Deze thuiswedstrijd stond in het teken van het afscheid van de erevoorzitter van VV Dongen, Peter van Hoppe. Voordat scheidsrechter Nick Ooms voor het beginsignaal kon fluiten was het muisstil op sportpark De Biezen. Een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de man die aan de basis stond van het huidige sportpark De Biezen, waar zijn clubke voetbalvereniging Dongen weer op de goede weg bezig is. Deze week kreeg het Peter van Hoppe plein definitief gestalte door het ophangen van het naambord. Dit initiatief was vooraf met Peter en familie besproken. Helaas kon deze mensenmens deze onthulling niet meer meemaken.

Na deze minuut van stilte begon Dongen aan het karwei dat Kruisland heette. Op 1 oktober was er de verloren wedstrijd bij Juliana ’31. Nadien een ongelukkig gelijkspel bij Wittenhorst waarna drie overwinningen volgden. Niet de minste: Halsteren, UDI ‘19 en Best Vooruit. Nu moest Kruisland aan de zegekar worden gekoppeld. Vooraf had de smalle selectie van trainer Marcel van der Sloot wat personele problemen. Twee verdedigers, Sjeffie Verhagen en Gillyan Clemens, moesten afhaken vanwege blessures. Gaande de wedstrijd kwam daar ook nog eens centrale verdediger Gijs Timmermans bij. Hij kreeg last van zijn hamstring. Overigens doet de verdediging van Dongen het deze competitie prima. Met de sterk debuterende Sem Uittenbogaard en Aurelio van Gool weer op zijn vertrouwde linksback positie was de verdediging compleet. Met in het doel de betrouwbare sluitpost Nick Frits heeft deze achterhoede slechts 11 doelpunten moeten incasseren in evenzoveel wedstrijden. Scoren doet VVDongen het dit seizoen ook niet slecht. Robert Mutzers werkt iedere week aan zijn koppositie om de Zilveren Schoen Bokaal. Deze week was hij weer goed voor de twee treffers. Hij wordt daarbij op de voet gevolgd door de andere spits van Dongen: Sel Bastmeijer. Op de cynische opmerking waarom het vandaag niet lukte met de afwerking, hij kon inlopen op zijn maatje Mutzers, antwoordde Bastmeijer: “Ik leg ze wel klaar voor Robert!” Hiermee wordt de onderlinge teamprestatie bevestigd.

Al in de eerste minuut waren de bedoelingen van Dongen duidelijk. Een verre pass van Jan Gerrits jr. viel achter de Kruisland verdediging. Fatih Kamaci kwam net iets te kort om de score te openen. Kruisland was gewaarschuwd. De volgende zesde en zevende minuut viel Kruisland door de mand. Eerst een steekpass op de instartende Robert Mutzers van Kamaci werd nog gepareerd door de doelman van de bezoekers. Nog geen minuut later was het dan wel raak. Wie anders dan de beweeglijke Robert Mutzers opende dus al vroeg in de wedstrijd de score. Het publiek ging ervoor zitten. Het vergat een ding: Kruisland liet zich niet zomaar naar de slachtbank leiden. Nadat Sel Bastmeijer in de negende minuut een mogelijkheid net over tikte, werd kort hierna Robert Mutzers teruggefloten voor buitenspel. De rappe spits startte van eigen helft weg en liet zijn directe tegenstander zijn hakken zien. Tot grote verbazing van iedereen werd Mutzers dus buitenspel gegeven. Dongen reeg de kansen aaneen. Bastmeijer kopte een voorzet van Kamaci net over. En dan duikt ineens Kruisland gevaarlijk voor het Dongendoel op. Richelor Sprangers, hij zou deze middag voor enkele spectaculaire momentjes zorgen, kopte een doelrijpe kans over. De volgende aanval van Dongen was het wel weer raak. Kruisland kreeg de bal niet weg uit de zestien. Mutzers pakte ook dit kadootje uit en ramde de bal hard binnen. Deze tegenstander oogde traag in de opbouw waardoor het ver opgedrongen Dongen steeds verdedigend de posities weer rustig kon innemen. Als de bezoekers dan snelheid maakten, door lange ballen naar voren te spelen, kon het wel eens gevaarlijk voor het Dongendoel worden. Zo ook in 27e minuut toen een aanval over rechts werd gevolgd door een voorzet die door iedereen werd gemist. Op slag van rust was er even een onduidelijke beslissing van scheidrechter Ooms. Op een diepe bal vielen twee spelers in de zestien meter ter aarde. De Kruisland verdediger gleed uit en in zijn val nam hij de in scoringspositie Dongenspeler mee. Penalty dachten de toeschouwers. Niets aan de hand volgens de prima fluitende leidsman. “Eerste overtreding was van de Dongenspeler die duwde,” was na afloop het commentaar.

Tweede helft: kansen creëren en wedstrijd controleren

Kort na rust was het eerste kansje van Kruisland. Weer was het spits Sprangers die zijn doelkans voorlangs zag gaan. De 3-0 lag op de voeten van het duo Bastmeijer-Mutzers. In de 54e minuut stoomde het tweetal de zestien binnen met alleen een verdediger en doelman voor zich. Hier had meer ingezeten maar Bastmeijer miste.

Dongen kwam nog even weg doordat scheidsrechter Kruisland een mogelijke strafschop onthield. En dan, met nog een kwartier te gaan, een wereldredding van Nick Frits. De Dongen doelman moest snel reageren op een pegel van Sprangers. Eens te meer duidelijk waarom hij op dit moment de nummer 1 is. Moet wel gezegd worden dat in Swen Heijstee en Senna Daver twee prima stand-ins achter hem staan en ze elkaar op deze manier scherp houden. Zo bloeide de wedstrijd naar het einde dood. Met deze zakelijke 2-0 overwinning en een wedstrijd meer mag Dongen voor even de koppositie innemen doordat Goes tegen UDI ’19, deze topper was wegens wateroverlast op het veld bij Goes, werd afgelast.

Dongen speelt komende zondag om 14.30 uur uit in Nuenen tegen de plaatselijke voetbalclub. Beide verenigingen kennen elkaar nog van het verleden.