Op 3 januari was er in De Cammeleur een bijeenkomst over de noodopvang voor asielzoekers aan De Nestel. Burgemeester Marnix Bakermans heette de aanwezigen persoonlijk welkom bij de deur. Veel mensen waren aanwezig bij deze bijeenkomst. Er werd uitleg gegeven over de opvang, de locatie, en er was gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond werd ’aan elkaar gepraat’ door Tom Vaessen.

Door Lia van Gool

Op straat

In een korte inleiding werd de intentie van de avond uitgelegd. ”Er is iets over u heen gegooid. Dit is nog niet de meest optimale variant,” waren de eerste woorden. De locatie zelf staat trouwens niet meer ter discussie. ”Met deze opvang kunnen wij de nood ledigen van mensen die anders in Ter Apel op straat moeten slapen.” Al direct na die inleiding kwamen opmerkingen en vragen, zoals: ’waarom hier?’, ’ik ben benieuwd hoe we de nieuwe buren kunnen verwelkomen en of we iets kunnen doen’, een andere bezoeker vroeg zich af hoe de handhaving zal gaan.

’Blokkendoosjes’

Op een groot scherm is de locatie en de invulling van de locatie te zien. Er komen een soort ’blokkendoosjes’ waar vier mensen kunnen slapen. Ook zijn er ruimtes voor toiletten en wasgelegenheid. In twee grote tenten is er ruimte om te eten en voor ontspanning. Daarnaast zijn er kantoorgebouwen.

Bewoners

Gert-Jan de Hoon van het Rode Kruis is lid van het locatiemanagement. ”De opening van een opvang begint altijd hetzelfde,” zo begon hij zijn verhaal. ”Er zijn altijd vragen. Mensen die uit Ter Apel hierheen komen krijgen, na een medische check, een nummer. Van daaruit worden zij verspreid over het land. Wij vinden mensen meer dan een nummer, wij noemen ze bewoners.” Bij de opvang aan De Nestel is 24/7 beveiliging aanwezig. Van 22.00 uur tot 08.00 uur is de opvang dicht. Het Rode Kruis is aanwezig van ’s morgens acht uur tot ’s avonds tien uur. ”Wij zijn altijd bereikbaar. Je kunt ons altijd bellen. Je bent welkom voor een kopje koffie.”

Veiligheid

Na het verhaal van Gert-Jan komen er vragen uit de zaal, zoals ’hoe gaat het met de veiligheid van onze mensen en onze kinderen?’; ’waarom zijn wij niet vooraf ingelicht’; ’het praatje over de beveiliging is super mooi, maar wie heeft de verantwoording, wie z’n kop moet er gaan rollen als er iets mis gaat’; hoe lang blijven de mensen?; ’hoe staat het met mijn vrachtwagen die geparkeerd staat, camera’s ophangen mag niet’; ’hoe zit het met de waardevermindering van mijn huis’; is er methadon-gebruik, hoe zit het met seksueel misbruik’; ’zou de burgemeester als hij zelf in Dongen woonde ook dit besluit hebben genomen’; ’worden er veiligheidsmaatregelen of verkeersmaatregelen genomen voor de momenten dat de mensen het centrum in gaan’; ’hoe zit het met mijn winkel’; ’gaan de criminaliteitscijfers stijgen’? En nog meer van dit soort vragen. De opmerkingen uit de zaal waren niet altijd even positief of respectvol. De gespreksleider heeft de mensen hierop aangesproken.

Kritisch

Na alle vragen was het woord weer aan Marnix Bakermans. ”Ik ben blij met de inbreng. De vragen en opmerkingen zijn kritisch, ondersteunend en spreken de zorg uit van de bewoners. Niet alle vragen die vanavond zijn gesteld, kan ik vanavond meteen beantwoorden.”

