De mooie oude vlaggen hangen buiten te wapperen. Langzaam komt een aantal bezoekers naar de Sint Laurentiuskerk. Het is vandaag de laatste keer dat er een viering is in deze kerk. Binnen lijkt het nog een beetje kerst. De verlichte kerstbomen staan er nog, net als de kerststal. Het koor is bezig met repeteren. Rond kwart voor tien luiden de kerkklokken, vandaag voor het laatst. Het is 7 januari 2024, de dag waarop de overgang plaatsvindt van de Sint Laurentiuskerk naar de Sint Jozefkapel (de kapel van de Zusters Franciscanessen). ’Openbaring des Heren’ staat te lezen op het boekje van deze viering.

Door Lia van Gool

Foto’s: met dank aan Bart van Kerkhof en Gerard Jansen.

Drie Koningen

Vicevoorzitter van het Parochiebestuur, Gerard Jansen, heet alle aanwezigen welkom. Hij geeft een korte terugblik op de 102-jarige geschiedenis van de Laurentiuskerk. Hij hoopt dat deze laatste viering geen ‘hopeloos einde betekent’, maar juist een teken van hoop. Als hij is uitgesproken, klinkt muziek vanachter uit de kerk. Een kleine optocht komt de kerk binnen. Frans Bullens, met een aantal koorleden, loopt, al zingend, voorop. Daarachter volgen de hoofdcelebrant, Vicaris Generaal Harry Lommers., celebrant Joost de Bont, diaken Rob van Uden, pastoraal werker Edith Hertog, misdienaars Max Schmidt en Anna Derks en de lectoren Matthieu Demmers en Marjan van Dongen. In de stoet ook de Drie Koningen, die hun cadeaus neerleggen voor in de kerk.

Latijn

Vicaris Generaal Harry Lommers gaat deze dienst voor. Hij heet iedereen welkom op het feest van de Openbaring des Heren. Het Kyrie Eleison, het Gloria in excelsis Deo, Credo, Sanctus, en Agnus Dei worden gezongen in het Latijn. Wat mooi om daar naar te luisteren!

Doorgangshuis

Diaken Rob van Uden spreekt de overweging uit, staande vóór het altaar, met een microfoon in zijn handen, zonder tekst op papier. “Zusters en broeders, dit is het feest van de Drie Koningen. Maar het is eigenlijk het feest van de Openbaring des Heren. De Drie Koningen zitten hier, zij kwamen voor in de eerste lezing van vandaag.” Hij vertelt dat Koningen kwamen als voorspelling en legt de betekenis van de Drie Koningen uit. “Zij staan voor de verschillende continenten, Europa, het Oosten en Afrika (daarvoor is er een donkere Koning). Deze drie mannen staan dus eigenlijk voor de hele wereld. Zij hebben ook drie leeftijden: één is jong, een middelbaar en een andere oud.” De koningen hebben hun huis verlaten, net zoals wij vandaag ons huis verlaten vandaag, gaat Rob van Uden verder. “Onderweg verandert er wat en je trekt weer door.” Het woord parochie betekent doorgangshuis, legt hij uit, eigenlijk een soort herberg. “Voor sommigen is het behoorlijk heftig wat er vandaag gebeurt. Voor anderen is het normaal om van de ene kerkgemeenschap naar de andere te gaan.” Vervolgens legt hij de betekenis van de gaven uit. “De mirre is zalf van hars en olie. In het Oude Testament werd het gebruik om het altaar in te smeren en de heilige voorwerpen. Nu wordt het ook nog gebruikt om priesters te zalven.” De wierook wordt gebruikt om te eren, “De rook kringelt naar God en naar de mensen, Het is een teken van eerbied.” Het goud tenslotte betekent de boodschap van Jezus. Die is goud.”

Toekomst

Rob van Uden verweeft de verhalen uit de Bijbel op een prachtige manier met de verhalen over het heden. Wat mooi gevonden. Tot slot: “Een aantal verlaat deze kerk met weemoed. Het is de weg die wij gaan, van hier naar daar. Onze tocht van de Laurentiuskerk naar de Jozefkapel is een tocht van heden naar toekomst.”

Gele hesjes

Dan gaat de dienst verder volgens het normale protocol. Aan het eind legt Edith Hertog uit hoe de volgorde is van de stoet die de processie vormt. “Volg alstublieft de aanwijzingen van de gele hesjes”, zegt zij. En dat gebeurt. Twee meisjes nemen de geboortehartjes uit de kerk mee naar de nieuwe locatie. Hun vader draagt de herdenkingskruisjes.

Allerheiligste

Tijdens de processie wordt het Allerheiligste, onder een baldakijn, van de Sint Laurentiuskerk naar de Sint Jozefkapel gedragen door Harry Lommers, daarbij vergezeld door Joost de Bont. Het is een mooie processie, ondanks de stevige winterkou. Dat er soms een paar mini-sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen, maakt deze processie extra bijzonder.

Ceremonie

Aangekomen bij ‘het nieuwe huis’ splitst de groep zich. Harry Lommers en zijn gezelschap gaan, met het Allerheiligste, via de ene ingang naar het terrein bij de Kapel, de overige deelnemers moeten een stukje verder doorlopen. Dat is jammer want daardoor misten zij een stukje van de ceremonie.

Doodstil

Uiteindelijk wordt het Allerheiligste de Sint Jozefkapel binnengebracht. Even is het doodstil. Mensen zoeken een plaatsje in de Kapel of blijven even staan. Na een groet aan het Allerheiligste of een gebed gaat iedereen huiswaarts.

Historisch

Het was een mooie, bijzondere en historische gebeurtenis vandaag. Wat bijzonder om daar deel uit van te mogen maken. In mijn hoofd komen allerlei herinneringen voorbij aan de Sint Laurentiuskerk: de ‘excursie’ naar de biechtstoel, vlak voor de Eerste Heilige Communie, de plechtigheid van de Eerste Communie, de diensten met de Jongeren Missen Dongen, begrafenissen, concerten… Deze dag markeert een eind van een tijdperk en het begin van een nieuw tijdperk.