Deze week een foto van Koos Schenk.
Deze keer presenteren wij jullie een ietwat “rare” foto van Koos Schenk. De meeste van jullie denken vast dat de foto zeker niet scherp is, en dat is ook zo. Er mankeert dus gelukkig NIETS aan uw ogen! Deze foto is namelijk bewust zo gemaakt volgens een bepaalde techniek: een ICM-foto.
Laten we eerst beginnen met de definitie. ICM is de afkorting van Intentional Camera Movement. Naar het Nederlands vertaald betekent het dat de camera bewust (intentional) is bewogen tijdens het maken van de foto. De camera bewegen tijdens het fotograferen is wat we meestal proberen te voorkomen. Daarvoor kiezen we hoge ISO’s, snelle sluitertijden en zit er vibratiereductie in de lens of camera. De laatste paar jaar worden meer creatieve stromingen binnen de natuurfotografie in een groter wordende groep gewaardeerd. Door te experimenteren met onconventionele technieken verandert natuurfotografie direct van registratie naar expressie. De fotograaf geeft de foto zijn/haar eigen gevoel mee. De meest voor de hand liggende beweging is een horizontale of verticale beweging. Die laatste zie je vaak terug bij bomen. Het verticale karakter van de boom wordt daardoor versterkt, en tegelijk krijgt de foto een vervreemdende sfeer mee. Voorbeelden van ICM: - Verticale beweging - Horizontale beweging - Willekeurige bewegingen - Fotograaf en camera zijn in beweging - Tikken op de lens - In- of uitzoomen - Vanuit een bewegend voertuig (www.natuurfotografie.nl)
Zo maak je stap voor stap een ICM-foto: 1. Zet de beeldstabilisatie van je camera uit. 2. Kies een sluitertijd om mee te beginnen (1 seconde of meer). 3. Verlaag de ISO en verklein het diafragma (hoog f-getal). 4. Maak een testfoto zonder de camera te bewegen. 5. Bekijk het resultaat en controleer de belichting. 6. Pas eventueel de instellingen iets aan. 7. Experimenteer met de beweging! (www.camera.nu)
Koos: Ik heb mijn camera inderdaad van boven naar beneden bewogen in combinatie met een lange sluitertijd. Ik ben een tijdje geleden met die techniek gaan experimenteren en vond het resultaat geweldig. Het resultaat hangt uiteraard sterk af van het vastgelegde onderwerp. In mijn geval werden de verticale lijnen door het effect enorm versterkt. Er zijn mensen die over dit soort fotografie lyrisch zijn, maar er zijn er ook velen die het verafschuwen.
Tot volgende week.
Bent u geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl