Deze rubriek komt voor één keer niet uit het ei, maar uit de woonkamer, Op het laatst moment bedacht de schrijver om eens een keer naar de raadsvergadering te kijken via het liveverslag vanuit de raadszaal. Waarschijnlijk blijft het voorlopig bij deze ene keer. Jammer wel dat door het thuis naar de vergadering te kijken, een traktatie werd gemist.

Paddenstoelen

Er waren drie insprekers. Twee voor het raadsvoorstel ’Uitwerkingsmogelijkheden bewegingsonderwijs Dongen’ en één voor het agendapunt ’Opiniërende notitie Opvanglocatie vluchtelingen gemeente Dongen’. Joris Vuurens, directeur van de Heilig Hartschool, hield een vurig pleidooi over het gymonderwijs en de tocht naar de gymzaal die de leerlingen van zijn school nu nog een paar keer per week moeten maken naar De Salamander. Door de reis die de leerlingen wekelijks maken, raakt er kostbare lestijd verloren, zo’n 280 uur in de schoolcarrière van een kind. De reistijd op Google komt niet overeen met de tijd die de kinderen daadwerkelijk reizen, omdat er wel eens een kind valt, er paddenstoelen groeien en kinderen altijd wel afgeleid zijn door iets of iemand onderweg. De optie om in de toekomst gebruik te moeten maken van de gymzaal van de Biezenkring vond hij dan ook geen goede optie. Hij hoopte dan ook dat er bij het IKC Heilig Hart straks gekozen wordt voor een gymzaal bij de school.

Otterdonk

De inspreekster namens de MR van de Biezenkring vond het geen goed idee dat er bij het ontwerp voor het IKC De Biezenkring geen rekening was gehouden met het bouwen van een gymzaal. ”Het zou kaaigoed zijn om een sportaccommodatie op te nemen in de plannen.” Er zou bovendien niets veranderd hoeven te worden, omdat er al een gymzaal is aan de Otterdonk. Dat gepland is om die gymzaal af te breken, vond de inspreekster erg jammer.

Geïntegreerde gymzalen

Alle fracties waren het erover eens om sportaccommodaties op te nemen in de bouwplannen van IKC Heilig Hart en IKC De Biezenkring. Zij geven dan ook de voorkeur om te kiezen voor scenario 3, waarin gekozen wordt voor geïntegreerde gymzalen bij de nieuw te bouwen IKC’s.

Zorgen

De laatste inspreekster uitte haar zorgen over de komst van een AZC naar Dongen en met name over het grote aantal vluchtelingen dat daardoor naar Dongen zou komen. Een AZC met 450 mensen in Dongen zou niet proportioneel zijn. De waarnemend burgemeester heeft binnen 2,5 maand het besluit genomen voor een AZC in Dongen, maar hij vertrekt over een tijdje weer naar een nieuwe uitdaging. De bezorgde inwoonster had nog heel veel vragen en vroeg de raad om het voorstel over de komst van een AZC te laten vallen.

Niet te volgen

De beëdiging van de leden van de Rekenkamer Midden-Brabant en de toelating en beëdiging tijdelijk raadsleden Berry van Rosmalen (uit de verte gezien voor deze gelegenheid gekleed in een pak) en Kees Hoevenaars was, door het slechte geluid (of zelfs geen geluid) helaas niet te volgen vanuit de woonkamer.

Verve

In verband met de insprekers was behandeling van het agendapunt ’Opiniërende Notitie 24-01 Opvanglocatie vluchtelingen gemeente Dongen’ naar voren gehaald. De voorzitter van de raad gaf zijn ambtsketen hiervoor aan Frits Klijs, omdat dit punt onder zijn portefeuille valt. Plaatsvervangend raadsvoorzitter Frits Klijs nam de voorzittershamer met verve over. De aanwezigen op de publieke tribune werden een paar keer tot stilte gemaand en verzocht niet te applaudisseren.

Discussie

Marnix Bakermans had het niet gemakkelijk tijdens de discussie die ontstond bij dit agendapunt. Het werd een lange avond, wat dit agendapunt betreft. Om 22.00 uur was de behandeling nog niet afgelopen en er volgde nog een schorsing van tien minuten, die uiteindelijk ook nog uitliep. Zo’n schorsing is uitermate vervelend als je thuis achter je laptop of een ander scherm de raadsvergadering probeert te volgen, maar een schorsing is natuurlijk niet altijd te vermijden.

