Het is weer zover, dit weekend vindt de tuinvogeltelling plaats, maar dat kan alleen met uw medewerking. Dongen doet elk jaar goed mee, dat kun je zien aan de telgegevens van vorige jaren, daar zijn we uiteraard erg blij mee.

Juist in dit jaar van de huismus zijn we als Natuurvereniging Ken en Geniet benieuwd naar de soorten die in de Dongense tuinen voorkomen. De Nationale Tuinvogeltelling is een initiatief van Vogelbescherming Nederland, een organisatie waar we als Ken en Geniet nauw mee samenwerken. Het hele jaar door worden er vogels geteld door leden van de vogelwerkgroep. Al deze gegevens komen in een landelijke databank, zodat men een goed overzicht heeft van de hier voorkomende vogelsoorten. Op deze manier kan men inspelen op beschermingsplannen en eventuele nestvoorzieningen treffen.

Hoe werkt het

Vanaf vrijdagochtend 26 januari tot maandag 12:00 uur kun je je telling invoeren in de speciale web-app Mijn Tuinvogeltelling, die je kunt gebruiken via mijntuinvogeltelling.nl. Het tellen gaat in 3 gemakkelijke stappen. Tel tussen vrijdagochtend en maandag 12:00 uur, één keer een half uur de vogels in je tuin, of op je balkon. Alleen de vogels die echt landen in je tuin doen mee. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen. Je telling geef je op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 29 januari in vóór 12 uur.

Tip

Ben je niet zo snel met tellen, of zitten er wel erg veel vogels tegelijk, gebruik dan je smartphone of fototoestel als hulpmiddel en maak er een foto van. Vanaf de foto is het gemakkelijker tellen, de vogels huppen immers niet door elkaar en vliegen niet af en aan. Voeren helpt daarbij ook erg goed, zo zitten de vogels dicht bijeen, op een vaste plaats. In de ochtend zijn de vogels het meest actief en heb je de grootste kans op een uitgebreide hoeveelheid vogels. Ken je de vogels niet zo goed, kijk dan op de website, daar vind je 25 van de meest voorkomende tuinvogels overzichtelijk op één pagina. Ook gemakkelijk, je hoeft géén onderscheid te maken tussen mannetjes en vrouwtjes. Bij balkontellingen mag je ook de overvliegers noteren, natuurlijk tot een niet al te grote grens. Wil je de vogels op papier noteren, dan kun je een gemakkelijke tellijst downloaden, dit vanaf: mijntuinvogeltelling.vogelbescherming.nl.

Resultaten

Zend je je resultaten in, dan wordt daarbij je postcode gevraagd, na afloop krijg je de resultaten thuis gestuurd. Verder kun je via de website controleren hoe de vogelstand is in je eigen omgeving. Daarvoor kun je eenvoudig je postcode ingeven, waarbij het telresultaat getoond wordt. Ook kun je daarbij zien hoeveel mensen er in je straat of wijk meegeteld hebben. Zo zijn er vorig jaar meer dan 2 miljoen vogels ingegeven, waarbij de huismus de ranglijst aanvoerde, deze soort was goed voor 412.509 waarnemingen. Een leuk weetje, in 2023 hebben maar liefst 139.943 mensen deelgenomen aan de Nationale Tuinvogeltelling. In Dongen deden 203 mensen mee en die waren goed voor 3.449 exemplaren. Laten we er samen weer een groot succes van maken, alvast veel plezier met het tellen.

Wandelen

Steeds vaker lees je hoe gezond wandelen in de natuur is, logisch, want juist daar kom je volledig tot rust. En rust is iets waar het in deze hectische tijden vaak aan ontbreekt. Mensen hebben het blijkbaar steeds drukker, niet alleen op hun werk, maar ook in de thuissituatie. Juist voor hen is de natuur een prima uitlaatklep, gewoon door in alle rust het bos in te gaan en daar als het ware de accu op te laden. Het genieten van de kleine dingen, het zien ontspruiten van bomen en struiken, het rond zien dartelen van vogels. Ben je stil, dan is een ontmoeting met de ree zeker wel mogelijk, ook in de directe woonomgeving. Geloof me, je krijgt als vanzelfsprekend steeds meer oog voor, zeker als je regelmatig eenzelfde route loopt. Op den duur weet je, daar zit die en die vogel, daar aan de rand van dat veld staan altijd reeën enz. Houd dan even stil en je zult zien dat de ree rustig verder graast, dat een vogel gewoonweg dichterbij komt.

Kennis

Je hoeft er geen geleerde voor te zijn om toch te kunnen genieten, het kennen komt vanzelf wel. Heb je er veel plezier in, dan kun je veel kennis opdoen, soms met behulp van allerlei handige apps. Een vogelboek en kijker zijn op den duur onmisbaar, maar ook zonder deze hulpmiddelen kun je uit de natuur veel plezier halen. En plezier betekent vanzelfsprekend ontspanning, weg van alle stress en drukte. Wil je eens op pad met een deskundige gids, dan zijn er tal van mogelijkheden. Natuurvereniging Ken en Geniet organiseert om de 2 weken een tocht door de natuur. De eerstvolgende gaat naar Landgoed Plantloon, een gebied tussen de Loonse en Drunense Duinen en Waalwijk. Hier liggen nog turfvaarten, oude dijken, enkele boerderijen en het Galgenwiel. Met wat geluk komt u oog in oog te staan met een groepje reeën, of ziet u zomaar de buizerd op een paal. Mogelijk hoort en ziet u de zwarte specht, of kunt u zelfs de bosuil waarnemen. De tocht vindt plaats op zaterdag 3 februari, aanmelden kunt u tot dinsdag 30 januari. U kunt daarvoor bellen naar de fam. Leeggangers: 0162-313858 of naar Marie José van Gestel: 06-10120230, mailen mag ook via: mjvangestel.burmanje@home.nl. Ondergetekende leidt u graag rond, tot ziens in de natuur.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet