Tijdens de laatste raadsvergadering van 2023 hadden twee raadsleden extra aandacht besteed aan hun kleding. Marjolijn Diepstra droeg een prachtige lange jurk met een mooi jasje erop, terwijl Perry Wens zijn vlinderstrikje en pochetje uit de kast had gehaald. Beiden leken bijna klaar voor de feestdagen en gaven in ieder geval deze laatste raadsvergadering een feestelijk tintje. Terug naar waar het om gaat: de politiek.

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2023 hadden twee raadsleden extra aandacht aan hun kleding besteed; Marjolijn Diepstra had een prachtige lange jurk aan, met een mooi jasje erop. Perry Wens had zijn vlinderstrikje en pochetje uit de kast gehaald. Beiden waren bijna klaar voor de feestdagen of in ieder geval gaven zij deze laatste raadsvergadering een feestelijk tintje. Terug naar waar het om gaat: de politiek.

Spar

Tijdens het vragenhalfuurtje werd het artikel uit het Weekblad Dongen genoemd over de sluiting van de Spar aan het Europaplein. Berry van Rosmalen (D66) vond het jammer dat de winkel dicht gaat en dat het koffiedrinken in de winkel op zaterdagmorgen daardoor verdwijnt. De sluiting zal gevolgen hebben voor de wijk, vreesde hij. Helaas kan wethouder Ankie de Hoon (CDA) er niet voor zorgen dat er weer een supermarkt komt in het pand van de Spar. Aandacht van de VPD (Iris Vermeulen) voor het klooster van de Zusters Franciscanessen dat in de verkoop komt. Een mooie locatie voor herontwikkeling. Ook hierin speelt de gemeente geen rol.

Hergebruikt

De gemeente gebruikt vanaf 1 januari geen wegwerpbekers meer, antwoordde wethouder René Jansen (VDP) op de vraag van Ulas Kose (D66). De gemeente heeft hard plastic bekers besteld die hergebruikt kunnen worden.

Gevaarlijk

Tonny Dijck, voorzitter van de Dorpsraad ’s Gravenmoer vroeg tijdens het spreekrecht aandacht voor de reconstructie van de Provinciale Weg in Oosteind, een weg, die grenst aan de Wilhelminalaan en de Hoge Dijk. Deze weg is gevaarlijk, vooral voor fietsers. Wethouder Kees de Jong (CDA) gaf aan in overleg te zijn met de gemeente Oosterhout.

Bij elkaar geschraapt

De behandeling van de agenda begon met een aantal hamerstukken, agendapunt 6 tot en met 16. Die punten werden (uiteraard) vlot afgehandeld. Nog een vraag over het raadsvoorstel ‘Bestuursrapportage 2023-3, met name de claims. De ‘bij elkaar geschraapte antwoorden’ (volgens wethouder Kees de Jong worden nog dit jaar naar de raad gestuurd.

Punten en komma’s

Dan een van de belangrijkste agendapunten van de vergadering, het Raadsvoorstel Vaststelling Woonzorgvisie. De behandeling van dit punt nam een groot deel van de avond in beslag. Het verhaal in dit ei wordt zeker niet zo lang als de debatten en discussies die donderdag 14 december gevoerd werden. Het werd een lang en soms onduidelijk en onsamenhangend verhaal, waarin iedere fractie zijn zegje wilde doen en waarbij vaak langs elkaar heen gepraat werd, zonder naar elkaar te luisteren. Het mag duidelijk zijn dat de verschillende partijen het niet altijd met elkaar eens waren. Natuurlijk ging het weer over de cijfers, de percentages sociale huurwoningen, dure en middeldure woningen (waarvan de bedragen weer uit mijn hoofd zijn verdwenen, sorry OVD, Jan Kennekens), de blijverslening, de voorrangsreling, betaalbaarheid van de woningen en de oprichting van een woonfonds. De voorzitter van de raad greep op een gegeven moment in, omdat mensen alleen maar probeerden elkaar te overtuigen. Hij hoopte dat er in de tweede termijn gekomen zou worden tot punten en komma’s, maar vooral tot punten.

Blijverslening

De discussie bleef duren en op een gegeven moment volgde een schorsing van tien minuten, tot 22.00 uur. Die schorsing werd verlengd en uiteindelijk kon de vergadering weer doorgaan. Naar aanleiding van dit agendapunt werden verschillende moties en amendementen ingediend. Het CDA ziet overigens wél een toegevoegde waarde in de blijverslening. Dit in tegenstelling tot de tekst uit ‘Het ei’ van ‘De blijverslening heeft volgens het CDA geen toegevoegde waarde’. Stijn Sips wees op deze foutieve vermelding, die hierbij gecorrigeerd is.

Moties en amandementen

Er was een motie ‘Blijverslening’, die niet gesteund werd door OVD en de Dongense VVD. De motie ‘Gemeentelijk woonfonds’ werd aangenomen met elf stemmen voor. Het amendement ‘Betaalbare koopwoningen’ werd unaniem aangenomen, de motie ‘Jongeren en starters zo snel mogelijk een woning’ werd uiteindelijk ingetrokken. Het amendement ‘Bouwen in balans’ werd aangenomen, nadat één zin werd verwijderd op verzoek van de wethouder.

Gatenkaas

Daarna volgde het agendapunt ‘Verduurzaming gemeentelijke gebouwen’. Ook over dit punt waren de partijen het niet eens. De Dongense VVD bij monde van Perry Wens was zwaar teleurgesteld toen dit stuk werd aangenomen. Hij vond het teveel een ‘gatenkaas’ en vond het jammer dat partijen er niet samen uitgekomen waren. Vreemd bij de behandeling van dit agendapunt was dat, na de schorsing (aangevraagd door Cees Zwaal van de VPD) raadslis Chris de Boer (CDA) het woord nam en niet Cees Zwaal zelf.

Na de behandeling van deze punten verliep de vergadering in een rap tempo. De agendapunten 19 en 20 waren zo klaar.

De voorzitter van de raad sloot af met een paar mededelingen van het college, over noodopvang en permanentere opvang voor asielzoekers in Dongen. Hierover staat meer te lezen in deze editie van het Weekblad.

Nieuwe ontmoeting

Daarna volgde het voorlopige afscheid van raadslid Chantal Kimenai, die zich tijdens haar zwangerschapsverlof gaat voorbereiden op ‘een nieuwe ontmoeting’, zoals zij het zelf zegt. Zij wordt tijdelijk vervangen door Cees Hoevenaars.

Oliebollenparty

Als allerlaatste nodigde de voorzitter van de raad alle Dongenaren uit om naar de Oliebollenparty te komen op zaterdag 30 december a.s., van 14.00 uur tot 16.00 uur. College én raad delen op die dag oliebollen uit aan iedereen op het Looiersplein.

Niet helemaal juist

Tot slot: ‘Uit het ei’ is politiek met een knipoog. Het kan wel eens zijn dat bepaalde onderwerpen, ondanks die knipoog, niet helemaal juist verwoord zijn of worden. Als er iets niet klopt, laat het dan weten, stuur een appje, een mailtje, bel of, nog beter, spreek me gewoon aan tijdens of na een raadsvergadering!

Raadsvergadering 2024

De eerste raadsvergadering in 2024 is er trouwens op donderdag 18 januari om 2024.