Niet uit het ei, maar over het ei. Een discussie die gevoerd werd vóór het debat tussen de leerlingen van het Cambreur College en de gemeente. Het ging erover of een ei nu vegetarisch is of veganistisch. En als je kip eet, eet je dan vlees of is die kip dan ook vegetarisch? De kip legt in ieder geval een ei en dat ei is vegetarisch, zeggen ze. De discussie werd steeds hilarischer, er waren broodjes met vegetarische eieren of toch juist niet? Hoe dan ook de broodjes smaakten heerlijk. Er was geen winnaar bij deze discussie. Ook de tomatensoep (zonder ballen) en de champignonsoep (was die nu ook vegetarisch?) was lekker. Het was een leuk begin van de debatavond. Terug naar het ei van de raadsvergadering, duidelijk niet vegetarisch of veganistisch.

Notitie

In het vragenhalfuurtje kwam de komst van een eventueel asielzoekerscentrum (AZC) aan de orde (Perry Wens, Dongense VVD namens Frans den Broeder). Het ging over het genoemde aantal van 450 asielzoekers, dat in het Dongense AZC zou worden opgevangen, terwijl er hooguit 162 asielzoekers opgevangen zou moeten worden op grond van de spreidingswet. Het antwoord was kort. Het college komt met een aanvullende notitie. Wordt vervolgd dus.

Harsfalt

Verder waren er vragen over de snelheidsmeting aan de Wilhelminalaan in ’s Gravenmoer, de ontwikkelingen van de N629 op de korte en lange termijn, de speeltoestellen bij de skatebaan in de Hoge Akker, de stijging van de OZB, waarin de ravijnjaren weer naar voren kwamen, de ontwikkeling van het landelijk gebied tussen Oosterhout en Dongen, de huisvesting van statushouders, het DSVZ takendebat over mantelzorg, onbetaalde steun aan jongeren en het harsfalt (bitumen wordt hierbij vervangen dor 100% biologisch bindmiddel) aan de parallelweg van de Gemeenteweg. Harsfalt is hiermee meteen het woord van de week.

Snel

De hamerstukken waren deze keer ook echt hamerstukken. Geen enkele fractie vond het nog nodig om een toelichting te geven op één van deze stukken. Dan gaat het lekker snel, zo’n vergadering.

Botox

Daarna was het tijd voor de bespreekstukken. Over de doorontwikkeling van de gemeentelijke begraafplaatsen wilde alleen Jacques van der Aa (CDA) iets zeggen. Hij kwam niet uit het woord Notubizz, noemde het Notubox en verontschuldigde zich door te zeggen dat hij aan botox zat te denken.

Compliment

Bij de ‘Verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2024 maakte Marieke Schouten (D66) een compliment aan het college voor het antwoord dat zij had gekregen. Zij was blij dat een mondelinge vraag is opgepakt. Met een grote glimlach op zijn gezicht zei de voorzitter van de raad dat zij daar maar niet aan moet gaan wennen.

Amendementen

De ‘Verordening Nadeelcompensatie’ leverde een lange discussie op, een schorsing en twee amendementen van D66. Namens die partij deed Ulas Kose het woord. Het ging met name om het bedrag van € 500,00 dat bewoners moeten betalen als zij een aanvraag om schadevergoeding doen. De aanvrager krijgt dat bedrag wel terug als de claim geaccepteerd wordt. Daar ging het eerste amendement over. D66 wilde het bedrag van € 500,00 uit de verordening schrappen. In het tweede amendement vroeg de partij om uitbetaling van het schadebedrag voordat er een gerechtelijke uitspraak was, omdat het soms wel zes jaar kan duren voordat een besluit onherroepelijk is. Iris Vermeulen (VPD) gaf aan dat zij op de woorden van het college vertrouwde. Zij werd op haar vingers getikt door de voorzitter van de raad dat zij niet met de ambtelijke organisatie sprak, maar met het college. Bas Evegaars van de OVD wilde geen reactie geven, maar werd daartoe min of meer gedwongen door de voorzitter van de raad. “Ik ben geforceerd om hier te gaan staan en dat is gelukt.” Hij gaf trouwens aan het eens te zijn met de amendementen. Stijn Sips van het CDA vroeg zich af wat een eerlijke juridische grondslag is in deze. Deze uitleg van het wetboek ging de voorzitter van de raad te ver. Uiteindelijk haalden beide amendementen van D66 het niet. Het raadsvoorstel ‘Normenkader rechtmatigheid 2023-2024’ werd snel afgehandeld en kreeg 14 stemmen voor en 5 tegen.

Integraal kritisch

Daarna volgde de behandeling van de Raadsinformatiebrief over het evenementenbeleid. Op vragen van het CDA, de VPD, OVD en D66 antwoordde wethouder René Jansen dat het beleid veelvuldig aan de orde komt en kritisch tegen het licht gehouden wordt. Hij bedankte de vragenstellers voor de tip over de publicatie van de vergunningen. Het evenementenbeleid wordt integraal kritisch bezien en herzien (wat een zin!) en de opdracht wordt geformuleerd. Uitwerking zal een belangrijk deel van 2024 in beslag nemen. “Tijdens de verbouwing blijft de winkel open”, besloot de wethouder. Later wordt de raad op de hoogte gesteld, als de uitwerking van de opdracht klaar is. Stijn Sips was het nog niet helemaal eens met die uitleg. Hij wilde nog wat weten over de geluidsnormen. Volgens de wethouder is dat punt onderdeel van de bovengenoemde aanpak.

Frits Klijs

Op verzoek van Bas Evegaars van de OVD stond bespreking van Raadsinformatiebrief 24-04 Tijdelijke Noodopvang op de agenda. Voor de behandeling van dit punt werd de ambtsketen weer even overgedragen aan Frits Klijs.

Zwaarwegend

Bas Evegaars vond de tijdelijke opvang goed, maar het vond het jammer dat de raad niet meegenomen was in het besluit, zoals het eigenlijk hoort. Dat het college het besluit voor de noodopvang heeft genomen, is niet terug te vinden. De raad hoort meegenomen te worden in de besluitvorming, vond Bas Evegaars. Niet alle partijen waren het met hem eens. D66 (Marieke Schouten) vond het besluit van het college pragmatisch. “Als wij allemaal stil zijn, ga er dan van uit dat wij het er mee eens zijn.” Coert van Os (CDA) heeft ‘gegoogeld’ om te kijken of hij iets terug kon vinden over de beslissingsbevoegdheid van het college: Google bood geen duidelijkheid. Portefeuillehouder Marnix Bakermans reageerde dat alle elementen langsgekomen waren. Het college heeft niets gedaan wat niet kon of mocht. De raad kan het college ter verantwoording roepen, maar dat heeft een zwaarwegend karakter. De waarheid ligt in het midden, vond Bas Evegaars uiteindelijk. Perry Wens vond dat de raad een eigen verantwoordelijk heeft. “Wij hadden ook bij de griffie om een bijeenkomst kunnen vragen.”

Reces

Na behandeling van de ingekomen stukken kwam er, iets vóór tien uur (!) een eind aan de vergadering. De gemeenteraad gaat met reces (om carnaval te vieren?). De eerstkomende raadsvergadering is op donderdag 7 maart.