Het leek bijna op een revolutie in de raadszaal vorige week donderdag, net voordat de raadsvergadering begon. De reden? De plaatsen van de wethouders en de vertegenwoordigers van de pers waren gewijzigd. Zaten de wethouders eerst beneden in de raadzaal, nu was hun tafel verplaatst naar de publieke tribune. De vertegenwoordigers van de pers, die eerst aan de linkerkant zaten als je op de publieke tribune kwam, hadden nu een plaatsje gekregen aan de rechterkant. Het gevolg voor de vertegenwoordigers van de pers: niet alle raadsleden zijn zichtbaar vanaf de plek die de pers nu heeft. De hele fractie van D66 is niet te zien en twee leden van de fractie van het CDA zijn niet zichtbaar vanaf de pers-tafel. Maar, zo bleek al snel, ook de wethouders waren het niet eens met de hun toegewezen plek. Hoe de plaatsverdeling in de toekomst zal zijn, is nu nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat de nieuwe verdeling van de plaatsen nogal wat rumoer en discussie opleverde.

Bijzondere dingen

De voorzitter van de raad opende de vergadering met de opmerking dat er twee bijzondere dingen waren te melden. De ene opmerking was dat de wethouders een plaatsje hadden gekregen ‘op het schavot’. Suggesties voor een andere indeling zijn welkom, zei de voorzitter. Het andere bijzondere ding was de ‘gast van de raad’. De werkgroep Democratische Vernieuwing ontving op deze avond voor de eerste keer de ‘gast van de raad’. Coert van Os, voorzitter van deze commissie, vond het leuk dat er vijf gasten op de publieke tribune deel hadden genomen. Gebleken was nu al wel dat het uurtje dat voor de gasten van de raad was uitgetrokken vóór het begin van de vergadering, te kort was. Het ontvangen van gasten van de raad zou de burger en het raadslid dichter bij elkaar moeten brengen. Of dat ook zo is, zal in de toekomst duidelijk worden.

Kort en bondig

De antwoorden op de vragen die gesteld werden tijdens het vragenhalfuurtje (dat vijftien minuten duurde) waren kort en bondig. Jan Kennekens (OVD) vroeg aandacht voor de inval op de Daniëlsweg, waar in een pand restanten van een oud drugslab waren gevonden. Het (samengevatte antwoord) was dat er handhavend gereageerd is. Er zijn geen arbeidsmigranten aangetroffen, er is wel de wens om die in het pand te vestigen. Ulas Kose (D66) vroeg naar de kosten van de laadpalen in Dongen. De wethouder antwoordde dat de gemeente niet gaat over de tarieven van de laadpalen. Frits Klijs (VPD) sprak over de ontgronding aan de Moerse Dreef, waarvoor de vergunning over niet al te lange tijd zou verlopen. De wethouder blijft in contact met Van de Noort over de werkzaamheden en het vervolg hiervan. D66 (Ulas Kose) tot slot vroeg naar het gebruik van recyclebare bekers tijdens carnaval. De wethouder kon hierover niet veel zeggen, omdat er nog geen overleg was geweest. De gemeente controleert echter niet op het gebruik van die bekers.

Unaniem

Het raadsvoorstel ‘Lokaal Veiligheidsbeleid Dongen 2024’ zorgde weer voor een stoelendans en ketenwisseling. Bas Evegaars wilde in eerste instantie wachten op de motie die voor dit punt ingediend zou worden. De (tijdelijke) voorzitter van de raad hield de sprekersvolgorde aan en liet daarna de motie aan de orde komen. Gitta Glerum (D66) had enige moeite met de motie, omdat er dan in principe ieder jaar het beleid vastgesteld zou moeten worden en daar wettelijk vier jaar voor staat. “Het gaat niet om beleid maar om uitvoering.” De portefeuillehouder vond de termijn die in de motie stond, ‘de gemeenteraad vóór de zomer 2024 te informeren over de stand van zaken’ wel wat krap. Dat Stijn Sips (CDA) die termijn wilde wijzigen van ‘vóór de zomer’ naar ‘rond de zomer’, was een beetje kort door de bocht. Stijn Sips wilde ‘accenten aanleggen’ en Gitta Glerum vond zichzelf ‘klinken als een muts’, toen zij weer reageerde. Er was een schorsing van vijf minuten. Daarna ging iedereen akkoord met de wijzigingen in de motie. “We zijn er uit, maar een paar woordjes, maar oké”, vond D66. De OVD ging ‘na lang nadenken’ ook akkoord.

