Als ik door Dongen wandel, wordt ik soms aangesproken over mijn artikeltjes in dit weekblad. Gelukkig is dat meestal positief en daar ben ik bijzonder blij mee, want soms kan ik best wel kritisch zijn over de omgang met onze natuur. Vaak krijg ik dan de vraag, Christ waar haal je de inspiratie vandaan? Nou dat is eigenlijk niet zo moeilijk, mijn grootste hobby is natuur en dan houd je alles bij, wat natuur aangaat en dat is best veel. Je leest allerlei artikelen, bezoekt informatie avonden, houdt allerlei media bij en luistert naar mensen in mijn omgeving. Natuurlijk spelen de activiteiten bij Natuurvereniging daarbij ook een grote rol. Kortom, in een week komen allerlei zaken voorbij, soms gaat het, het ene oor in en het andere uit, maar altijd blijft er toch wat hangen en dat schotel ik dan aan jullie voor, in de hoop dat jullie er wat aan hebben en er wat mee kunnen doen natuurlijk.

Geld

Geld, daar wordt erg veel over gesproken, we kunnen er haast niet buiten, toch is geld vaak van ondergeschikte rol en doet menigeen dat anders voor komen. Aan alle kanten worden we beïnvloedt, men probeert ons te verleiden ons geld uit te geven. Radio, TV, internet, folders, etalages, veel wordt er ingezet, om ons zo ver te krijgen de portemonnee te trekken. Soms zie je de meest onzinnige dingen langs komen, dat je denkt, zouden mensen dat nu echt kopen? De handel blijft mij altijd verbazen, plots doet men of men alles weg geeft en iedereen doet er aan mee, want je kunt, zo lijkt het tenminste, niet achter blijven bij de concurrent.. Toch even wat anders betreffende geld, want ook onze vereniging kan niet zonder dit middel, daarom zijn we extra blij, met de uitslag van de RabobankClubsupport actie, door uw stem hebben we een mooi bedrag binnen kunnen halen, maar liefst € 1121,52 waarmee we ons accugereedschap kunnen uitbreiden. Dus stemmers allemaal weer van harte bedankt, dankzij uw stem wordt het werk van onze vrijwilligers weer wat lichter gemaakt.

Film

Volgende week organiseert Natuurvereniging Ken en Geniet een jubileumactiviteit, omdat we 65 jaar bestaan. Speciaal daarvoor hebben we een beroepsfilmer uitgenodigd, om een avond te verzorgen. Een avond waar elke Dongenaar gratis naar toe mag, zoals u van Ken en Geniet dat gewend bent. Mark Kapteijns, boswachter bij Brabants Landschap, heeft een film gemaakt over het Groene Woud. Een film met prachtige beelden van de natuur, landschappen, dieren, vogels enz. allemaal gefilmd in ons eigen Brabant. De tweede film gaat over een natuurontwikkelingsproject, waarbij een stuk landbouwgrond omgezet werd naar een natuurgebied. De films worden vertoond op woensdag 25 oktober, om 20:00 uur in de filmzaal van de Cammeleur en de toegang is geheel gratis, dus komt dat zien zou ik zeggen.

IJsvogelwand

Al weken wordt er in Natuurtuin Kandoel hard gewerkt, om een geschikte plaats te bouwen voor de ijsvogel. Achter de grote waterplas is veel grond opgeworpen, deze is verstevigd met dikke takken en boomstammen. De vrijwilligers van de tuinwerkgroep hebben maar liefst 5 kuub leemgrond gemengd met gras en water. Zo heeft men de wand wat stevigheid gegeven, door deze te verstevigen met de leemgrond, die er tegen aan gesmeerd is. Een karwei dat veel inspanning gevraagd heeft, maar het resultaat mag er zijn. In de wand zijn al een paar kunstnesten verwerkt, om het voor de vogel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Een kunstnest bestaat uit een betonnen pijp van 60 centimeter lengte, met daaraan gekoppeld een nestbak. Ook zullen er al enkele gaten voorgeboord worden in de wand, alles om de ijsvogel te verwennen en te verleiden zijn nestplaats hier te kiezen.

Vogeltrek

Vogelaars hebben nu een drukke tijd, veel vogels zijn nu op reis, misschien hebt u er al enkele van gezien. Zo verzamelen zich vele ooievaars bij Huis ter Heide, soms meer dan 300 van deze prachtige vogels zitten dan bijeen. Ook wordt rond deze tijd de trek waargenomen van de kraanvogels, welke een enkele keer ook in onze buurt over komen. Een schouwspel van heb ik jou daar, met luid getrompetter vliegen ze in grote groepen naar het zuiden. Zo kunt u ook in deze tijd grote groepen kramsvogels, koperwieken, spreeuwen en allerlei andere vogels aantreffen. Vaak verblijven die korte tijd op landbouwgrond, zeker op maislanden, waar de mais net vanaf gehaald is, ze zoeken naar restjes. Staan er ergens distels, kaardenbollen of zonnebloemen, dan kunt u daarop vaak putters, oftewel distelvinken aantreffen. De vogel zijn dan goed te benaderen, ze zijn immers druk in de weer, om de zaden uit de plant te trekken.

Eekhoorns

Natuurlijk heeft ook de eekhoorn het druk, want die moet een wintervoorraad aan leggen. De beestjes proppen hun wangzakken helemaal vol met beukennootjes, eikels enz Het is juist in deze tijd, dat er helaas veel slachtoffers vallen onder deze diertjes, ze hebben het zo druk, dat ze geen erg hebben in het verkeer. Menig eekhoorn kom zo aan het eind van zijn leven, ze steken over, schrikken en lopen dan terug, waar ze vandaan kwamen. Dus ziet u een eekhoorn de weg naderen, houdt rekening met zijn gedrag en minder vaart. Eekhoorns verstoppen veel vruchten in de grond, dat doen ze op vele plekken, daarmee zorgen ze soms voor verspreiding van planten. Niet elke plek wordt in de winter terug gevonden, zaden die zo achter blijven lopen uit tot een nieuwe boom of struik.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en geniet.