Gemêleerd

Op de vraag welke groep mensen naar Dongen komt, is het antwoord: ”Mensen van verschillende leeftijden en nationaliteiten. De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ziet er streng op toe dat het ook daadwerkelijk een evenwichtige samenstelling is. Als de samenstelling van de groep niet klopt, gaan de mensen terug.” In ieder geval komen er geen jongeren en geen veilige-landers. De verwachting is dat er mensen komen uit onder meer Eritrea, Jemen en Irak. Gert-Jan de Hoon licht toe: ”Er wordt vandaag geregeld waar mensen morgen naartoe gaan. Wij weten nu nog niet wie hier naartoe komt. Het wordt een gemêleerd gezelschap.”

Veiligheidsplan

Over de veiligheid en handhaving vertelt de burgemeester dat er een veiligheidsplan in ontwikkeling is. De verkeersveiligheid aan de Kanaaldijk is inderdaad een punt. Daar worden zaken verbeterd. De omgeving van de locatie is geregeld. Stel dat er extra capaciteit nodig is op de fietsbrug, dan wordt dat geregeld.

Sancties

En zo kabbelt de avond voort. Mensen zijn bang voor de veiligheid van hun vrouwen en kinderen, bang dat er ingebroken wordt in woningen, bang dat er overlast ontstaat. Die onzekerheid en die gevoelens kan de burgemeester natuurlijk niet wegnemen. Wel krijgen de aanwezigen de garantie dat de noodopvang niet langer dan zes maanden zal duren. En dat er, als er overtredingen zijn, sancties volgen. Bij misdragingen op locatie worden mensen verwijderd bij alle overtredingen. De bewoners van de tijdelijke opvang mogen gewoon het dorp in. ”Er zijn afspraken gemaakt met het Rode Kruis. Als er op bepaalde plekken samenscholingen zijn, of als er zaken misgaan in winkels, wordt er ingegrepen.”

Overvallen

Eindverantwoordelijke voor de tijdelijke opvang is de burgemeester. ”Ik draag graag verantwoordelijkheid totdat de nieuwe burgemeester er is,” zegt Marnix Bakermans. Hij snapt ook de emoties van de aanwezigen, maar hoopt dat het samen lukt om met die emotie om te gaan. Ook snapt hij dat mensen overvallen zijn met de komst van de noodopvang. Helaas zijn niet alle buurtbewoners tijdig geïnformeerd. Communicatie had inderdaad beter gekund, vindt de burgemeester.

Angst

Het aantal van 150 mensen blijft staan en ook de periode van vier tot zes maanden staat vast. Er komen niet meer mensen bij. Wie de bewoners zijn? Gert-Jan reageert daar nog een keer op. ”Het is de angst voor het onbekende, maar je ziet op een gegeven moment dat het mensen zijn, net als wij.”

Spannend

Het laatste woord is aan Marnix Bakermans, die onder de indruk was van de gang van zaken op deze, ook voor hem, spannende avond. ”Het is een ingewikkeld proces. Ik ben blij met de openheid en de toon van de avond. Er zijn zorgen geuit en suggesties gedaan. Ik hoop dat wij de komende maanden komen tot een succesvolle opvang.”

Sleuteloverdracht

De vervolgstappen zijn: een gedoogbesluit, de start van de bouw deze week, het verstrekken van een omgevingsvergunning, sleuteloverdracht op 29 januari. ”Wij willen de dialoog voor elkaar krijgen in klankbordgroepen voor ondernemers en inwoners. Eind juli sluit de noodopvang op ’een Dongense manier’.”

Vrijwilliger

Wie zich aan wil melden als vrijwilliger kan dit doen via het e-mailadres opvang@dongen.nl. Ook vragen kunnen via dit e-mailadres gesteld worden. Alle actuele informatie over de opvang van asielzoekers is te lezen op www.dongen.nl/opvang.

Vervolgbijeenkomst

Een verslag over de vervolgbijeenkomst op 10 januari staat te lezen in de volgende editie van het Weekblad Dongen. Voor de duidelijkheid: het verslag zoals het er nu ligt, is een samenvatting. Helaas is het niet mogelijk om alles wat gezegd is hierin op te nemen.