De gemeente Dongen heeft duurzame en klimaatbestendige woon- en leefomgeving hoog in haar vaandel. Ze neemt dit mee bij de ontwikkeling van nieuwe plannen en wil binnen de bestaande bebouwing, ook samenwerken met bewoners teneinde duurzaamheidsinitiatieven te ondersteunen. Er zijn nu allerlei subsidies om je huis en tuin klimaatbestendiger te maken, het regenwater op te vangen of een daktuin te maken. Maar hoe kan je samen je hele straat vergroenen?

Door Ruth Wilmans

Kijk naar de prinses Maximastraat met de bijnaam ‘de luwte’. Vroeger was het een paardenweitje. Een straat tussen het voormalige cartingcenter en de brandweerkazerne. Het is eigenlijk een hofje met allemaal laagbouwwoningen en heel geschikt voor de wat oudere bewoners. Het is rustig wonen daar; je komt er alleen als je er moet zijn. Het is een jaar of 17 geleden gebouwd en daar zit net het probleem. Hittestress was een woord wat de gemeente nog niet kende en de hele straat kent welgeteld één boom die voor wat schaduw zorgt. Verder is alle ruimte tussen de huizen geplaveid met stenen, op een paar coniferen en bloembakken na, die bewoners zelf voor hun huis hebben neergezet.

Initiatief nemen

Een groepje mensen zou het graag anders zien. Ze willen misschien geveltuintjes en perken aanleggen, zodat er minder verharding is en meer planten en bloemen. “We kunnen dat wel samen onderhouden.” André Daamen, Mieke Atteveld en nog een paar bewoners namen het initiatief tot een werkgroep en verspreidden een enquête in de straat over de gewenste vergroening. Er waren positieve reacties op het idee en ze peilden wel degelijk belangstelling. Tegelijkertijd namen ze contact met de gemeente, over wat deze kan betekenen. En jawel, de gemeente heeft belangstelling voor dit buurtinitiatief en stuurt beleidsmedewerker Oscar van Rijn, die nu zelfs op zijn vrije zaterdagochtend langskomt.

Vragen

Het is een inloopbijeenkomst, buiten onder de gezamenlijke carport en van Rijn heeft drie borden meegenomen. Er staan alle milieusubsidiemogelijkheden op afgebeeld en twee plattegronden van de straat. Andre Daamen heet iedereen welkom en meteen wordt duidelijk dat er veel ideeën, maar ook vragen zijn. Wat zijn goede oplossingen, waarover praten we nu wel en niet? Zoals: wat doen we met het kunstwerk? Wat doen we met de betonnen blokken? Gaan we elkaar echt wel kunnen helpen met onderhoud gezien de leeftijd van de bewoners? Kan je de ramen wel wassen met zo’n geveltuin? Bewoners mogen hun ideeën op een post-it schrijven en die ergens op de plattegrond plakken.

Ideeën

Oscar van Rijn legt kort uit dat de gemeente bijvoorbeeld kan helpen met aanleg, maar niet met onderhoud. “Tegels en trottoirranden sjouwen, dat hoeft u natuurlijk niet te doen. En u moet duidelijk zijn, wat u wilt in de straat.” Er wordt flink gediscussieerd, heel wat gele post-its worden geplakt en er wordt op de plattegrond getekend. Zoals de geveltuintjes en het uitbreiden van de bestaande perken. Regentonnen en afkoppeling van de regenpijpen. Een waterbassin onder de verharding aanleggen voor de koelte, de huizen wit en cortenstaal als rand. Groenblijvende loofbomen en nog veel meer. Maar ook vindt men het belangrijk dat je met de auto kunt rijden en parkeren en de voortuin in eigen beheer kunt houden.

Bezwaren

De discussie komt goed op gang, maar het democratisch proces is nog niet zo gemakkelijk. “Het is toch gemeentegrond”, zegt de een. “Dan moeten de gemeente het toch ook onderhouden? Maar er wordt ’s winters zelfs geen sneeuw geruimd.” “We zijn allemaal op leeftijd”, zegt een ander, “dan kan je toch niet verwachten dat we tuin onderhouden?” ”Ik wil niet dat een ander gaan bepalen wat er in mijn voortuin komt”, een derde. Een dame oppert haar praktische bezwaren: “En je moet je trap wel kunnen neerzetten om de ramen te wassen.”

Samen verder

Deze discussie is natuurlijk een begin. “Er zijn ook best veel mensen die vragen naar het groene dak”, vertelt Oscar van Rijn.” Maar de bewoners zijn aan zet, het gaat erom wat de bewoners samen het belangrijkst vinden. We kunnen komen met een schetsidee en kijken naar de klimaatsubsidie. En de buurt kan ook subsidie voor het buurtinitiatief zelf aanvragen. Maar dan moeten ze het wel samen willen doen, het moet vanuit de bewoners komen.” Ook wethouder Jansen komt nog even langs en de groep wordt samen op de foto gezet. Wordt vervolgd.