We gaan een mooie tijd tegemoet; binnen de kortste keren is het kerst, de tijd van verbinding. In het verre verleden werd er altijd melding gemaakt van wapenstilstand tijdens deze bijzondere dagen. Benieuwd of dat dit jaar ook zo zal zijn. Er blijven geschillen tussen allerlei landen; is het niet op het gebied van geloof, dan is het wel te doen om grondstoffen. De gewone man moet lijdzaam toezien en speelt er helemaal geen rol in. Blank, zwart, bruin, iedereen op straat groet elkaar en er ontstaan relaties onderling.

We worden allemaal hetzelfde op de wereld gezet, zonder vooroordeel, zonder haat naar elkaar. Kinderen spelen met elkaar en groeien samen op, waarbij geloof totaal geen rol speelt, althans hier in onze vrije wereld. Waarom kan dit overal op de wereld niet zo zijn? Nog steeds worden mensen voor de gek gehouden door hun leiders. Die hebben gemakkelijk praten; zij blijven letterlijk en figuurlijk buiten schot. Maar wie weet is er toch enkele dagen vrede met kerst.

Samen

Je hoort het op dit moment erg vaak: we moeten het samen doen, samenwerken, samen problemen oplossen. Natuurlijk is dat een goed streven, want aan het uitsluiten van bepaalde groepen, daar schiet je niets mee op. Allerlei goede voornemens komen voorbij, hopelijk komt het ook tot daden en zijn het geen valse beloftes. Armoedebestrijding, woonruimteprobleem, klimaatverandering, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Gelukkig zijn de meeste mensen het erover eens dat er daadwerkelijk iets moet gebeuren. Maar het is aan onze leiders om deze zaken voorspoedig op te pakken en er samen iets aan te doen. Geen hakken in de grond, maar aan de slag; de voedingsbodem is gereed gemaakt, nu zaaien en straks oogsten.

Vogels

In het noorden is het wat kouder geweest, ja zelfs heeft daar sneeuw gelegen, maar waar blijven de vogels? Opvallend genoeg zien we ze nog niet echt opschuiven; wel zie je ze groeperen. Als je goed oplet, zie je nu groepen mezen samen naar voedsel zoeken. Eveneens kun je regelmatig goudhaantjes groepsgewijs aantreffen. Echter, van een grote trek is nog steeds geen sprake; we zien nog geen grote vluchten met ganzen overkomen. Ooievaars blijven rondhangen bij Huis ter Heide; zo wordt er nogal eens een groep van meer dan 150 ooievaars gezien daar. Kramsvogels en koperwieken zie je nog zelden. Natuurlijk worden er al wel bijzondere soorten waargenomen, net als de pestvogel, maar van een echte invasie is nog geen sprake.

Deeltrekker

Wat krijgen we nu weer, zult u denken. Ja, ze bestaan echt wel, vogels die men deeltrekker noemt. Veel van onze tuinvogels zijn zogenaamde deeltrekkers. Meestal zijn dit vrouwtjes en jonge vogels; de mannen zijn standvastig, of misschien wel te lui. Nee, dat beslist niet, zij dienen juist hun gebied goed in de gaten te houden, zodat niet een ander het territorium inneemt. Met name bij de roodborst geldt dat deze doortrekt. De vrouwtjes die je nu in je tuin ziet, zijn dan ook afkomstig uit het noorden. De vrouwtjes die bij je gebroed hebben, zijn samen met de jonge vogels reeds vertrokken. Echt heel ver gaan deze roodborstjes niet, hooguit enkele honderden kilometers. Ze hebben zich voor hun reis vol gegeten, om zodoende gemakkelijk 36 uur achter elkaar door te kunnen vliegen. De roodborstjes die we nu in onze tuin hebben, zijn meestal afkomstig uit de Scandinavische landen.

Leuk

Officieel hoef je vogels pas te voeren als het echt erg koud wordt en er sneeuw valt. Maar de meeste mensen vinden het voeren van de tuinvogels gewoon leuk; je krijgt ze zo mooi van dichtbij te zien. Daar is natuurlijk niets mis mee, mits je ze het juiste voer geeft; niet te zout, want juist in etensresten zit vaak zout. Maak je zelf vetbollen, gebruik dan vet met zo min mogelijk zout. Het vet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Smelt frituurvet (ongezouten en liefst zonder palmolie) of kokosvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot. Leg daarin, voordat de brij stolt, een onbewerkt sisaltouw of henneptouw die ruim uitsteekt. Zodra de massa hard is geworden, kan het vet met zadenmengsel buiten aan de draad worden opgehangen. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houd een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. De kokosnoot hoef je niet te verwijderen; hang hem zo op. Je kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.

Feest

Natuurvereniging Ken en Geniet heeft weer wat te vieren, en dat juist in hun jubileumjaar, want Ken en Geniet bestaat 65 jaar. Ook de Rabobank bestaat dit jaar 125 jaar, en dat was voor deze bank aanleiding om een bedrag van €125.000,00 opzij te zetten voor projecten van allerlei verenigingen. Als natuurvereniging hadden we een vergroeningsproject ingediend, een project dat we wilden uitsmeren over 2 jaar. Maar ons project werd gehonoreerd met een bedrag, waardoor het in één jaar verwezenlijkt kan worden. De Rabobank stelt ons een bedrag van maar liefst € 4000,00 ter beschikking, zodat we onze wens in korte tijd kunnen uitvoeren. We gaan ons benzinegereedschap vervangen door accu gereedschap, een mooi cadeau voor Natuurtuin Kandoel en dus ook voor u, want de tuin is altijd vrij te bezoeken.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet