In een goed bezette kantine van voetbalvereniging Dongen waren gisterenavond vele genodigden op de presentatie van het boek ‘Come on Dongen’ afgekomen. Maar ook voetballiefhebbers, personen die in het verleden de wekelijkse voorbeschouwingen van VV Dongen geschreven door Frank van Heteren hebben gevolgd. Het boek ‘Come on Dongen’ is tot stand gekomen naar aanleiding van een vraag een boek te schrijven over het naderende 100-jarig bestaan van VV Dongen. “Ik voelde deze vraag als een geweldige eer. Ik scheef vanaf 2007 de voorbeschouwingen en verslagen van het eerste team. Hoe ga ik dit aanvliegen?”

Piet Scheepers

De presentatie was in handen van Chris van Nijnatten en Sjoerd Mossou.

“Ik heb deze twee voetbaljournalisten en schrijvers ontmoet tijdens hun programma ‘Bier en Ballen’. Dit praatprogramma wordt omlijst door een Dongense muzikant Ferry Smans. Hij was ziek en vroeg mij om in te vallen. Toen kwam ik in gesprek met beide heren. Mijn boek kwam ter sprake en ik vroeg of de heren het wilden lezen?” Uiteraard waren beide nieuwsgierig. En zo kwam ook de presentatie van beide heren in Dongen en de doop van ‘Come on Dongen’ tot stand.

De titel van het boek was snel gevonden. In de tijd dat Frank van Heteren omroeper was op Sportpark De Biezen, galmde deze kreet over het hoofdveld als Dongen gescoord had. Zoals eerder gezegd: “Hoe ga ik dit aanvliegen?” Frank is daarin duidelijk. “Ik heb geen zin een feitjesboek te schrijven. Dat is de afgelopen jubilea al verschillende keren gedaan.” Het werden uiteindelijk uiteenlopende persoonlijke verhalen. Een boek dat lekker leest en bestaat uit losse verhalen, die naadloos op elkaar aansluiten.

Frank is op 11-jarige leeftijd met zijn ouders naar Dongen verhuisd. Zoals hij zelf omschrijft: “Ik kwam vanuit het Westland, Voorschoten, naar een compleet andere cultuur onder de rivieren.” De rebelse jongen met stadse ideeën, kwam terecht op een Dongense basisschool die hij in het boek omschrijft als: ‘Strafkamp Laurentiusschool aan de Gashuisstraat was een Pedagogische Misbaksel.’ Dit naar aanleiding van de discipline daar. Ook in tegenstelling tot het losse vrije leven in Voorschoten. Op zoek naar een voetbalclub zag Frank in de kantine de van de Voorschotense Voetbalclub een groen vaantje van Concordia Dongen staan. “Concordia zou het moeten worden.” Maar de jongens op school dachten daar anders over. Frank werd lid van VV Dongen. Nu 52 jaren later herinneren de toenmalige leiders, Cees Oomens en Adrie van Riel, de nieuweling nog. “Lange haren, spijkerjasje, even iets anders als onze Dongense jongens.” Qua voetballen heeft Frank nooit de top bij VV Dongen bereikt. Wel wist deze schrijver en muzikant zich binnen de club te manifesteren. Zo was hij omroeper, schrijver en teamleider rondom het vlaggenschip van VV Dongen. Daardoor is het boek ‘Come on Dongen’ tot stand gekomen.

Anekdotes, ontboezemingen en reportages.

Het getal 23 loopt als een rode draad door het boek. 23 augustus 1923 is de oprichtingsdatum van VV Dongen. Frank eindigt zijn boek 23 augustus 2023. En tot slot: ‘Com on Dongen’ telt 23 hoofdstukken.

Uiteindelijke staan er ruim 85.000 woorden op papier. Wat begon in 2020 met honderd ideeën, zijn 23 hoofdstukken geworden. Omschreven als de ‘Kroniek van een Dorpsclub’. Zoals Frank zelf omschrijft: “Ik heb een verhaal vanuit mijn perspectief geschreven. Mijn tijd als vrijwilliger waarin ik interessante personen ben tegengekomen die ik in het boek een podium geef. Een eigen verhaal dus. Geen verzameling verslagen.”

Gesprekken met voorzitters Jan Beex en Angela Jansens-Stevens. Ook wedstrijdverslagen. Maar ook gesprekken met spelers, het centrale duo Ad Broeders en Jan van den Oudenhoven, uit het ‘Bandieten Elftal’ zoals VV Dongen onder trainer Jan Kools werd genoemd, zijn vastgelegd. Een ontboezemend gesprek met erevoorzitter Peter van Hoppe. Door Frank de Pater Familias genoemd. Deze markante persoon is vorig jaar op 80-jarige leeftijd overleden. Peter van Hoppe mocht alle jubileum festiviteiten van ‘zijn 100-jarig Dongen’ nog meemaken. Zo interviewde Frank zijn grootse fan: Henk van Loon. “De beste doelman die Dongen ooit heeft gehad.” Maar ook gesprekken met vrijwilligers, de koele relatie tussen trainer Roland Schuermans en technische man Toon Jansens. De strakke discipline bij trainer Mart van Bree, in tegenstelling tot het losse beleid onder Roland Schuermans.

Alles opgeschreven in de foyer van de huiskamer van Dongen ‘De Cammeleur’.

“Ik zat daar het afgelopen jaar voor het raam. Ik ontving daar ook de mensen die ik gesproken heb. Lekker voor het raam. Ook zie je wie er passeren.” Dat laatste leverde leuke ontmoetingen op. “Veel mensen kwamen naar binnen en vroegen wat ik daar deed. Ik vertelde dat ik een boek ging schrijven over 100 jaar VV Dongen. En dan volgde hun verhaal. Of ik belangstelling had en of ik misschien nog foto’s kon gebruiken? Ik nodigde hun uit dit bij mijn thuis af te geven.”

“Mensen die ik heb geïnterviewd waren hartstikke open en lieten het achterste van hun tong zien. Ik heb geen commentaar op de uitgeschreven gesprekken gehad.” Zoals eerder geschreven: ‘Come on Dongen’ is een makkelijk leesbaar boek. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Verkrijgbaar bij BARTen Bruna. Gisterenavond werden de eerste exemplaren gesigneerd door de auteur Frank van Heteren.