In de allereerste editie van de Cultuurnacht, dompelen honderden Dongenaren zich onder in de nacht om op zoek te gaan naar verrassende kunst en cultuur op verschillende locaties. Leeftijd en achtergrond niet belangrijk, nieuwsgierigheid en openheid voor het onbekende wel.

Door Ruth Wilmans

Couture

Is het hippie stijl? Of 17e eeuwse hofkleding? Het zijn in ieder geval heel kleurrijke jassen, bijzonder van snit en met allerlei motieven geweven. Ze hangen bij een mooi verlicht Eagle Shelter, waar vanavond ook gasten van de cultuurnacht worden ontvangen. “Ja ik vind het leuk als u het aantrekt, maar ik verkoop niets. Ik heb een jas met kleuren die vast goed bij u passen.” En Alisa, de maakster van deze haute couture haalt een jas van de kledinghaak. “Trek hem maar aan.” Het enthousiasme van de kunstenares, die alles maakte uit gobelin stoffen, is niet te weerstaan. “Hier is de spiegel. Ja die kleuren staat u heel goed. En hier is het leuke tasje wat er bij hoort.” Het is een unieke ervaring. Waar en wanneer mag je kunst niet alleen aanraken, maar mag je het zelfs aantrekken?

Tuften

Het is een van de bijzondere verrassingen op deze avond, dat je niet alleen kunt kijken of luisteren, maar ook mag aanraken, ruiken of aan iets meehelpen. We komen bijvoorbeeld bij Pluk in Gravenmoer waar we leren tuften, en zelf met het ‘tuftpistool’ van Steffie een lijntje in haar getufte wandtapijt mogen schieten. Bezoeker Wil bijt de spits af en na hem wil iedereen het proberen. Gelijktijdig genieten we van de klassieke gitaar klanken van Johan.

Opzouten

In de oude kerk staan Anna en Pien, twee jonge vrouwen die “Spoken Word’ combineren met piano begeleiding. Ze dragen ons op ons open te stellen, deze avond ‘je kind vrij te laten om je te kunnen verwonderen.’ Dat is nodig want het zijn moeilijke tijden, vooral voor de jongeren. En dan gaat het naar de IJzertijdboerderij, waar we sfeervol door de wachter worden ontvangen en onder dreigend wolvengehuil in de verte, rond het vuur in de boerderij mogen plaatsnemen. We zijn ingewijd en lid geworden van de stam van het zout. Er wordt verteld over hoe het zout in de stam kwam. Dat moeten we als stamleden nu allemaal weten. En van die zoutmolen die alles kon malen. We weten nu ook wat opzouten betekent.

Onverwachte ervaringen

Er zijn wel vijftien verschillende locaties deze avond. De bezoekers wandelen in groepen onder leiding van een gids rond, of gaan met fiets van plek naar plek. Onze groep wordt heel comfortabel met een busje rondgereden en wij zoeken de verste randjes van Dongen op. Elke groep komt op andere plekken en komt terug met andere ervaringen. Zo is de één bij een ontspannende sessie geweest, waarbij je ademt om je hartslag te beïnvloeden en te synchroniseren met de anderen van je groep, luisterde hij vervolgens naar harpmuziek en werd meegenomen in de wereld van de psychiatrie en kunst. Een ander mocht ergens liggen en genieten van een geurexplosie, werd meegenomen in het spanningsveld tussen chaos en orde met muziek en beeld, en luisterde naar marimba. We komen ook op bijzondere locaties, zoals de mooi verlichte schrijnwerkerij waar wordt gedanst met als decor de enorme houten tafelbladen.

Het Kunstpodium heeft een bijzondere formule uitgedacht. Je maakt kennis met heel veel verschillende uitingen van kunst en cultuur maar je weet van te voren niet wat. Dat is genieten deze avond. Het goede bericht voor allen die het niet konden meemaken; volgend jaar komt er een nieuwe editie en de datum kunt u straks vinden op https://cultuurnachtdongen.nl. Het kunstpodium wil hierbij iedereen bedanken; alle sponsoren, de 15 locaties de, de artiesten van de 15 acts, de 45 vrijwilligers en de 262 deelnemers aan de nacht!