De knipoog is tijdens deze raadsvergadering lastig te vinden. De sfeer is niet optimaal in de raadzaal, het rommelt nogal tijdens de debatten en de ene schorsing volgt na de andere. Op zoek naar tóch een knipoog.

Zorg

Tijdens het vragenhalfuurtje vroeg de Volkspartij Dongen (vertegenwoordigd door Gert-Jan van Broekhoven) aandacht voor thuiszorg- en zorgalarmeringsmedewerkers. Zij hebben vaak moeite om toegang te krijgen tijdens evenementen, ondanks de noodzaak van hun acute hulpverlening. Terwijl voertuigen met zwaailichten altijd doorgang krijgen, ervaren thuiszorgmedewerkers en andere hulpverleners dit niet altijd. Wethouder René Jansen begreep dat deze situatie tot onbegrip leidde en beloofde te proberen begrip te kweken tussen de verschillende partijen. Dit punt zal zeker worden meegenomen in de evaluatie tijdens het evenementenoverleg. Bovendien zal de coördinator van de verkeersregelaars worden uitgenodigd voor het overleg van de Integrale Keuringen en Schouwingen (IKS). Hopelijk zullen de besprekingen leiden tot resultaten, zodat zorgmedewerkers en andere hulpverleners hun diensten kunnen blijven verlenen tijdens evenementen.

Cadeaukaart

De fractie van de Volkspartij Dongen (VPD) uitte verbazing over het feit dat het budget voor mensen die recht hadden op een cadeaukaart voor de aankoop van energiezuinige apparaten snel was uitgeput. Gelukkig beloofde wethouder Ankie de Hoon dat alle mensen op de wachtlijst alsnog een cadeaukaart zullen ontvangen.

Bloemen

De beëdiging van een lid van de Commissie Ombudsman verliep niet vlekkeloos. De voorzitter van de raad las niet de juiste tekst voor, wat herhaald moest worden. Gelukkig verliep de overhandiging van de bloemen wel soepel.

Drama

Het leek erop dat de vergadering kort zou zijn, want om 20.20 uur was agendapunt 9 al behandeld. Later bleek dat deze inschatting te optimistisch was, aangezien de vergadering pas tegen half 9 eindigde. Het werd een bijna eindeloze avond met veel drama.

Nalatigheid

Natuurlijk riep de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren 2023 opmerkingen op van Bas Evegaars van de Ouderenpartij voor Dongen (OVD) en van Berry van Rosmalen van D66. De opmerking van Berry over verwijtbaar handelen tijdens deze avond leidde tot een reactie van de voorzitter van de raad, die het ongepast vond om in deze zaal te spreken over nalatigheid. In een sfeer van fatsoen dienen we het hier niet over te hebben, aldus de voorzitter.

Debatje

Ook het agendapunt ’Vaststellen bestemmingsplan Hoge Ham 49-53’ zorgde voor reacties van D66 en de OVD. Het meningsverschil over wat wel en niet betaalbaar is, werd niet opgelost tijdens deze raadsvergadering. Perry Wens (VVD) werd moe van de voortdurende discussie over goedkope woningen in Dongen. Dit ging door totdat de voorzitter van de raad vond dat het debat voldoende was gevoerd. Wethouder Kees de Jong gaf aan dat Jan Kennekens zijn pen voor het schrijven van zijn sauwel nog even kon laten liggen, aangezien er binnenkort meer informatie zal volgen.

Succes

Het agendapunt ’Voteren van een budget voor Cultuurhuis De Cammeleur’ leidde tot een uitgebreide discussie. Hoewel de Ouderenpartij voor Dongen geen woorden meer wilde besteden aan het Cultuurhuis, nam Bas Evegaars toch het woord. Hij beschouwde het nieuwe samenwerkingsconcept als een laatste kans om van Cultuurhuis De Cammeleur een succes te maken. Subsidie is toegestaan, gevolgd door het sluiten van het dossier De Cammeleur. ”Als wij vinden dat het Cultuurhuis een toegevoegde waarde heeft, mag daar geld tegenover staan. Als het maar een succes wordt.”

Woord van de week ’onduidelijk’

D66 en het CDA waren verbaasd dat Bas Evegaars toch nog sprak over het Cultuurhuis. Er was discussie over onduidelijke financiële afspraken, aanzienlijke subsidie voor De Cammeleur, onduidelijke subsidiestromen, horeca en bebouwde oppervlakte. Het woord ’onduidelijk’ leek wel het woord van de week te zijn, aangezien dit woord in vrijwel alle reacties van de politieke partijen terugkwam. Uiteindelijk werd het voorstel met een meerderheid van stemmen aangenomen.

Wantrouwen

De raadsinformatiebrief 57 over de leerlingenprognoses voor het basisonderwijs in 2023-2043 leidde tot een motie van wantrouwen tegen wethouder Denise Kunst. Er werd beweerd dat de wethouder de raad niet juist had geïnformeerd, dat ouders en kinderen teleurgesteld waren omdat kinderen niet in hun eigen buurt naar school zouden kunnen, en dat dit tot slapeloze nachten bij ouders en kinderen had geleid. Er was sprake van schoffering van Initia, het veelbesproken ’407’ (het oorspronkelijke aantal leerlingen van IKC Heilig Hart) en het mediationtraject. Aan de wethouder werd gevraagd om met een creatieve oplossing te komen en de raad te verrassen. Het zal niet verrassend zijn dat niet alle partijen het eens waren over dit punt.

Stil

Denise Kunst antwoordde kalm en duidelijk op alle gestelde vragen. Ze sprak bewust, laste pauzes in op de juiste momenten. Ze zei dat ze, als ze in de spiegel keek, kon zien dat ze naar eer en geweten had gehandeld. Correct, juist en op tijd. Na haar verhaal reageerde Frans den Broeder (Dongense VVD). Hij betoogde dat er ruzie was gemaakt en dat de wethouder zaken had verdraaid en de zaak had laten escaleren via de pers. De wethouder distantieerde zich hiervan (en bleef enkele seconden stil na die opmerking). Ze bleef erbij dat alles benoemd was en dat iedereen volledig en tijdig was geïnformeerd.

Sanitaire stop

Na nog enige discussie vroeg de VVD een schorsing van vijftien minuten aan. Op dat moment was het al 22.30 uur. De partijen gingen in overleg. Anderen maakten gebruik van een sanitaire pauze. Nooit bij stilgestaan eigenlijk, dat de griffier niet zomaar weg kan lopen uit een raadsvergadering. Als zij een sanitaire stop wilde maken, moest de vergadering worden geschorst. Weer iets geleerd.

Fries

De schorsing duurde uiteindelijk bijna een half uur. Dit tot (vrolijk) ongenoegen van de enige Fries in de raad, voor wie vijftien minuten ook werkelijk vijftien minuten is.

Strak

Bij terugkeer las Frans den Broeder een motie van wantrouwen voor namens VVD, D66 en OVD. De wethouder keek tijdens dit verhaal strak voor zich uit. Het leek alsof er een traantje in haar ooghoeken glinsterde. De bewoordingen waren hard: geen zelfreflectie, bagatelliseren en geen vertrouwen in de wethouder. Bij de stemming bleek dat Denise Kunst de motie van wantrouwen overleefde. Na een diepe zucht vanaf verschillende plaatsen in de raadzaal ging de vergadering verder. De energie begon, zo na 23.00 uur, op te raken. Zelfs de pen van de verslaggever gaf er de brui aan.

Drankje

Na de snelle afronding van de vergadering was het eindelijk tijd voor een drankje. Drie keer raden waar de gesprekken over gingen.