Vrijdag 26 april regende het lintjes in Dongen. Maar liefst tien mensen kregen een Koninklijke onderscheiding. Voor burgemeester Marnix Bakermans en wethouders Ankie de Hoon, Denise Kunst, René Jansen en Kees de Jong met hun gezelschap, werd het een race tegen de klok. Vóór 13.00 uur moesten alle onderscheidingen opgespeld zijn. Op dat tijdstip worden alle onderscheidingen namelijk gepubliceerd in de Staatscourant.

Door Lia van Gool

Foto’s: Jan Stads, Pix4Profs

Peter van der Veeken

(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Het eerste verrassingsbezoek, al voor negen uur ’s morgens, was aan Peter van der Veeken. Compleet verrast keek hij in de deuropening naar het grote gezelschap dat zijn huis binnenkwam. “Je dacht even dat je de maaltijden voor de SWOD rond ging brengen, hè? Wij hebben jouw schema vandaag omgegooid, sorry. Maar geen zorgen, iemand anders neemt de honneurs waar”, zo begon de burgemeester met zijn toespraak. Hij ging in het kort in op alle dingen die Peter van der Veeken heeft gedaan en nog doet. Peter van der Veeken is sinds 1979 vrijwilliger bij het Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart. In 1988 werd hij voorzitter en is dat nog altijd. Ook brengt hij maaltijden rond voor de Stichting Welzijn Ouderen en onderhoudt het kerkhof van de Hubertuskerk. Marnix Bakermans omschreef Peter als een ‘betrokken mens’, een ‘Pietje Precies’ en iemand die gestructureerd is.” Over dat gestructureerde de volgende anekdotet: “Ik heb uit heel betrouwbare bron vernomen, dat je al twee keer tegen de auto van je buuf hebt gezeten? Jouw inparkeer-ijkpunt is namelijk de lantaarnpaal. Als de buurvrouw haar auto niet exáct op de juiste plek zet, dan kan tien centimeter wel het verschil maken...toch?” Naast alle drukke vrijwillige werkzaamheden is Peter ook een sportieve man, die veel wandelt en fietst. “Maar je doet wel graag de dingen zoals je ze gewend bent. Je hebt graag orde en overzicht.” Alle mensen die deze dag aanwezig waren, weten dat zij op Peter kunnen rekenen. Het laatste woord was aan Peter zelf. “Ik wist er echt niks van. Ik vond het wel speciaal dat ik Wout vanmorgen vroeg naar Jenny zag gaan…”

Hamdi Özcan

(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De meest speciale uitreiking van de onderscheiding deze dag was ongetwijfeld die aan Hamdi Özcan. Hij was namelijk in Turkije. “Waarschijnlijk is hij nu met een vriend koffie aan het drinken”, zei zijn dochter. Zij belde haar vader en vertelde hem wat er aan de hand was. Totaal verrast luisterde Hamdi Özcan naar de speech van Marnix Bakermans, via een live-verbinding tussen Dongen en Turkije. “U bent ruim 20 jaar voorzitter geweest van de Turkse Moskee en het Turks Cultureel Centrum. U heeft zich op bijzondere wijze ingezet om de Turkse en Nederlandse gemeenschap contact met elkaar te laten maken. Mede daarom is er een goede verstandhouding tussen de Turkse en Nederlandse Dongenaren. De Isra Moskee heeft, onder uw leiding, een mooie ontwikkeling door gemaakt. Met als hoogtepunt de overname van cultureel centrum ’t Schouw. Uw inspanningen zijn van grote waarde en niet alleen voor de Turkse gemeenschap. We hebben als gemeente altijd heel constructief met u kunnen samenwerken en een goede basis gelegd voor de toekomst.” Hamdi Özcan krijgt de onderscheiding op een later moment alsnog uitgereikt.

