Het moment van definitief afscheid nemen komt met rasse schreden naderbij. Over een paar dagen zal de St. Laurentiuskerk als parochiekerk definitief tot het verleden behoren. De Koepelkerk, Dongens icoon bij uitstek, gebouwd in 1920-1921 en rijksmonument sinds 10 mei 2002, zal er na 7 januari nog staan, maar de ziel is er dan uit. De luidklokken zullen verstommen. Wat rest is de enkele klok die ieder uur en halfuur als een soort verstilde hartslag slaat, maar het gebouw wordt, hoe mooi ook, een lege huls. Vier kerken viel dit lot eerder ten deel. Allereerst de Mariakerk, gevolgd door de Pauluskerk, Sint Josephkerk en de Hubertuskerk. De Laurentiuskerk vormt als groot katholiek kerkgebouw komend weekend de hekkensluiter.

Door: Peter Ligtenberg

Geluidserfgoed

Op diverse websites en Facebookpagina’s die historie als onderwerp hebben, lees je het vaak: ”Jammer dat ze het gebouw hebben gesloopt”, soms gevolgd door: ”Gelukkig hebben we de foto’s nog.” Maar wat meestal niet terug te halen valt, is het geluid dat bij zo’n gebouw hoort, tenzij je het tijdig hebt vastgelegd. Hopelijk worden de laatste vieringen van de St. Laurentius, en vooral de allerlaatste waarbij alle koren aanwezig zijn, opgenomen.

Geluiden en geuren

Om een herinnering op te roepen, kunnen geluiden en geuren een goed hulpmiddel zijn. Denk hierbij aan het ratelende geluid van een kar op keien of paardenhoeven op de straatstenen. In het geval van een kerk doet de geur van wierook wonderen. Voeg daarbij het geluid van luidende klokken, en het plaatje is compleet op wat orgelmuziek en koorzang in het Latijn na. Dat het vastleggen van een gebeurtenis op film nog mooier is om later herinneringen bij op te halen, blijkt wel bij het bekijken van de in 1960 gemaakte film over het alledaagse leven in Dongen.

Oproep: klokgelui vastleggen

Nog slechts een keer zullen de klokken, voorafgaand aan een viering, luiden: voorafgaand aan de allerlaatste dienst op zondag 7 januari om 09.45 uur. Een halfuur eerder dus, omdat de dienst bij uitzondering vroeger begint. Volgens gebruik, zullen zowel de klokken aan de voorzijde, Hoge Ham, als aan de achterzijde, Gasthuisstraat (bij De Poort) luiden. Deze klinken verschillend. Eenieder wordt uitgenodigd dit beieren, dat ongeveer 10 minuten duurt, vast te leggen met de smartphone. Professionele opnameapparatuur mag natuurlijk ook. Ook mensen die in de omgeving, of zelfs op enige afstand wonen, en deze luidklokken wekelijks op zondagochtend en bij uitvaarten hoorden, zouden een bijzondere bijdrage kunnen leveren. Dat het luiden van de kerkklokken in de kerk heel anders klinkt is duidelijk. Wie zich geroepen voelt om dit geluid op te nemen, ga je gang. Het zal echt de laatste keer zijn dat het te horen is. Een bijzonder klokje dat nog niet genoemd is, is het angelusklokje dat sinds een aantal jaren om exact 12.00 uur wordt geluid als er geen dienst is. Ditzelfde klokje klinkt ook tijdens de vieringen als het Onze Vader gebeden wordt.

Klokken luiden

De klokken zullen voor de allerlaatste keer luiden op zondag 7 januari om 9.45 uur. Aan het einde van deze viering, die om 10.00 uur begint, wordt in processie het Allerheiligste overgebracht naar de kapel van de Zusters Franciscanessen, de plaats waar vanaf 14 januari de parochianen zullen kerken. Ook dan zullen de kerkklokken luiden, evenals vroeger bij uitvaarten, toen men de hele afstand van de kerk naar het kerkhof aan de Bolkensteeg te voet aflegde.