Aan het begin van dit ’ei’ gaan we even terug naar de eieren van de afgelopen twee weken. In ’Uit het ei’ van de raadsvergadering van 4 april stond te lezen: ’Op locatie 1 (aan de noordzijde van de Noorderlaan) en locatie 2 (aan de noordzijde van de Beljaartlaan) zou er één keer in de honderd jaar een overstromingsrisico zijn.’ Een oplettende lezer van deze rubriek stuurde een berichtje dat deze informatie niet juist was. Deze lezer sprak van ’een grote fout die grote gevolgen kan hebben’. De reactie van de lezer: “Onderaan staat: ’Op locatie 1 en 2 zou er één keer in de honderd jaar een overstroming zijn.’ Dit is alleen zoals u hieronder leest op locatie 1, ten noorden van de Noorderlaan. Dit land ligt namelijk lager. Daarom zou een woonwijk bouwen hier niet aan te raden zijn, omdat er een kans bestaat dat hier alles onder water loopt. Ten noorden van de Beljaartlaan is dit veel beter. Het land ligt hier hoger en is het beter om hier huizen te bouwen, omdat je hier geen overstroming hebt... De informatie hieronder komt uit het studierapport van de woningbouw in Dongen.” Tot zover het citaat.
In ’Uit het ei’ van de vergadering over de nieuwe burgemeesterskandidaat werd Stijn Sips, als voorzitter van de vertrouwenscommissie, ’mijnheer’ en ’u’ genoemd. Dit was natuurlijk eenmalig en het was een van de knipogen in dat stukje. Stijn Sips is vanaf nu weer gewoon ’Stijn’ en ’je’ natuurlijk. Hij is veel te jong om nu al voor altijd met ’u’ aangesproken te worden.
Het meest opvallende item in het vragenhalfuurtje was misschien wel dat De Cammeleur tijdens de Straotparade in eerste instantie gesloten was, zodat bezoekers geen gebruik konden maken van de toiletten. Er was geen beheerder aanwezig. Later bleek er ineens wel iemand aanwezig te zijn en konden de toiletten gebruikt worden.
Het was een vergadering die in het teken stond van zoete lekkernijen (twee keer), moties (één ’gewone’ en een motie ’vreemd aan de orde van de dag’), hamerstukken (zeven), één amendement, historische lintbebouwing en historisch lint (heel vaak), schorsingen (drie), stemverklaringen (twee), afscheid (twee raadsleden) en frustraties (heel veel).
De eerste zoete lekkernij kwam van raadslid Gitta Glerum (D66). Zij trakteerde op heerlijke slagroomsoesjes omdat zij na deze raadsvergadering gaat genieten van haar zwangerschapsverlof. Jammer dat de chocoladesoesjes al op waren toen de schaal langs de perstafel kwam.
Bij raadsvoorstel ’Aanpassing krediet IKC Heilig Hart’ vroeg de Volkspartij Dongen om een stemverklaring. Gert-Jan van Broekhoven zei alleen maar dat hij het eens was met het voorstel en dat het fijn was dat er zoveel mensen op de publieke tribune zaten. Het applaus op die tribune barstte los toen het voorstel was aangenomen. Er volgde een schorsing (de eerste) van tien minuten, waarin medewerkers van, nu nog de Heilig Hartschool, een heerlijke traktatie (de tweede deze avond) uitdeelden aan iedereen in de raadszaal.
De zeven hamerstukken waren, op één na (’Zie Aanpassing krediet IKC Heilig Hart’), snel afgehandeld. Natuurlijk (of vanzelfsprekend) ging het niet zo snel met de behandeling van agendapunt 13, Locatiestudie woningbouw. Was er tijdens de opiniërende raadsvergadering al een lange discussie over dit punt, deze avond ging die discussie gewoon door. Er werd weer gesproken over de verschillende locaties. Gelukkig wist DongenPlus+ (Bas Evegaars) nu wel de juiste naam van de Berlagestraat. Veel aandacht, vooral van D66 (Ulas Kose) voor de lintbebouwingen voor de flexwoningen. De partij diende een motie in met als titel ’Aan de slag met flex’. De Volkspartij Dongen kwam met een amendement over de historische lintbebouwing in Dongen. Verder ging het, onder meer, over verkeersveiligheid en de voorkeur voor een locatie. Portefeuillehouder Ankie de Hoon vond ’dat het nogal wat is, waar wij over moeten beslissen’. Zij vond de motie over de flexwoningen helder en het amendement een prima richting om mee door te gaan. Ankie de Hoon gaf aan dat het college breed blijft denken, zoeken en oordelen.