Anja Hartmans

(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Een groot gezelschap had zich verzameld bij de zus van Anja, tegenover het complex van VV Dongen. Daar was Anja Hartmans al aanwezig. Zij dacht echter dat iemand anders een onderscheiding zou krijgen. Dat maakte de verrassing alleen maar groter. “Tja, we hebben je bij de neus genomen. We zijn hier vandaag niet voor Adriaan, maar we zijn hier natuurlijk voor jou”, zo begon Marnix Bakermans. “Jouw vrijwilligerswerk is op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen.” Anja is vanaf 1977 tot heden onder andere coördinatrice afdeling Jeugd voor voetbalvereniging Dongen. Zij organiseerde zomerkampen voor kinderen die in armoede opgroeien en voor kinderen die extra aandacht en/of structuur nodig hadden. Anja is zeer betrokken bij het Oranjepark Festival en is vertrouwenspersoon bij de Stichting Zomerkampen Breda. “Met jouw enthousiasme en inzet zorg jij met een glimlach (en soms schaterlach) voor de bezoekers van het Oranjeparkfestival. Het scheelt dat je heel veel Dongenaren kent, en zij jou.”

Al 47 jaar is Anja betrokken bij VV Dongen. “Iedereen zegt hetzelfde: ‘Anja is er voor de club en je kunt altijd op haar rekenen, Anja is VV Dongen’. “Geen wonder dat je onlangs bent benoemd tot erelid van de club… Anja, je bent een voorbeeld voor velen. Er is echter vandaag iemand niet bij, en dat is Peter, die over jou zei: “Anja blinkt uit door haar tomeloze inzet, werklust, punitiviteit en enthousiasme. En dit alles met name voor de jeugd en, in het bijzonder, voor de wat moeilijkere jongeren’. Peter wist zelf al dat hij er vandaag niet meer bij zou zijn, maar lieve Anja… hij waardeerde je enorm en was ongelofelijk trots op je. Een beduusde Anja Hartmans liet alle lieve en lovende woorden ‘over zich heen komen’.

Daan de Jong

(Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Met de handen voor de mond kwam Daan de Jong de Bevrijdingskapel uit lopen. Verrast door het grote aantal mensen dat zich had verzameld bij de Kapel. “Begint er een kwartje te vallen?”, vroeg Marnix Bakermans aan hem. Ja, op dat moment wel. Dat kwartje was nog niet gevallen toen de burgemeester de Bevrijdingskapel inliep waar Daan aan het werk was. Daan de Jong is sinds 1988 onderhoudsvrijwilliger voor de Veldkapel in de Eindsestraat en onderhoudt de tuin van de Laurentiuskerk. Hij is intensief betrokken bij het in kaart brengen van alle Dongenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen door oorlogshandelingen. Hij heeft zorgvuldig research gedaan om alle persoonlijke verhalen in beeld te krijgen. Deze informatie ligt ter inzage tijden de openstelling van de bevrijdingskapel. Daan is actief lid van twee werkgroepen van Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen: restauratiegroep ‘De Blikvangers’ en de werkgroep ‘cultuurhistorisch erfgoed & archeologie’. In 1988 is hij gestart met een onderzoek over de bewoners en de huizen in de Eindsestraat. Dit heeft geresulteerd in een tentoonstelling tijdens het vijfenzeventigjarig bestaan van buurtvereniging Onder Ons. Ook onderhoudt hij de tuin bij de Jonkerboschflat. “Jouw dochters Anita en Sandra zijn enorm trots op je. En natuurlijk ook hun partners Jeroen en Frank en niet te vergeten jouw kleinkinderen Sanne en Douwe. Gaandeweg hun onderzoek naar al jouw vrijwilligerswerk werden ze alleen maar trotser… Jouw kinderen hebben tegen ons gezegd: ‘wat zou mama vandaag trots op hem zijn geweest’. Daan, jij maakt heel veel mensen blij en jouw inzet wordt enorm gewaardeerd.” Na de toespraak hief het gezelschap het glas om een toost uit te brengen op Daan de Jong. Later ging het feest door in het Parochiecentrum.

