De gemeente Dongen heeft Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD) eind 2021 gevraagd om voor de ouderen in de gemeente Dongen aan de slag te gaan met het thema (verminderen van) eenzaamheid. SWOD heeft een projectplan opgesteld en in de jaren 2022 en 2023 verschillende activiteiten georganiseerd en gerealiseerd. Om dit deel van het project af te sluiten, vond er op 28 november een evaluatiebijeenkomst plaats in de Cammeleur.

Een mooie en diverse groep geïnteresseerden nam deel aan deze bijeenkomst, bestaande uit professionals en vrijwilligers van diverse organisaties. Er werd samen gekeken naar wat we afgelopen twee jaar hebben gedaan en bereikt met het project en vooruit gekeken naar hoe we samen verder gaan met de aanpak van eenzaamheid.

Tijdlijn

In een presentatie is de tijdlijn in beeld gebracht die we hebben bewandeld met de acties in het project in 2022 en 2023. Duidelijk zichtbaar werd wat we hebben gedaan voor vrijwilligers/organisatie en voor inwoners.

Tijdens het bespreken van de tijdlijn hebben een aantal mensen uit de zaal een toelichting gegeven en hun ervaringen gedeeld op de onderdelen: trainingen eenzaamheid vrijwilligers en professionals, start Samen de dag door, reeks ontmoetingen kunst en natuur voor 60+, Up!-groepsgesprekken voor senioren. Vrijwilligers en professionals gaven aan dat de trainingen hebben geleid tot meer bewustwording en kennis wat betreft eenzaamheid. Ze zijn in hun (vrijwilligers)werk hierdoor meer alert op signalen en hebben meer aandacht voor dit onderwerp. Ook het onbevooroordeeld luisteren en niet te snel in de ”hulpmodus” schieten, worden genoemd als resultaat van de trainingen.

Interactief vragenrondje

Om een algemene indruk te krijgen uit de gehele zaal hebben we een interactieve vragenronde gedaan. Deelnemers in de zaal mochten een groen (”Ja”) of oranje (”Nee/onvoldoende”) kaartje opsteken als antwoord op de volgende vragen:

Bent u door uw betrokkenheid bij het project anders gaan denken over eenzaamheid?

Weet u waar u signalen van eenzaamheid kunt melden?

Hebt u eenzaamheid al eens bespreekbaar gemaakt of benoemd in een contact met een ander/cliënt?

Het was fijn om te zien dat er heel veel groene kaartjes en slechts een enkel oranje kaartje werd getoond. Om input uit de zaal op te halen, hebben we de deelnemers gevraagd om op een groen of oranje briefje aan te geven: wat gaat goed/wat wenst u te behouden en wat mist u nog. We nemen alle input tot ons en gaan hiermee verder in de vervolgaanpak.

Tot slot

Er is een mooi en fijn aanbod van organisaties in onze gemeente die ontmoetingen faciliteren. Wij zijn daar trots op en dankbaar voor. Hetgeen goed is, hoeft wat ons betreft niet aangepast te worden. Dat moeten we koesteren!