Huiswerk opnieuw

De opiniërende nota kreeg uiteindelijk weinig steun van de verschillende raadsfracties. Het was duidelijk dat de burgemeester opnieuw moest gaan kijken naar het huiswerk dat hij tot dusverre had gemaakt. Op dit moment kreeg hij hiervoor nog een onvoldoende.

Overleg

Vooral het aantal asielzoekers dat naar Dongen zou komen, zo’n 450, in plaats van de geëiste 256, en de duur van de opvang, acht tot tien jaar, zorgde voor onvrede en opmerkingen bij de raadsleden. Marnix Bakermans beloofde in overleg te gaan met het COA om te kijken of er andere mogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld een kortere duur van de opvang, zonder dat daarvoor de hele procedure weer opnieuw in gang gezet zou moeten worden.

Zorgvuldigheid

Aan het eind vond Marnix Bakermans dat er voldoende steun was voor het nemen van volgende stappen, waarbij de zorgvuldigheid in acht genomen moet worden. Ook het voorstel om een informatieavond voor de bewoners te organiseren vond hij een goed idee.

Sneltempo

Opvallend was dat de agendapunten die, zo rond half 11, nog behandeld moesten worden, in een sneltempo door de raadszaal vlogen. Er waren rond die tijd nog negen agendapunten (inclusief rondvraag) die behandeld moesten worden. Verbazingwekkend dat de vergadering alsnog om 23.04 uur afgesloten werd. Alsof de negen agendapunten niet zo belangrijk waren om een standpunt over in te nemen. De meeste tijd vroegen nog de stand van zaken Cammeleur en de rondvraag.

Voortvarend

Gelukkig gaat het bij De Cammeleur en het Cultuurhuis allemaal goed, volgens wethouder René Jansen. De partners zijn voortvarend aan de slag. Op korte termijn is er een bijeenkomst voor de medewerkers, die graag meegaan in het Cultuurhuis. Over een tijdje is er weer een update.

Varkenshouderij

De rondvraag ging, onder meer, over uitbreiding van een varkenshouderij aan de Hoge Dijk/Groenstraat (vraag van Cees Zwaal, VPD), of dat geen problemen zou opleveren nu en in de toekomst met de buren en de Noorderbunder. Ook was er een vraag over het akkoord gaan met de noodopvang asielzoekers (Bas Evegaars, OVD) en over ’Samen Ouder Worden’ (Marieke Schouten, D66). De vragen over de varkenshouderij en ’Samen Ouder Worden’ werden beantwoord door de verantwoordelijke wethouders.

Kort door de bocht

Marnix Bakermans ging redelijk uitgebreid in op de vraag van Bas Evegaars, die vond dat de verantwoordelijkheid voor het akkoord gaan met de noodopvang asielzoekers niet bij het college ligt maar bij de raad. Hij vond het vreemd dat het college deze bevoegdheid op zich had genomen zonder de raad. Portefeuillehouder Marnix Bakermans gaf toe dat het besluit kort door de bocht was genomen. Hij dacht dat het college bevoegd was om dit besluit te nemen. Hij wilde hier op dit moment niet uitgebreid bij stilstaan. Wordt vervolgd.

Uiteindelijk werd de vergadering om 23.04 uur afgesloten. Tijd voor een drankje en even napraten in het gemeentehuis, vanuit de woonkamer tijd om de hond uit te laten.

Excuses

Bij het nalezen blijkt dat in dit ’ei’ niet de meeste knipogen worden gegeven en dat niet alle onderwerpen en partijen genoemd zijn. Dat komt mede doordat de vergadering via de livestream soms moeilijk te volgen is, in verband met het geluid. Ook valt het op dat er heel veel bewegingen zijn door de raadszaal op één avond. Aan de raadsleden en lezers excuses voor het feit dat ’Uit het ei’ deze keer niet zo is als normaal. De knipogen zijn veel moeilijker te ontdekken als je niet in de raadszaal aanwezig bent, blijkt nu. Weer wat geleerd. De volgende keer komt ’het ei’, zoals gewoonlijk, weer vanuit het gemeentehuis.