Deze week laten we jullie een fraaie natuuropname zien.
Twee weken geleden lieten wij jullie een foto zien van een nieuwkomer binnen onze club. Misschien herinneren jullie je nog de foto met als titel “Reflectie”. Deze keer hebben we weer een foto van een nieuw clublid; Frans van Gils. Zijn foto kreeg als titel mee: “Sprong uit het water”. Het is een schitterende natuurfoto geworden door enerzijds de kleurenpracht en anderzijds de beweging. Om zo’n foto te kunnen maken, moet je niet alleen je eigen camera goed kennen, maar ook verstand hebben van het gedrag van zo’n dier, in dit geval een ijsvogeltje. Bovendien moet je ook weten waar deze vogels zich bevinden. En dan nog moet je geluk hebben: op het juiste moment en op de juiste plaats! Een zogenaamde vogelhut is zo’n locatie bij uitstek, maar dan nog.
Wat zegt Frans hierover:
“Deze foto is gemaakt vanuit een hut in Markelo. Je zit daar achter spiegelglas dus de ijsvogel komt dicht langs maar het duiken van de vogel gaat supersnel. Dus je moet heel veel foto’s maken om er een goede tussen te hebben. Maar ik ben blij dat het gelukt is. Ik heb er nog wel een paar maar deze was wel een van de mooiste.”
Thijs Schouten (thijsschouten.com) is een natuurfotograaf en fotografeert graag dit soort vogeltjes. We maken gebruik van zijn voorkennis op dit gebied en ervaring in fotografie.
Het gedrag van de ijsvogel
Als je een vogel, zoals de ijsvogel, wilt fotograferen is het verstandig om je te verdiepen in het gedrag. Als je immers het gedrag van een vogel kent, weet je ook waar je moet zoeken en hoe je hem vast kan leggen. Het gedrag van de ijsvogel is erg kenmerkend. IJsvogels zijn afhankelijk van water en zijn om die reden altijd bij het water te vinden. Ze zoeken een plekje waarvandaan ze het water goed in de gaten kunnen houden. Ze zoeken namelijk door het water naar visjes (zoals stekelbaarsjes). Zien ze een visje? Dan vliegen ze omhoog waarna ze met een duik het water ingaan om de vis te vangen. Deze vis nemen ze vervolgens weer mee naar een tak waarna ze de vis eerst een paar keer tegen de tak slaan. Dit doen ze zodat de vis niet meer leeft als ze hem daarna opeten.
Deze visplekken zijn erg belangrijk voor ijsvogels en vaak heeft iedere ijsvogel zijn eigen plekjes. Vooral de mannetjes hebben vaste plekken die ze met regelmaat bezoeken. Zo vliegen ze vaak van plek naar plek op zoek naar visjes. Waait het te hard? Dan is de kans minder groot dat je ijsvogels bij een grote plas ziet. Het is dan namelijk lastiger om door het water heen te kijken. De kans is dan groter dat de ijsvogel aan het vissen is in beschutte beekjes.
Aan de foto te zien mogen we toch wel stellen dat Frans erin geslaagd is om het ijsvogeltje op de juiste manier in beeld te brengen. Als je met zo’n foto voor de dag komt, leg je de lat voor jezelf erg hoog! We zijn dan ook reuze benieuwd wat je volgende foto zal zijn. Bedankt Frans voor jouw inbreng.
Bent u geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl