De kanaries van het trainersduo Marcel van der Sloot en Lucas Sanders hebben ook de laatste thuiswedstrijd tegen Achilles Veen met winst afgesloten. De late 2-0 was afgetekend. Deze uitslag had hoger kunnen zijn. De eerste helft waren de bezoekers de ploeg met het meeste balbezit; tot de zestien meter. Vanaf daar was de solide verdediging van Dongen heer en meester. Dennis van der Steen, trainer van Achilles, bestempelde Dongen als ‘een solide en krachtige verdediging’ met daarachter een betrouwbare sluitpost Nick Frits. De tweede helft was het Dongen dat de bezoekers terugdrong op eigen helft. 2-0, het had mooier kunnen zijn als het publiek de twee momenten nog voor de geest kan halen waar scheidsrechter Willem Kuijntjes de bal mogelijk tot twee keer toe op de elf meter stip had kunnen leggen.

Door Piet Scheepers

Na vijftien wedstrijden zit de eerste helft van de competitie erop. Hier en daar nog wat inhaalwedstrijden zouden mogelijk nog een verandering in de standenlijst kunnen brengen. Goes, nummer 2 en drie punten achter koploper Dongen, moet nog thuis tegen UDI ’19 dat op de vierde plaats staat (14-26). Ook moeten de mannen uit Uden de tweede helft bij Halsteren nog uitspelen. De stand is daar 2-0 voor Halsteren. Verschuivingen kunnen dus nog plaatsvinden. Vanaf plaats acht tot nummer zestien (Kruisland) is het onderlinge verschil slechts drie punten. Met uitzondering van Kruisland dat slechts 7 punten heeft. Kortom: een sterke divisie waarin de ploegen aan elkaar gewaagd zijn! Het publiek vindt het inmiddels normaal dat Dongen gewoon moeten winnen. “De jongens moeten er elke wedstrijd voor knokken hoor,” reageert Marcel van der Sloot.

De wedstrijdbespreking vooraf had deze keer een andere insteek dan anders. Niet in de businessruimte. Deze was voor deze avond overvol met genodigde sponsoren. Vandaar dat de selectie uitweek naar Brasserie Loud, waar Gijs Eskes de scepter zwaait. Hij is binnen VV Dongen geen onbekende. Coördinator JO11, trainer van de JO11-2 en JO10-1. Medeorganisator 4x4 toernooi en lid jubileum commissie. Kortom, iemand waarop je altijd een beroep kan doen. Overigens was dit een prima bijeenkomst volgens Marcel van der Sloot.

Tijdens de wedstrijd stond er in de avond dus een flinke wind over de lengte van het veld. Dit was dan ook de eerste helft in het voordeel van de bezoekers. Zoals eerder geschreven: Achilles wist echter geen kansen te creëren. In de dertigste minuut schoot Luca den Heijer op aangeven van Jochem Scheij op het eerste schot op het doel van Dongen. Voor Nick Frits was dit het eerste moment dat hij handelend moest optreden. “Verder heb ik een rustige avond gehad,” lachte de doelman na afloop in de overvolle kantine. In de bestuurskamer heerste wat Achilles betreft een mineurstemming. “Wij hadden Dongen aanvallender gedacht. Nu leunden ze achterover. Zuur deze derde nederlaag.” Op de vraag wat de trainer bij de 0-0 stand in de rust zijn ploeg had opgedragen, antwoordde hij: “Wij gaan voor de winst. De passes waren prima, maar ja, de afwerking!” Eigenlijk waren dit antwoorden tegen beter weten in, want zijn ploeg kon de tweede helft geen kansen creëren.

Dongen had via de staf in de rust de opdracht gekregen te blijven voetballen. “Wij ogen fitter, dus ligt de winst in onze handen.” En de mogelijkheden stapelden zich voor Dongen op. Adam Sesay kreeg het op zijn heupen en zag zijn inzet net voorlangs gaan. De rappe buitenspeler werd gewisseld voor Brian Burgler. Hij was de aanleiding voor de openingstreffer en passeerde zijn directe verdediger. Op zijn voorzet reageerde Rijk Siemerink door de bal onhoudbaar voor de Achilles-doelman Jan Schimmel binnen te schieten. De bezoekers wisselden naar hartenlust door, maar echt gevaarlijk werd het niet. Dongen dook op momenten gevaarlijk in de zestien van de bezoekers op. Zo werd een aangeschoten handsbal binnen de zestien weggewuifd en een overtreding binnen de zestien volgde hetzelfde scenario. De aanhang van Dongen moest tien minuten wachten op het volgende doelpunt. Daar gingen heel wat kansen aan vooraf! Siemerink stuurde Robert Mutzers de diepte in. Doelman Schimmel dwong de spits naar buiten, maar deze omspeelde hem. Mutzers zag echter zijn inzet van de lijn weggewerkt tot corner. Uitstel van executie! De topscorer van Dongen, Robert Mutzers, pegelde de bal vanuit de corner alsnog binnen: 2-0. Het was een gelopen wedstrijd. Nu maar afwachten wat het komende inhaalweekend gaat gebeuren.

Dongen speelt dan zaterdag 16 december de bekerwedstrijd in Drunen tegen RKDVC om 18.00 uur op sportpark aan de Duinweg. Op 13 januari om 19.00 uur tegen ’t Zand in Dongen. De tweede helft start 21 januari tegen HVCH in Dongen. Namens VV Dongen fijne feestdagen en een gezond en sportief 2024. Mogelijk tot ziens op de Nieuwjaarsreceptie op 1 januari vanaf 16.00 uur. Ook hier zal weer een feestje gebouwd gaan worden om het jaar goed te beginnen.