De maanden vliegen voorbij. Zo denk je: ”Wat duurt de winter lang?” en dan staat de lente alweer voor de deur. Maar we mogen niet te vroeg juichen, want we kunnen nog van alles krijgen, gezien de vele regenval. Als je rondstruint door de natuur, zie je overal de voortekenen van de naderende lente. Vooral vogels krijgen al de kriebels. Ze beginnen extra te eten voor de tijd die komen gaat. Mannetjes zingen al om hun gebied af te bakenen en vrouwtjes te lokken. Deze mannetjes beginnen steeds meer op kleur te raken, ook dat om er maar zo aantrekkelijk mogelijk uit te zien. Ze beginnen al een plekje te zoeken voor het nest. Meestal is dat de taak van de man. Maar vergis je niet, de vrouw maakt wel degelijk de dienst uit, althans bij de meeste soorten. Zij keurt de broedplaats goed of niet. Broedt ze in een nestkast, zoals meesjes, dan kijkt ze hoe hoog deze is. Ook draait ze rondjes met gespreide vleugels om te zien of er genoeg plek is voor een nest. Dat nest maakt ze ook door rondjes te draaien in het nestmateriaal.

Beleef de Lente

U zult er vast al wel van gehoord hebben: het is weer van start gegaan, Beleef de Lente. Op tal van plaatsen staan camera’s opgesteld die het doen en laten van broedende vogels volgen. Bosuil, steenuil en kerkuil zijn nu al te zien via de website van Vogelbescherming Nederland. Ook kun je het doen en laten volgen bij een eenvoudige tuinvijver, waar allerlei vogels komen drinken en badderen. Gaandeweg de lente komen er steeds meer soorten in beeld, zoals koolmees, merel, ooievaar, slechtvalk, zeearend en visarend. Door naar de webcam van deze vogels te kijken, kun je veel leren van het gedrag van deze soorten. Heb je vragen, dan kun je die stellen. Wil je meepraten in het clubhuis of filmtips geven? Dat kan allemaal. Een heel team van vrijwilligers staat voor u klaar, zelf ben ik er ook eentje van, leuk om te doen en bijzonder dankbaar. Dus tik maar eens in op uw zoekpagina van uw pc: beleef de lente en geniet mee en leer de vogels beter kennen.

NL Doet

Nog een mooi gebeuren is het door het Oranjefonds georganiseerde NL Doet. Vele verenigingen en clubs doen daaraan mee om een leuke klus te klaren. De een doet onderhoudswerk aan een clubhuis, de ander organiseert een uitje. Natuurvereniging Ken en Geniet doet al vele jaren mee, meestal met een klus in Natuurtuin Kandoel, zo ook dit jaar. Vorig jaar hebben we een grasland omgezet in een heidegebied en dat gaan we dit jaar verder uitbreiden. We gaan 500 heideplanten in de grond zetten, zodat er een aaneengesloten heide ontstaat. Dit alles voor onze bijenschans, dus de bewoners daar genieten er net zo goed van. De klus wordt geklaard op zaterdag 16 maart, van 9:00 uur tot 12:30 uur. De tuinwerkgroep is daarbij vanzelfsprekend aanwezig, om mee te helpen en als begeleiding. Als het weer mee wil werken zal er in een ochtend een metamorfose plaatsvinden. U als Dongenaar mag het allemaal komen bekijken, op de aanlegdag, maar natuurlijk ook nadien, want Natuurtuin Kandoel is altijd toegankelijk.

Natuurwandelen

Steeds meer hoor en lees je hoe gezond het is, dat natuurwandelen. Het zorgt voor ontspanning, maar ook vertoef je in de frisse lucht, weg van alle stress. Het horen fluiten van de vogels, het rond zien fladderen van de vlinders, het ruiken van de boslucht of bloemen, het is de combinatie van deze factoren die goed zijn voor een mens. Wandelen in de natuur, je moet het wel leren, waar kan je wat zien, welke vogel maakt het geluid. Alles valt te leren, met de jaren krijg je steeds meer ervaring en op den duur kan je zo vaak al voorspellen wat je kunt verwachten. Elke omgeving heeft zijn eigen bewoners, een statige bomenlaan is meestal goed voor boomklevers, boomkruipers en spechten. Een houtwal daar kan je de tuinfluiter, putter, merel en lijster tegen komen. Een open veld met bloemen, daar kun je de leeuwerik spotten, maar ook patrijzen, kwartels en fazanten. Een strook met bramen, daar voelen vele kleine vogels zich thuis, zoals roodborst, winterkoning, heggemus, grasmus, kneu en vele andere soorten. Een ervaren vogelaar kan vaak al aan het vliegen zien welke vogel het betreft. Een vlinderliefhebber heeft ditzelfde met de vlinders, ziet deze een bloeiende plant, dan weet hij/zij al wat er voor kan komen.

Leren

Natuurkennis is iets dat groeit met de jaren. Ga je bijvoorbeeld regelmatig mee met kenners, dan leer je als vanzelfsprekend ook soorten kennen. Bij de tochten van Natuurvereniging Ken en Geniet gaat er altijd een gids mee, deze weet haarfijn het natuurgebeuren uit te leggen. Vaak gaan er mensen mee met deze tochten die een jarenlange ervaring hebben en graag hun kennis overdragen. Natuurlijk moet je niet verwachten dat je in één seizoen alle soorten planten, vogels, insecten, paddenstoelen enzovoort leert benoemen. Bouw het langzaam op, geniet van al wat je ziet en zonder dat je er zelf erg in hebt groeit je kennis. Vaak zeg ik tegen mensen die regelmatig meewandelen: je weet meer dan je denkt. Neem maar eens enkele kennissen of familie mee en vertel wat je ziet. Soms zijn het simpele dingen, het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees. We leven in een fantastische tijd, neem je je smartphone mee, dan zijn er talloze apps die jou op weg kunnen helpen. Sommige vangen vogelgeluiden op en geven gelijk de naam van de zanger, andere laten door middel van een door jou geschoten foto de soortnaam zien.

Rectificatie

Leden van Ken en Geniet zijn welkom op woensdag 6 februari in de Cammeleur, voor het bijwonen van de algemene ledenvergadering. Kom en praat mee over uw vereniging en laat uw stem gerust eens horen.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en Geniet.