Annemiek Koreman

(Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Annemiek Koreman werd overvallen tijdens de wekelijkse Line-dance. Met tranen van emoties riep zij de naam van haar zoon Angelo. Ook dochter Cheyenne en partner Rob waren in De Cammeleur. Toen de emoties wat verdwenen waren, kon burgemeester Marnix Bakermans doen waar hij voor gekomen was, het houden van zijn speech en het uitreiken van de onderscheiding. “Annemiek, jij bent een bezig bijtje.”

Annemiek Koreman is vanaf 1998 collectant bij het Nationaal Fonds Kinderhulp, was in de periode 2004 tot 2016 vrijwilligster bij De Wereldwinkel Dongen. Is een graag geziene vrijwilligster bij Stichting DongenIce, gastvrouw bij Eetpunt Dr. Maassen, Cultureel Centrum De Cammeleur en het café bij zorginstelling Mijzo. Daarnaast is Annemiek vrijwilligster bij De Zonnebloem, Stichting Uno Mas en coördinator bij de Stichting Met je Hart Dongen. “Jij hebt vrijwilligerswerk gedaan binnen Mijzo… Jij zorgde voor een beetje zonneschijn in soms hele eenzame levens… Het is begrijpelijk dat je een betaalde baan hebt bij Mijzo, maar als vrijwilliger word je enorm gemist…” Bij de Stichting ‘Met je hart’ is Annemiek aanwezig bij de stamtafel. “De ouderen eten gezellig met elkaar en jij… jij doet waar je heel goed in bent…je verbindt en onderhoudt de boel… .Ik kan veel meer over jou zeggen…dat je mantelzorger bent voor jouw eigen moeder, dat je je hebt ingezet voor DongenIce enzovoort, enzovoort, enzovoort: de lijst is eindeloos. De dochter van Annemiek zegt: ’”Mijn moeder heeft een hart van goud, zij zal altijd eerst aan een ander denken en dan pas aan zichzelf. Ik ben ongelofelijk trots op haar.”

Jacques van der Aa

(Ridder in de Orde van Oranje Nassau)

Gelukkig had Mia, de vrouw van Jacques van der Aa een colbertje meegenomen naar De Salamander. “Jacques zou zich heel ongemakkelijk voelen als hij geen colbertje aan zou hebben.” Jacques van der Aa werd overvallen tijdens een overleg met Coert van Os. Op de vraag of hij samen met Coert de problemen in Dongen al had opgelost, was het nuchtere antwoord: “Grotendeels.” Daarna begon de burgemeester met zijn toespraak. “Deze hele groep mensen is hier vandaag speciaal voor jou. Je vrouw Mia, en natuurlijk kinderen en kleinkinderen. Marc en Ximena in Mexico zijn aanwezig via Facetime.”

Als lid van waterschap Dongestroom, heeft Jacques van der Aa de fusie tussen vijf waterschappen uit Midden- en West-Brabant tot waterschap Brabantse Delta actief ondersteund. Hij is lid geweest van het voorlopig bestuur van het fusie waterschap. Ook was hij enige tijd lid van het algemeen bestuur van het waterschap en lid van het dagelijks bestuur. “In jouw rol als lid van het dagelijks bestuur was jij een stuwende kracht bij die oprichting. Jouw grote verdiensten liggen op het gebied van de gebiedsprocessen met als doel het realiseren van een robuust watersysteem dat ecologisch gezond en veerkrachtig is. Jacques, je hebt door de jaren heen het verschil gemaakt en daarvoor zijn ze bij Waterschap de Brabantse Delta jou heel erg dankbaar.” Jacques is bestuurslid van de Stichting Financiële Ondersteuning LandStad De Baronie, taalcoach voor mensen met een taalachterstand en sinds hij zet zich in voor het CDA. Als taalcoach heeft Jacques ervoor gezorgd dat de grote groep Oekraïners die naar Dongen kwam groepslessen Nederlands kreeg. “Je doet dat op dit moment nog steeds op jouw eigen enthousiaste manier. Iedereen beleeft aan de ‘les- en ontmoetings-momenten steeds veel plezier.”

