Het is druk, zaterdagochtend bij De Salamander. Vanaf de parkeerplaats loopt een aantal mensen met een karretje met daarop kratjes en dozen naar de ingang. Dat gaat niet altijd vlekkeloos. Bij één man blijft het karretje hangen op de stoeprand. Dozen en kratjes vallen op de grond. Omstanders bieden hulp en de man, die uit Zevenaar komt, loopt weer door. Hij is één van degenen die met een standje op de Pennenruilbeurs in De Salamander staat. Organisator is Peter Zijlmans, die een aantal jaren geleden begon met het verzamelen van pennen.

door Lia van Gool

Visitekaartjes

Binnen in het café klinkt een geroezemoes van stemmen. Ida Zijlmans staat bij de bar met haar zes weken oude kleindochter op de arm. De mannen die binnenkomen kijken met vertederende blikken naar het meisje. Peter Zijlmans is nog even druk bezig. Intussen vertelt zijn vrouw dat zij geen pennen verzamelt, maar geboortekaartjes en visitekaartjes. Een nieuw kaartje wordt meteen toegevoegd aan haar verzameling.

Reclame

“Ja, hoe begin je een pennenverzameling?”, zegt Peter Zijlmans. “Je hebt er een paar en je krijgt er steeds meer. Je ziet een leuke pen met reclame erop en dan begint het. Ik had er een paar honderd, in het begin.” Nu is de verzameling van Peter uitgegroeid tot tussen de dertig- en vijfendertigduizend (!) pennen. Op een gegeven moment is Peter op internet gaan zoeken naar informatie over het verzamelen van pennen, vertelt hij. “Ik heb toen de site van de pennenverzamelaars gevonden (https://pennenverzamelaar.nl). Daar zag ik dat er een beurs was in Mill. Ik ben er heengegaan en heb me aangemeld.” Dat is nu vijftien jaar geleden. En daarna ging het snel. “Mijn verzameling staat op zolder. De kinderen zijn de deur uit, dus ik heb er de ruimte voor.” Peter Zijlmans: “Per jaar zijn door het hele land heen vijf beurzen. De beurs in Dongen staat daarbij vast op de agenda, in deze tijd van het jaar. De jaarlijkse ledenvergadering is in Voorthuizen.”

Kleinkinderen

De tijd die Peter aan zijn verzameling besteedt, wisselt per week. “Het kost veel tijd om dubbele pennen bij elkaar te zoeken. Ik ben er wel een flink aantal uren per week mee bezig, maar de kleinkinderen zijn ook belangrijk.” Dan legt hij uit waar een goede pen aan moet voldoen: de pen moet heel zijn, de reclame moet duidelijk leesbaar zijn. Een pen hoeft voor de verzamelaar trouwens niet te kunnen schrijven. Sommigen halen de stiften er uit.

Ribbeltjes

De verzameling van Peter heeft een mooie plaats gekregen op het biljart. De pennen zitten allemaal vastgeklemd op plastic plaatjes. Zo blijven ze het beste zitten. Peter laat zien dat er veel verschil zit in de pennen. “Er zijn pennen met een stalen tip en pennen met een plastic tip. Die met metaal zijn voor de export, de plastic zijn budget-pennen. Op de clip van de pen staan de letters ‘PP’, wat Penpoint betekent. Op de nieuwere pennen staat die tekst voluit. Peter verzamelt veel Parker-pennen. “Dat zijn degelijke pennen, met specifieke kenmerken.” De pen in het doosje is geen Parker, maar een metalen pen uit China. En weer laat Peter een ander model zin. “Kijk, deze pen heeft ribbeltjes. Als die er niet opzitten, dan komt de pen uit China. Die hoef ik dan niet.” Peter vertelt ook dat er wel duizenden pennenfabrikanten in de wereld zijn. Een van de bekendste daarvan is ongetwijfeld Bic. “Die pennen kent iedereen.”

Markelo

Het is duidelijk dat de mensen die vandaag naar Dongen zijn gekomen elkaar kennen. “De beurs is ook bedoeld om bij te kletsen”, zegt Peter tijdens een rondje door de ruimte. “De mensen komen overal vandaan. Er zijn bijvoorbeeld mensen uit Almelo, uit Lichtenvoorde, Diepenheim, Zevenaar en Markelo.”

Hotel

Eén mevrouw uit Markelo zit op haar gemak achter een tafel met pennen. De verzameling is van haar man vertelt zij. En nee, vandaag zijn zij niet uit Markelo hier naar toegereden, maar vanuit Made. “Daar hadden wij een hotel. Anders hadden wij al heel vroeg weg gemoeten uit Markelo.” Een man uit Holten is vandaag om half acht al vertrokken. De man uit Markelo heeft een verzameling van zo’n zestigduizend pennen. “Hoe meer hoe mooier”, zegt hij. “De pennen hangen allemaal aan brede linten of touw in een slaapkamer. Model bij model en kleur bij kleur.”

Honderdduizend

De man uit Zevenaar, die ik al eerder sprak, heeft een verzameling van meer dan honderdduizend pennen. “Die staan boven in kisten, allemaal gesorteerd en gerangschikt. Het is een mooi tijdverdrijf. Ik ben een hele dag thuis.” De man verzamelt al ruim veertig jaar pennen. En nee, hij is het nooit beu.

Andere blik

Het rondje langs de pennenverzamelaars is bijna ten einde. De mannen (het zijn vooral mannen die pennen verzamelen) hebben het druk met kijken naar elkaars verzameling en kletsen wat af.

Tot slot legt Peter Zijlmans uit dat het uiterlijk van de reclamepennen ook aan mode onderhevig is. Vanaf nu zal ik met een andere blik naar reclamepennen kijken!