In tegenstelling tot de eerste twee bijeenkomsten over de noodopvang asielzoekers, was het niet zo druk bij de derde bijeenkomst. Maximaal vijftig bezoekers waren er, waaronder veel raadsleden, mensen uit de klankbordgroep en een aantal vrijwilligers. Het werd een constructieve bijeenkomst met een verrassende uitkomst.

door Lia van Gool

Trots

Gespreksleider Tom Vaessen opende de avond. Als eerste kwam burgemeester Marnix Bakermans aan het woord. Hij memoreerde dat hij het tijdens de eerste bijeenkomst in januari ’best spannend’ had gevonden. ”Wij zijn samen goed in gesprek gegaan. Ik ben er trots op dat wij het in Dongen gedaan hebben zoals wij het hebben gedaan.” De leercurve is steil geweest, de afgelopen maanden, vond de burgemeester.

Mooi gezelschap

Locatiecoördinator Ad Tholhuijsen van het Rode Kruis vertelde over de gang van zaken de afgelopen maanden. ”Op dit moment wonen er 143 mensen in de noodopvang. Het is een mooi gezelschap.” Dat gezelschap bestaat uit mensen met 18 verschillende nationaliteiten. ”Er zijn bijvoorbeeld mensen uit Syrië, Afghanistan, Jemen, Jordanië en Rusland.” Hoe dat samen gaat? Ad Tholhuijsen: ”De mensen moeten vooral tot rust komen. Zij zijn passief, vaak zoekende. Zij roken, spelen in de evenementenhal, vangen elkaar op.” De bewoners spreken Koerdisch, Arabisch en Engels. Dat levert een aparte manier van conversatie op, vindt de locatiecoördinator. ”De groep bestaat uit jonge mensen, 80% is jonger dan vijftig jaar. Er zijn vijftig alleenstaande mannen, vier alleenstaande vrouwen en de rest bestaat uit gezinnen. Er zijn dertig kinderen in de noodopvang. Twintig daarvan gaan naar school.” Als de kinderen ’s morgens naar school moeten, lijkt het soms op een militaire organisatie, zegt de locatiecoördinator. ”Sommige kinderen gaan in Dongen naar school, anderen naar scholen in Tilburg en naar de ISK in Tilburg. Er moet ’s morgens heel wat geregeld worden.”

Leermomenten

Ad Tholhuijsen heeft alleen maar positieve verhalen, zoals over het eigen onderhoudsteam dat bestaat uit bewoners, over de computerlessen die bij de opvang worden gegeven, de wiskundeleraar die er woont en die lessen geeft. Er zijn bewoners die helpen bij de Stormvogels, kleermakers die naar een musicalgroep gaan in Oosterhout om te helpen bij decors en kleding. Maar ook het Rode Kruis heeft een aantal leermomenten genoteerd. ”Als mensen binnenkomen, moeten wij in beeld brengen wat voor interesses zij hebben, zodat wij gericht activiteiten kunnen ontplooien. Ook moeten wij de verantwoordelijkheid meer bij de mensen leggen, zoals bij het schoonmaken en andere huishoudelijke werkzaamheden. Wij moeten gas geven op de vrijwilligersactiviteiten, ook buiten de deur. Kijken of wij dat kunnen invullen met een soort vacaturebank.”

Positieve geluiden

Natuurlijk komen ook de bezoekers aan deze avond aan het woord. Opmerkingen als ’zijn ze d’r al?’ en ’ik ben nog niemand tegengekomen, heb geen klachten gehoord.’ Alleen maar positieve geluiden van de aanwezigen in de zaal. Ad de Jong, één van de leden van de klankbordgroep woont in de buurt van de noodopvang. ”Je hoort geen onvertogen woord. Tot nu toe is alles prima verlopen.”

Perfect

Sven Montens is ’zoekende geweest om achttien culturen tevreden te stellen’ bij het verzorgen van de maaltijden. ”De bewoners koken mee, wij gebruiken hun recepten. We hebben veel geleerd. Het is een huishouden. Ik had niet verwacht dat het zo zou gaan lopen.” Sven is trots op de gemeente, die geluisterd heeft naar de inwoners en ondernemers. ”Ik heb ook de vraag gekregen of ik al aan het koken was. Dan antwoord ik ’ja, al 2,5 maand. Het is perfect. Applaus voor de gemeente.”

Half jaar

Na de pauze praten de aanwezigen in kleine groepjes verder, over veiligheid, integratie, communicatie, de klankbordgroep, vrijwilligers en verkeer. Misschien wel de belangrijkste uitkomst van alle gesprekjes en overleggen is de vraag die naar voren komt of de mensen uit de noodopvang niet mogen blijven ná 1 augustus. Burgemeester Marnix Bakermans is duidelijk over deze vraag en hij is blij met alle positieve geluiden die hij deze avond heeft gehoord. ”Deze locatie functioneert goed, maar wij hebben afgesproken dat de locatie een half jaar open blijft. Op 1 augustus a.s. gaat de locatie dicht.” Als de inwoners van Dongen zelf zeggen ’kijk er nog eens naar of de locatie open kan blijven’, zal de gemeenteraad erbij betrokken moeten worden. ”Als er geen draagvlak is, gaat de locatie dicht. Als de inwoners willen dat de locatie openblijft, zou dat bekeken kunnen worden”, vond Marnix Bakermans. Hij vond wel dat het aantal bezoekers dat deze dag aanwezig was, een te klein draagvlak vormde om de beslissing te nemen. ”Wij moeten echt kijken hoe de samenleving erover denkt.”

Verrassende wending

Waarnemend burgemeester Marnix Bakermans is als portefeuillehouder verantwoordelijk voor de noodopvang. ”Wij moeten een collegebreed besluit nemen en de gemeenteraad er nu zeker bij betrekken.” Marnix Bakermans gaat Dongen na 5 juni verlaten. Dan wordt Hans Slagboom geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Dongen. Marnix Bakermans: ”Wij hebben nu afgesproken dat de noodopvang tot 31 juli blijft. Daarna wordt ’de tent ingepakt’. Wij zullen Dongen-breed de vraag moeten stellen of de noodopvang langer geopend zal blijven.” De volgende bijeenkomst wordt een bijeenkomst voor de opvolger van Marnix Bakermans. ”In principe houden wij het besluit overeind om de noodopvang vanaf 1 augustus te sluiten. Andere mogelijkheden zullen wij zeker omarmen.” Zo kreeg de avond een verrassende wending, met misschien een nieuwe opening om nog eens te praten over een doorstart van de noodopvang.