Het was duidelijk dat de wedstrijd tussen UDI ’19 en Dongen van groot belang was voor de stand bovenaan de 4e Divisie C. De vraag was wie de koploper, Goes, zou uitdagen en wie er met de eerste periodeprijs vandoor zou gaan. Het is natuurlijk eenvoudig om te zeggen dat de koploper op dat moment de winnaar is. Goes moest het opnemen tegen Wittenhorst, een lastige tegenstander thuis. Bij een overwinning van Goes zouden zij de eerste periode winnen.

Piet Scheepers

Dongen moest naar Venray, dat op dat moment met 11 punten in een groep van vier teams stond. Allemaal gevaarlijke tegenstanders! UDI ’19 leek op papier de ”makkelijkste” tegenstander te hebben in Orion. Maar zoals het gezegde luidt, een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dit was een korte voorbeschouwing op het aankomende weekend, waarin alle wedstrijden op zondag gespeeld zouden worden.

Wie afgelopen zondag naar sportpark De Biezen was gekomen, zag een ander Dongen dan de trouwe supporters gewend waren. Op papier stond een 4-3-3 opstelling, maar zoals de bezoekers in de eerste twintig minuten konden zien, zakten de buitenspelers in en speelde Dongen met vijf spelers op het middenveld. Robert Mutzers stond daarom vaak alleen tussen een groot aantal UDI-verdedigers en keek toe hoe zijn medespelers de aanvallen van UDI probeerden op te vangen. Er was geen sprake van hoog druk zetten door VV Dongen deze wedstrijd. In het begin heersten de bezoekers met sterk positiespel en veel beweging. Dongen hoefde alleen maar af te wachten. Het werd een schaakspel, waarbij de bezoekers vergaten dat voetbal soms ook betekent dat je van afstand op doel moet schieten. Na deze periode leek UDI uitgeput. Dongen overwon zijn terughoudendheid en zocht de aanval op. Lange ballen naar voren leverden niets op, en de tweede bal was voor UDI. Nadat Rijk Siemerink en Sel Bastmeijer van positie wisselden, kwam Dongen meer in de wedstrijd. Dit leidde tot kleine kansen voor Fatih Kamaci, die de bal tegen de paal schoot, en een steekbal naar Robert Mutzers, wiens inzet naast ging. Tegen het einde van de eerste helft leek de wedstrijd op te warmen.

Dongen werd sterker

In de 37e minuut ontstond er een goede aanval van Dongen via de flank. De voorzet van Siemerink werd overgekopt door Bastmeijer. Dongen meldde zich in het strafschopgebied van de bezoekers. Kort daarna was er een steekpass van Sjeffie Verhagen naar de startende Kamaci. De attente doelman van UDI, Job Schuurmans, was eerder bij de bal dan de aanvoerder van Dongen. En dan, vlak voor rust: een korte corner tussen Gillyan Clemens en Kamaci. Kamaci’s inzet werd opnieuw tot corner verwerkt. Deze tweede spelhervatting pakte bijzonder goed uit voor alles wat Dongen was. De voorzet belandde tussen een kluit spelers, waarbij Jan Gerrits jr. de storende factor was. Hoe het ook gebeurde, het gebeurde. De bal eindigde in het doel van UDI ’19 via een eigen doelpunt van Bongers. Dongen kwam fortuinlijk op 1-0. ”We domineerden in de eerste twintig minuten zonder grote kansen te creëren. Daarna was de wedstrijd meer in evenwicht, maar er was zeker geen doelpunt in de lucht toen die 1-0 viel,” merkte UDI-trainer Niels van Casteren na afloop op. Hij had geen antwoord op de vraag waarom de spelers in die periode niet op doel schoten in plaats van te blijven combineren. De credits gaan dus naar de Dongenspelers die de tegenstander dwongen de bal te spelen in plaats van op doel te schieten.

Tweede helft: hectisch einde van dit schaakspel!

Na rust was duidelijk wat de bedoeling was van de bezoekers: ze gingen op zoek naar de gelijkmaker. Dongen had deze periode ook een beschermengel op het eigen doel. Het vizier stond niet scherp bij de bezoekers. Een schot van buiten het strafschopgebied belandde tegen de linkerpaal. De rebound belandde tegen de rechterpaal! Na dit geweld kreeg Dongen de kans om de wedstrijd met 2-0 te beslissen. Thom Avontuur zag zijn inzet echter gekeerd door Sem Curvers. Doelman Schuurmans was al gepasseerd. En dan naderde de 90e minuut. UDI bleef streven naar de gelijkmaker. De laatste vijf minuten waren een achtbaan.

In de 89e minuut voorkwam Gijs Timmermans mogelijk de gelijkmaker door zijn hele lichaam in de baan van het schot te werpen. De volgende aanval was het Jan Gerrits jr. die de inzet van de lijn schoffelde. Het laatste wapenfeit was voor Dongen. Fatih Kamaci zette spits Robert Mutzers vrij in het strafschopgebied. De topscorer van de 4e Divisie had echter zijn vizier niet op scherp staan op deze zondag en kon de wedstrijd niet beslissen. ”Ik stond dus op een eiland tussen drie verdedigers!”

Komende zondag gaat Dongen naar Venray. ”We hebben één keer verloren in negen wedstrijden. Als we dat volhouden, ziet het er goed uit,” lachte een tevreden coach Marcel van der Sloot.