Al zo’n tien jaar werken de leerlingen van basisschool De Wegwijzer in Bieslant: een strook natuurgebied aan de westelijke rand van ’s Gravenmoer. Alle kinderen krijgen buitenklassen van juf Corrie Verharen binnen het lesprogramma ‘zorgen voor natuur en omgeving’. Het gaat over biodiversiteit en natuurbeheer. Vorig jaar heeft de Werkgroep Bieslant, samengesteld uit leden van natuurvereniging Ken en Geniet, vertegenwoordigers van de Wegwijzer, aangevuld met een ecoloog van Vebego Groen en een lid van Dorpsraad ‘s Gravenmoer, een plan ontwikkeld voor vernieuwing en uitbreiding. Met de bijdrage van de Rabobank kunnen ze dat nu gaan realiseren.
Door Ruth Wilmans
Alle kinderen, leerkrachten en de directeur van basschool de Wegwijzer, hebben zich verzameld in het ’buitenlokaal’ in Bieslant. “Je leert hier over natuur”, zegt Oscar van Rijn van de gemeente Dongen. En hij vertelt aan de kinderen dat de gemeente deze strook wel heeft aangelegd, maar dat het nog niet zo ‘natuurlijk’ was. En dat Corrie en Tjeu Verharen er samen met de kinderen voor hebben gezorgd dat er onder andere een vlindertuin en een insectenhotel is gekomen. En ook dat er nieuwe plannen zijn, waar gelukkig nu geld voor beschikbaar is. “Natuur is belangrijk”, vervolgt Dirk van Ree, directeur Rabobank. “En dit initiatief brengt mensen bij elkaar. Twee belangrijke redenen waarom we nu bij het 125-jarige bestaan van de Rabobank, dit project willen steunen.” Hij overhandigt een cheque van € 12.500 aan Corrie en Thieu Verharen, Joop Snijders en een aantal kinderen van de Wegwijzer. “Dit is een enorm bedrag voor ons”, vertelt Thieu Verharen. Hier kunnen we heel wat plannen mee uitvoeren.
Wat zijn de plannen?
Allereerst wordt de Idylle, (de bloemenweide met meerjarige planten), opnieuw aangelegd. De vorige Idylle was mislukt. Ze was weer grasland geworden, voornamelijk omdat de grond te voedzaam is. De bovenste laag wordt straks verwijderd en er komt zand overheen. De poelen zijn dit jaar al uitgebaggerd met subsidie van Brabants Landschap en met een bijdrage van de gemeente. Van het slib uit die poelen gaat men nu een keverbank maken. Er komt ook een pluktuin met fruitbomen en bessenstruiken waar iedereen van mag plukken.
Roestplaats
Speciale aandacht is er voor de uilen in het gebied. De uilenwerkgroep gaat een steenuilenkast ophangen. En door het planten van wintergroene bomen, wordt een ransuilenrustplaats: een roestplaats gecreëerd. De schuwe ransuil zoekt een plek waar hij onopvallend in de winter kan schuilen. Soortgenoten zoeken elkaar dan op. Er zijn er op dit moment 16 vogels geteld. Door de nieuwe voorzieningen hoopt de werkgroep meer ransuilen aan te trekken. Er komen ook nieuwe takkenrils en insectenhotels.
Kinderambassadeurs
Het Bieslant groepje bereidt de activiteiten voor en de kinderen gaan meewerken. “De buitenlessen zullen nog leuker worden”, vertelt Corrie. “De kinderen hebben ook inspraak: er komen kinderambassadeurs die de kinderen van alle klassen vertegenwoordigen. Zij bedenken en verzamelen ideeën voor Bieslant. Voor de wandelende inwoners worden informatieborden geplaatst over het gebied en over wat er te zien en te doen is. Ook het buitenboek wordt vernieuwd en aangevuld. In dat boek staat info over alle dingen die in Bieslant gemaakt zijn, zoals het insectenhotel, de bloemenweide en de muizenruiten. Ook staat er informatie over de natuur, vogels, insecten en andere dieren die daarmee gesteund worden op.”
Plannen
Het wordt een hele organisatie en er zullen waarschijnlijk nog meer activiteiten worden toegevoegd. Plannen zijn er genoeg om dit bijzondere stukje wandel- en genietnatuur, voor alle ’s Gravenmoerse inwoners nog mooier en leerzamer te maken. Zo wil de werkgroep via Duurzaam ‘s Gravenmoer stimuleren dat de nieuw te bouwen school ‘groen’ wordt en klimaatbestendig en energieneutraal wordt ingericht. Ook heeft men plannen voor een fijn wandelpad langs de Molenvaart naar Waspik.