Onlangs werd mij nog gevraagd hoe het in godsnaam mogelijk was dat Dongen in blessuretijd de volle winst uit handen geeft! Deze mensen leven nog in het seizoen van vorig jaar. De vraag kwam na afloop van de wedstrijd uit in Horst, waarin de gelijkmaker viel in blessuretijd. Dat was gewoon pech! Ondanks het feit dat Dongen met tien man speelde, hebben ze prima gevoetbald, en dan kan een bal verkeerd vallen. De uitstekende prestatie van die wedstrijd vond helaas geen vervolg in de inhaalwedstrijd tegen promovendus Best Vooruit afgelopen weekend. Het werd een vreemde, stroperige wedstrijd zonder snelheid. Deze emotionele wedstrijd, waarin twee rode kaarten en vier gele kaarten vielen, werd diep in de tweede helft winnend afgesloten door Dongen.

Door Piet Scheepers

De ziekenboeg aan Dongenzijde was voor de wedstrijd tegen Best Vooruit even uitgebreid. Doelman Nick Frits kon niet meespelen vanwege een handblessure. ”Komende week hoop ik weer aan te sluiten bij de trainingen,” merkte hij afgelopen zondag op. Ook weer van de partij zal dan Sjeffie Verhagen zijn. Hij kreeg een duel schorsing na zijn rode kaart bij Wittenhorst. Luuk Hultermans is weer volop met de hersteltrainer bezig aan zijn comeback. Senna Daver kreeg zaterdagavond te horen dat hij het doel mocht verdedigen. Ook Gijs Timmermans stond centraal naast Jan Gerrits, waarbij Mart van Bree jr. de rechtsback positie innam.

De eerste schermutselingen speelden zich af voor het doel van Dongen. Dongen kroop al in de vierde minuut door het bekende oog van de naald. Na een kwartier was het weer Best dat gevaar voor het Dongendoel stichtte. Nu stond Senna Daver op zijn plaats en voorkwam de openingstreffer. Hierna vond Dongen de juiste richting naar het doel van de tegenstander. De eerste combinatie tussen de spitsen Sel Bastmeijer en Robert Mutzers was een feit. De voorzet van Mutzers werd door Bastmeijer opgepakt. De spits twijfelde en in tweede instantie schoot hij tegen de lat. Na een half uur weer een gevaarlijke situatie voor het Dongendoel, waarbij het thuispubliek opgelucht kon ademen doordat de kans voor Best werd voorkomen.

Met nog ruim een kwartier te spelen in de eerste helft braken er voor beide elftallen cruciale momenten aan. Eerst kreeg aanvoerder Bram Toebes een rode kaart voorgeschoteld door scheidsrechter Daniel Drost. Hij vloerde de doorgebroken Robert Mutzers, die alleen op de doelman van Best Vooruit dreigde af te stevenen. Best zette nu de boomlange spits Gijs van Otterdijk centraal achterin. Nu was Dongen in overtal en had nog ruim een uur voor de boeg. Uitspelen en gebruik maken van dit overtal, zou je zo zeggen. Het zou allemaal anders uitpakken. Eerst werd Rijk Siemerink gewisseld voor de rappe Adam Sesay. Met zijn snelheid zou de achterhoede van Best kapot gespeeld kunnen worden.

Tien minuten voor rust beging Mart van Bree een lichte overtreding waarvoor scheidsrechter Drost een gele kaart trok. Blijkbaar was Van Bree het hiermee niet eens en ging in discussie. Daarvan was de scheidsrechter niet gediend en toonde Van Bree de tweede gele kaart, wat resulteerde in een rode kaart. Weg alle speculaties met betrekking tot het uitspelen van de overtalsituatie. Het was weer gelijk: tien tegen tien!

De tweede helft ging Dongen over naar een ander plan. De donderspeech van Van der Sloot was niet aan dovemans oren gericht. Nadat Best nog een keer gevaarlijk voor het Dongendoel was opgedoken, was het aan Dongen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. In de 54e minuut werd Fatih Kamaci weggestuurd en forceerde een corner, maar deze leverde weinig gevaar op. Dongen bleef aandringen. Nu was het Sel Bastmeijer die een prima voorzet gaf aan de mee opgekomen Robert Mutzers. Op zijn inzet had doelman Bjarne Bakker geen antwoord, 1-0.

Dongen’s aanvallen werden dreigender. Met name Adam Sesay stichtte veel gevaar wanneer hij via de rechterkant opstoomde. Met nog een kwartier te gaan was het Robert Mutzers die Sel Bastmeijer de mogelijkheid bood om de 2-0 binnen te tikken. Dongen wisselde door. Gillyan Clemens maakte plaats voor Aurelio van Gool. Dongen mocht in deze periode in de handen knijpen omdat Best verzuimde te scoren. Eerst voorkwam Gijs Timermans een grote kans voor Best door de bal op tijd weg te tikken voor de kansrijke Van Otterdijk. Echter, kort daarna maakte invaller Dave de Bresser uit een corner alsnog 2-1. Vijf minuten later was het weer de inbreng van Sesay die Robert Mutzers in scoringspositie bracht en zo de 3-1 scoorde. De score had in de laatste minuten nog hoger kunnen uitvallen. De uitvallen van Sesay en zijn voorzetten eindigden, respectievelijk, met Bastmeijer op de lat en een inzet van Mutzers op de paal. Helaas geen hattrick!

Door deze overwinning zet de ploeg van trainer Marcel van der Sloot een goede stap omhoog. Sterker nog, komende zondag is de kraker tegen UDI ’19, een ploeg die vorig jaar net als Dongen degradeerde uit de derde divisie en nu streeft om zo snel mogelijk terug te keren. Zondag om 14.00 uur op sportpark De Biezen.

Stand:

1. Goes 8-19, 2. UDI ’19 8-17, 3. Dongen 8-15, 4. Best Vooruit 8-15, 5. Wittenhorst 8-14, 6. Achilles Veen 7-12, 7. Nemelaer 8-11, 8. VV Echt 8-11, 9. Venray 7-10, 10. Unitas ’30 8-10, 11. Halsteren 8-9, 12. Nuenen 8-9, 13. HVCH 8-8, 14. Kruisland 8-6, 15. Orion 8-4, 16. Juliana ’31 8-4.