Passantenhaven

Het ‘haalbaarheidsonderzoek naar passantenhaven in Dongen’ zorgde weer voor een redelijk lange discussie. Stijn Sips ging achter het spreekgestoelte staan met de opmerking dat hij maar ‘bleef lopen en praten’. Dat klopte inderdaad, Stijn Sips! Tijdens zijn wandeling glimlachte de fractievoorzitter van het CDA vriendelijk naar de perstribune. Vervolgens had hij het over de vele leuke reacties die binnen waren gekomen en dat er zelfs een stageonderzoek was aangeboden. “Het was enorm leuk de afgelopen twee weken.” Frans den Broeder van de Dongense VVD vond de argumenten van de coalitie niet overtuigend. “Winkels en horeca bij een haventje, dat klinkt schattig, maar het haalt wel de klanten weg bij de ondernemers in het centrum.” Hij zag dan ook geen meerwaarde in het voorstel en vond dat de publieke middelen voor andere dingen gebruikt moeten worden. Jan Kennekens (OVD) illustreerde met een groot aantal spreekwoorden waarom zijn partij tegen het voorstel van het haalbaarheidsonderzoek is. Ook D66 (Berry van Rosmalen) ziet niets in het voorstel. “De meerderheid in Dongen wil geen passantenhaven. Een bedrag van 12.500 gulden (sorry, euro) wordt in het kanaal gegooid”, vond D66.

Gebiedsvisie

In tegenstelling tot voorgaande sprekers, was Iris Vermeulen (VPD) het wel eens met het doen van een haalbaarheidsonderzoek. Het paste volgens haar in de gebiedsvisie van de Kanaalzone. De discussie ging door, er werd gesproken over ontwikkelperspectief, over passanten, over een onderzoek naar iets dat niet haalbaar is, benodigde capaciteit van ambtenaren en nog veel meer. De voorzitter van de raad vond de uitleg van Stijn Sips helder en vond dat die niet herhaald moest worden. “Alles is na te luisteren….” Er volgde een hoofdelijke stemming op het voorstel en de meerderheid van de raad ging akkoord. Het haalbaarheidsonderzoek naar een passantenhaven wordt uitgevoerd.

Enthousiast

Na de behandeling van dit punt ging de raadsvergadering snel verder. Denise Kunst kon nog geen antwoord geven op de vraag van Frans den Broeder over de voortgang van het Dorpsteam. Ook René Jansen kon geen duidelijkheid verschaffen op de vraag van Hans Verkooijen over alternatieven voor papierinzameling. Ankie de Hoon beloofde Coert van Os begin april meer te vertellen over het steunfonds. Naar aanleiding van een vraag van Marjolijn Diepstra (CDA) beloofde een ‘enthousiaste wethouder’ (René Jansen) de zaken rondom het in het zonnetje zetten van vrijwilligers ‘scherper aan te zetten’.

Nazit

Rond 21.25 uur sloot Marnix Bakermans de vergadering en nodigde iedereen uit voor de ‘nazit’. Tijdens die nazit werd de vergadering uitgebreid geëvalueerd. Er kwamen een aantal mooie quotes en opmerkingen naar voren. De pen zat tijdens de nazit al in de tas. Van de gesprekken die toen gevoerd werden, bestaan geen notities. Misschien is dat ook maar het beste.