningen over verdeeld. De meesten komen voor het eten en de gezelligheid naar het Eetpunt. En natuurlijk is het eten lekker. “Anders kwamen we niet meer terug!”
9 november en 19 december
De planning voor het Eetpunt Klein-Dongen-Vaart is rond. De volgende bijeenkomsten zijn op 9 november in ’t Karrewiel en op 19 december in het Jeugdcentrum. Aanmelden kan bij Wilhelmien Huijben, whuijben@kpnmail.nl,