Vorige week donderdag maakte het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bekend dat ze de Nederlandse Carnavalscultuur heeft opgenomen in haar netwerk.

Met de woorden: “Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft bevestigd dat de Nederlandse Carnavalscultuur aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet zoals gesteld in het UNESCO Verdrag inzake de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed, en heeft de aanmelding zichtbaar gemaakt op: www.immaterieelerfgoed.nl” werden de initiatiefnemers in Oosterhout verblijd.

Paul Oudenhooven, oud-prins Mienus XIV van Kaaiendonk, is de grote kartrekker van het initiatief om de diversiteit van de Nederlandse Carnavalscultuur tot een Immateriële Erfgoedstatus te verheffen. Samen met onder andere zijn vrouw Jolanda Pluijmert, internetgoochelaar Marc Korthout en meedenker Casper van Aggelen werd via de Nederlandse Carnavalsstichting ’Het Groot Gevolg’ de laatste maanden hard gewerkt om tot het netwerk van Immaterieel Erfgoed Nederland te mogen toetreden. Vele andere enthousiastelingen hielpen aan de zijlijn mee.

Met zijn typerende glimlach zegt Paul daarover: “Carnaval maakt al eeuwen deel uit van onze cultuur. Dankzij de diversiteit van dit feest voelt vrijwel iedereen zich vrolijk en gelukkig. Door deze diversiteit vast te leggen en breed uit te dragen, voelen meer Nederlanders zich welkom om van carnaval te genieten. Daarom zal de Nederlandse carnavalscultuur door UNESCO moeten worden aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Dat is onze stellige overtuiging van Het Groot Gevolg en de voltallige achterban van 108 prinsen, prinsessen en Grootvorsten. Zij ondertekenden in 2020 het gedachtegoed van Het Groot Gevolg.”

“Ooit begon het gewoon met een idee, daarna zaten we op een zonnige zaterdagmiddag op een terrasje op de Markt in Oosterhout achter twee computers in één bestand met elkaar te bakkeleien hoe we het voor elkaar konden krijgen. Dat is nu ruim zeven jaar geleden. En kijk waar we nu zijn. We hebben ons huiswerk dusdanig goed gedaan dat het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland ons tot hun netwerk heeft toegelaten. Dat betekent een grote stap. Vanaf hier kunnen we vooruit naar een wereldwijde erkenning van het feest dat zo divers is in Nederland en waar zoveel mensen plezier aan beleven… Die glimlach móet je gewoon met elkaar delen!”, aldus een trotse Paul.

Diversiteit

“In Brabant, Limburg en vele steden en dorpen daarbuiten verlangen mensen het hele jaar door naar dit feest. Het is met al zijn rituelen en tradities deel geworden van wie we zijn. Het is ons erfgoed dat we van generatie op generatie doorgeven. Een feest dat actueel blijft dankzij de overeenkomsten en enorme diversiteit van de activiteiten. Carnaval past zich steeds weer aan, waardoor het voor jong én oud leuk blijft. Wij willen die diversiteit juist in stand houden, zodat carnaval toegankelijker wordt voor steeds meer Nederlanders.”

Zomercarnaval

In 2020 nomineerde toenmalig minister Van Engelshoven van Cultuur het Rotterdamse Zomercarnaval met hun de bonte stoet praalwagens, carnavalsgroepen en dansers voor de internationale Unesco-lijst. Ze zei dat het evenement de diversiteit van Nederland weerspiegelt en mensen verbindt. Deze nominatie resulteerde onlangs in toelating van dit type carnaval tot de internationale lijst. Met de aanmelding van de Nederlandse Carnavalscultuur hopen de mensen achter Het Groot Gevolg de algehele perceptie van niet-deelnemers aan het carnavalsfeest, dat het een losbandig en plat zuipfeest is, te veranderen. En dat de Nederlandse Carnavalcultuur met hun eeuwenoude tradities en diversiteit ook in the Immateriële Erfgoed picture mag!

Wat maakt jouw carnaval uniek?

Het Groot Gevolg wil graag weten hoe in elke plaats van Nederland carnaval gevierd wordt. Wat zijn de kleuren van jouw stad of dorp, hoe heet jouw carnavalsorganisatie en wat maakt carnaval in jouw plaats uniek? Welke tradities horen er bij jou en jullie bij? Stuur gerust een mailtje met carnavalsinfo over jouw plaats (inclusief foto’s en/of bewegende beelden) naar info@hetgrootgevolg.nl.

De website van de stichting, www.hetgrootgevolg.nl, dient ondertussen als kennisbank en vraagbaak over het hedendaagse carnaval en de bijbehorende cultuur en daar vindt u ook de wetenschappelijke onderbouwing van het sociologische en sociaalpsychologisch aspect van het plezier van het vieren van carnaval.