De historische linten en de lintbebouwing liepen, bijna letterlijk, als een rode draad door deze raadsvergadering. Vooral D66, bij monde van Ulas Kose, vond de historische linten zeer belangrijk. Hij vroeg om de garantie dat de historische linten niet aangetast mogen worden. “De keuze voor het historisch lint is te belangrijk. Wij moeten er met alle fracties over praten.” Opvallend genoeg kreeg het verhaal van Ulas Kose over de historische lintbebouwing brede steun van de Dongense VVD bij monde van Frans den Broeder. Hij vond dat D66 een punt had door te pleiten voor het behoud van het historisch lint. “Je kunt het historisch lint maar één keer verneuken.”
In haar tweede termijn ging Ankie de Hoon in op het feit dat de hele gemeente Dongen is begonnen en ontstaan met historische linten. Zij vindt echter wel dat er woningbouw nodig is. De discussie ging daarna nog even door. Na een schorsing (de tweede van deze avond) werd de tekst van het amendement aangepast. Hiermee konden alle partijen, met uitzondering van DongenPlus+, instemmen. De motie over flexwoningen werd gesteund door een meerderheid. Alleen de Dongense VVD stemde tegen.
Na de bespreking van de ingekomen stukken was het tijd voor de bespreking van de ’motie vreemd aan de orde van de dag Veldkwaliteit Olympia ’60’ die Gitta Glerum van D66 indiende. “Ik heb een hele avond moeten wachten om de motie in te dienen”, zo begon zij haar verhaal, om door te gaan met het feit dat het haar laatste raadsvergadering was voor haar zwangerschapsverlof. “Ik ben blij dat ik er even uit ben, met deze manier van samenwerken.” Bas Evegaars (DongenPlus+) reageerde dat er tijdens een eerdere heidag de mond vol was over samenwerking, terwijl er nu gepingpongd werd over die samenwerking. Volgens hem zou het beter een bosdag kunnen zijn. Stijn Sips van het CDA vond dat de raad best kon samenwerken, bovendien ‘maakt wrijving glans’, vond hij.
De derde schorsing (na het voorlezen van de motie over ‘Veldkwaliteit Olympia’), op verzoek van Gert-Jan van Broekhoven (VPD) duurde niet de beloofde vijf minuten. Het werd een ‘Dongens kwartierke’. Bij terugkomst in de raadszaal waren de frustraties (veel) af te lezen op bijna alle gezichten van de raadsleden. Misschien verwoordde Perry Wens van de Dongense VVD het wel het beste. “Wij willen allemaal het beste voor Dongen, dat is het doel. Het is jammer van de manier waarop het nu gaat. Principes kosten geld, in de politiek schiet je er geen zak mee op.” (Of woorden van gelijke strekking). Stijn Sips vond dat de waarheid in het midden lag en de voorzitter van de raad beaamde dat relaties soms ingewikkeld zijn. Uiteindelijk werd er ja gezegd op de motie, die unaniem werd aangenomen. Marnix Bakermans wenste Gitta Glerum ‘succes en sterkte’. “Misschien ga je de komende tijd nog wel eens denken ‘was ik maar bij de raadsvergadering’.” Tot slot maakte de voorzitter van de raad bekend dat Kees Hoevenaars (VDP) de raad weer gaat verlaten. Na het mei-reces komt Chantal Kimenai weer terug na haar zwangerschapsverlof. O ja, wat was het fijn om Joeri de Jong weer terug te zien. Binnenkort zit ook hij weer op zijn plekje achter de raadstafel!
De volgende raadsvergadering is op donderdag 23 mei. Hopelijk wordt het een fijn mei-reces voor iedereen.