Afgelopen zaterdag werd er weer enorm veel werk verzet in Dongen; menig vrijwilliger was vroeg uit de veren en naar zijn karwei. Ook in Natuurtuin Kandoel waren 12 vrijwilligers present om 09:00 uur. Eerst even werkoverleg, voor enkele mensen een rondleiding en dan aan de slag. Enkelen gingen het laatste stukje gras te lijf en plagden deze. Anderen gingen in de weer met boven de grond komende wortels. De spade ging in de grond, om het hele wortelstelsel te verwijderen, soms een moeizaam karwei. Maar de mensen deden het maar al te graag, ze hadden er zin in om er iets moois van te maken. Ook wethouder Kees de Jong verruilde zijn klompen voor laarzen en werd aan het werk gezet. Natuurvereniging Ken en Geniet was maar wat blij met deze grote inzet.

Plantklaar

Wil je heide een goede start geven, dan zul je de grond plantklaar moeten maken. Eerlijk is eerlijk, het zwaarste werk was reeds gedaan door de tuinwerkgroep, meer dan 100 vierkante meter gras was reeds geplagd. Na het worteltrekken werd er witte grond aangevoerd en de grond losgemaakt met de harken. Een grote stapel met zakken turf lag al klaar en werd over het gebied verspreid. Turf is goed voor de waterhuishouding en brengt de zuurgraad van de grond op peil, iets waar de hei blij van wordt. Nogmaals werd er geharkt en vooraan begon men reeds met het maken van plantgaten, allemaal uit de losse hand. Want netjes in een rij planten dat wilde de voorzitter niet zien. De heideplantjes werden in het gat gedeponeerd en de kniebeschermers kwamen tevoorschijn en er werd geplant.

Vele handen

Vele handen maken licht werk, het klinkt zo mooi, maar is dat ook zo? Natuurlijk was de samenwerking geweldig, toch werd er best wel zwaar werk verricht, maar wel met plezier. Regelmatig werd er gelachen als men elkaar voor de gek hield, gelukkig moet dat kunnen. De werksfeer was prima, waarmee het verwezenlijken van weide naar heide voorspoedig verliep. En dan is het pauze, tijd om wat bij te praten, iedereen had wat te drinken meegebracht en Ken en Geniet zorgden voor wat lekkers. Tijdens de pauze werd er heel wat info uitgewisseld, sommigen namen de kans waar om vragen af te vuren naar de wethouder. In een ongedwongen sfeer werd er zo het een en ander uitgewisseld, tot het licht uitging en de arbeid hervat werd.

Gaten vullen

Nu was het tijd voor het leukste gedeelte van de werkochtend, het planten van de heide. Netjes verdeeld over het hele oppervlak gingen er maar liefst 500 pollen hei de grond in. Dankzij een extra bijdrage van de Rabo Bank en het Oranjefonds werd dit alles mogelijk gemaakt. Maar uiteraard ook door de bijdrage van de leden van de natuurvereniging. Er was zelfs genoeg plantmateriaal om nog wat gaten op te vullen van het eerder aangelegde heidegebied. Heide heb je in allerlei soorten en maten, uiteraard werd bij Ken en Geniet de enige echte wilde heide geplant. Want je hebt extra fleurige heide, welke de hele winter zogenaamd staat te bloeien. Dat is dan weer onnatuurlijke, zogenaamde knopheide, waar insecten helemaal niets bij te zoeken hebben. Nee, echte struikheide is dan toch veel nuttiger, menig insect zoekt daarop de nectar.

Moe maar voldaan

Tegen twaalven naderde het einde van NL Doet, hier en daar werd er nog wat glad gestreken en de hark gehanteerd. De diverse materialen werden verzameld en naar de opberghokken gebracht. Tijd om terug te kijken op een geslaagde ochtend, gelukkig was iedereen tevreden met het resultaat. Uiteraard zal er nog wel wat aan de omgeving moeten gebeuren, maar dat gaat op de maandagochtend wel goed komen. De heide staat er prachtig bij en kan gaan groeien. Aan de achterzijde zal de heuvel nog afgevlakt worden, zodat het een mooi geheel wordt. Langs de rand hebben we met zijn allen nog even gekeken, iemand beweerde nog dat water geven niet nodig was, want zijn zweetdruppels zouden voor genoeg nattigheid hebben gezorgd.

Dank

Langzaam liep het lokaal in Natuurtuin Kandoel vol, even bij elkaar zitten. Als voorzitter dankte ik alle vrijwilligers voor hun arbeid en deelde een lekker slaatje uit. Dat ging er bij de werkman/vrouw wel in, het was dan ook welverdiend. Het doet ons deugd dat iedereen zo geweldig samen heeft gewerkt, op een prettige manier, met af en toe een gezonde discussie. De heide kan gaan groeien en bloeien, zoals dat vele jaren geleden in Dongen het geval was. Ouderen kennen misschien nog de heidevelden, zo groot is het in de tuin niet, maar wel de moeite waard om het eens te komen bekijken. Binnenkort zult u er wel meer van te zien krijgen, want tussendoor kwam wethouder René Jansen ook nog even langs met de hoffotograaf. Natuurtuin Kandoel is vrij te bezoeken en het gehele jaar gewoon open.

Geniet

In mijn stukken in dit weekblad probeer ik u altijd te verleiden om steeds meer te genieten, dat doe ik niet voor niets. De gedachte daarachter is simpel, want wie ergens van geniet, die wil het als vanzelf beter leren kennen. Dat geldt uiteraard voor uw eigen leefomgeving, maar ook voor de ons omringende natuur. Aan alle kanten staat deze nog steeds onder druk, er moet gebouwd worden, er moet geproduceerd worden en dus ook vervoerd. Alles eist zijn plek op, hoeveel natuur is daardoor in het verleden al niet verloren gegaan. Zelf vraag ik mezelf telkens af, waar houdt het op, moeten we wel willen groeien, of moeten we eens tevreden zijn met wat we hebben. Op wereldniveau zie je waar het allemaal toe kan leiden, laat geluk eens hoog in het vaandel komen staan.

Christ Grootzwagers, Natuurvereniging Ken en geniet.