Buurtvereniging ‘Ons Hoekske’ uit Klein Dongen vierde eind oktober het vijfenzeventigjarig bestaan. Er was een heel weekeinde feest voor de leden van deze buurtvereniging. Voorzitter René Claassen en Alfons van den Hoek van de commissie carnaval vertellen.

door Lia van Gool

School

“De buurtvereniging werd opgericht in 1948, na de oorlog. De jongens kwamen uit Indië terug en er was een toog gebouwd in het dorp. De mensen waren blij dat de jongens weer terug waren”, vertelt René Claassen. Vroeger was er zelfs nog een lagere school in Klein Dongen. “De school van meester Anspach, de naamgever van de huidige Anspachschool.” Maar die tijd is al lang voorbij. Nu wordt Klein Dongen in één adem genoemd met Dongen-Vaart. De naam van het dorp werd zelfs samengevoegd tot Klein-Dongen-Vaart. Buurtvereniging ‘Ons Hoekske’ is echter écht een vereniging van en voor Klein Dongen. “Nu is dat veel minder, maar vroeger waren er meer verschillen tussen Klein Dongen en Dongen-Vaart.” De buurtvereniging bestaat uit twee aparte onderdelen: een commissie die activiteiten organiseert en de carnavalscommissie.

Drie buurtverenigingen

Op Klein Dongen waren eerst drie buurtverenigingen, gaat René Claassen verder. Twee daarvan gingen op een gegeven moment ‘ter ziele’. Er werd een stemming gehouden bij de overgebleven verenigingen, wat resulteerde tot één buurtvereniging: ‘Ons Hoekske’. René weet nog een anekdote uit die tijd. “Ome Jan (Goos) ging bij Leo Rutten naar de kapper. Het was toen bijna carnaval. Leo vroeg of ze op Klein Dongen geen carnavalswagen konden bouwen. “Het was vlak voor carnaval. Het voorstel is tijdens de jaarvergadering besproken en in drie dagen tijd stond er een carnavalswagen. De verf was bij wijze van spreken nog nat toen de wagen meedeed aan de optocht.” Dat was het begin van een aantal succesvolle jaren voor de carnavalsvereniging van ‘Ons Hoekske’. Nog steeds worden elk jaar carnavalswagens gebouwd, bij Alfons van den Hoek. Hij houdt voortaan alleen nog toezicht. “Er wordt bij ons gebouwd, maar ik heb het overgedragen aan de jeugd.”

Droppings

In de loop der jaren organiseerde de buurtvereniging verschillende activiteiten. Sommige activiteiten worden nog steeds georganiseerd, andere verdwenen omdat de belangstelling ervoor minder werd. “Wij hebben touwtrekwedstrijden gehouden. De dames wonnen bijna altijd”, zegt René lachend. “Ook hielden wij droppingen. Daar zijn we mee gestopt, omdat we niet meer in het donker het bos in mochten.” Tijdens de droppings, waarbij de deelnemers vervoerd werden in een vrachtwagen, was er een pauze bij een ‘cafeeke in the middle of nowhere’. “Wij plunderden daar de voorraad. Het was altijd erg gezellig.”

Seniorenuitje

Activiteiten die nog steeds gehouden worden zijn de jaarlijkse barbecue in de zomer, die druk bezocht wordt, de Sinterklaasmiddag (omdat er weer meer kinderen in de buurt wonen) en het seniorenuitje in augustus. De vereniging telt 75 leden (gezinnen tellen als één lid). Het lidmaatschap is niet hoog. Je betaalt als gezin, of als éénling een bedrag van vijftien euro per jaar. Je mag ook lid blijven als je weggaat uit de buurt.

Reünie

Het jubileum werd dit jaar groots gevierd bij Natuurlijk Tomaat. “Wij hebben op zaterdagavond een reünie gehouden, waar wel 180 mensen bij aanwezig waren. Dat doen wij elke keer bij een lustrum. Daarna was er een feestavond met als thema ‘Tirolerfest’.” Er was livemuziek tijdens deze avond, met echte Alpenhoorns. De zondag na het Tirolerfeest was er een brunch met een man of 80, jong en oud. René denkt dat Ome Kees zeker al vijfenzeventig jaar lid is. “Hij moest lid worden, omdat hij in het bestuur wilde.” De buurtvereniging is opgericht door, onder meer, Keesje van Suijlekom. Later namen Jan van den Hoek and ome Kees het over. “Het was de bedeling om de saamhorigheid te vergroten in de buurt. Ook was de vereniging er voor de gezelligheid en voor de burenhulp.” Op de vraag hoe lang Alfons en René al lid zijn van de vereniging, komt het antwoord bijna van twee mannen tegelijk. “Als je geboren wordt, word je vanzelf lid, als het gezin al lid is van de vereniging”, lachen zij.

Jeugdig

‘Ons Hoekske’ heeft geen gebrek aan vrijwilligers, zeggen Alfons and René. “Wij zijn blij met de jeugdige bouwers. Maar, als wij de jongsten blijven, blijf de vereniging niet bestaan”, zo denken de two mannen. “De carnavalscommissie wordt goed opgepakt. Wij proberen dan ook de jeugd in het bestuur te krijgen, maar dat is soms lastig.”

Gezellig

Waarom de buurtvereniging al zo lang bestaansrecht heeft? “het is een gezellige, leuke club. Je leert de buurt kennen tijdens de activiteiten. Mensen die hier pas komen wonen, zijn soms verbaasd dat er een buurtclub is. Wij gaan altijd langs bij mensen die hier nieuw komen wonen, om te vertellen dat er een buurtclub is en wat wij doen. Nieuwelingen mogen trouwens één jaar gratis lid zijn van de vereniging.”

Mijlpaal

Eén van de activiteiten die druk bezocht wordt, is de Nieuwjaarsborrel. Ook de kookmiddagen met thema zijn drukbezocht. “Er wordt dan gekozen voor een bepaald land als thema. De mensen die meedoen werken in groepjes. Dat is altijd leuk.” ‘Ons Hoekske’ beweegt mee met de tijd, zegt Alfons. “Wij hebben ook al een paar keer meegedaan met de Dongense Dorpsquiz.” Op zich hoeven de activiteiten die je organiseert niet zo bijzonder te zijn, denken Alfons and René\. “Het is leuk als je het zo lang met elkaar volhoudt. Dat is dan ook een reden om de mijlpaal van het 75-jarig bestaan te vieren.”