Hans van den Broek geeft voor de heemkundekring een lezing over het geven van namen met een bijzondere betekenis, zoals een zevende zoon die Louis genoemd wordt. Het blijkt dat in het zuiden van Nederland een gebruik bestond om een zevende zoon Louis te noemen. Dit verschijnsel is aantoonbaar tussen 1650 en 1968. Het begint ermee dat aanvankelijk alleen aan een zevende zoon van een zevende zoon geneeskrachtige gaven worden toegeschreven. Dan verwatert het gebruik en is het niet langer een zevende zoon maar het zevende kind in het gezin dat Louis(e) wordt genoemd. De naamgeving van zevende zonen en allerlei hiermee samenhangende rituelen blijken uiteindelijk in heel Europa bekend.

Tijdens dit onderzoek doken onverwacht ook andere gebruiken bij het geven van een naam op. Zo kwam vernoeming naar een speciale heilige om ziekte te voorkomen in beeld. De Heilige Driekoningen werden om meerdere redenen populair.

Tot slot krijgt u voorbeelden te horen uit de uitgebreide mogelijkheden bij de naamgeving aan vondelingen.

De lezing begint woensdag 21 februari om 20.00 uur in de Cammeleur in zaal 1. Leden van de heemkundekring de Heerlyckheit hebben gratis toegang.