Eric Haast

(Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Het was druk bij de Rimi, waar Eric Haast zijn onderscheiding kreeg. Er werd gefluisterd, want Eric mocht niet weten dat er zoveel mensen op hem stonden te wachten. Toen hij de ruimte binnenkwam, was er eerst verbazing op zijn gezicht te lezen, daarna verscheen een grote lach. Hand in hand met zijn vrouw en dochter luisterde Eric naar de woorden die Marnix Bakermans voorlas. “Je bent iemand die graag iets voor een ander doet. Die graag net iets meer doet dan wat er van je wordt gevraagd.”

Eric Haast was sinds 1978 afdeling-bestuurder bij de Landelijke Korporaals Vereniging, later werd hij districtsvoorzitter. Daarnaast is hij voorzitter geweest van de VvE (Vereniging van Eigenaren) Europaplein 56 t/m 11. Ook was hij in die tijd de beheerder. Sinds 2016 is hij vrijwilliger ceremonieel bij de Stichting Marechaussee Contact. Eric is sinds vier jaar penningmeester van de Vereniging Militairen Veteranen Dongen. Medeorganisator van 75 jaar bevrijding Dongen, sinds 2020 vrijwilliger bij het Stichting Veteranen Search Team en bestuurslid van zangvereniging ‘Dongens Levenslied’. “Het idee was om een gezamenlijke hobby te vinden en zo meer tijd samen door te brengen. Het duurde niet lang of jij hielp mee met opbouwen, afbreken, je werd bestuurslid… en voor dat Marianne er erg in had, ging jij al een half uur eerder naar het koor. Beste Eric, iedereen is superblij met jouw hulp maar… vergeet je niet de reden waarom jullie samen op het koor gegaan zijn?” “Je dochter Kimberly zegt: “Ik vind het mooi om te zien hoe papa zich inzet voor de mensen om zich heen. Hij heeft ons laten zien dat er meer is in het leven. Dat je naar mensen om moet kijken. Dat heeft hij ook altijd voor mij en Joshua gedaan. Hij is een voorbeeld voor ons en wij zijn heel erg trots op hem”.”

Carla van Delft

(Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Bij DVVC was een aantal mensen bij elkaar gekomen om te genieten van een lunch, georganiseerd door ‘Met je hart’. Daarnaast was een aantal mensen gekomen voor Carla van Delft, omdat die deze dag een onderscheiding kreeg. Carla van Delft staat bekend als iemand die graag de touwtjes zelf in handen houdt. Dat blijkt uit de eerst woorden van Marnix Bakermans: “Is er een moment geweest waarop je dacht: ‘mmmm, hier klopt iets niet?’ Wat er allemaal niet is gedaan om jou vandaag hier te krijgen zonder argwaan te wekken is werkelijk fantastisch. Jouw voelsprieten zijn, volgens de mensen hier aanwezig, ongekend.”

Carla van Delft is ruim 23 jaar bestuurslid van DVVC (Dongense Voetbal Vereniging Concordia). Zij heeft ervoor gezorgd dat de voetbalclub er financieel goed voor staat, heeft de club duurzamer gemaakt en heeft een G-Elftal opgericht. Daarnaast heeft ze zich zeer actief ingezet om een vrouwenelftal/competitie op te zetten. Haar inzet op deze beide initiatieven springen extra in het oog. Carla is een voorzitter die zich breder inzet dan de eigen club, maar ook oog heeft voor de sportieve- en maatschappelijke belangen rondom sporten en bewegen binnen de gemeente Dongen. Zij heeft een groot sociaal gevoel, speciaal met betrekking tot oudere DVVC-leden en leden die wel wat hulp konden gebruiken. Daarnaast is zij voorzitter van de Lokale Cliëntenraad van Mijzo Verpleeghuis locatie Dongepark en penningmeester bij carnavalsvereniging De Bosjesmannen. “Al ruim 45 jaar is jouw huis hét thuishonk van het Sinterklaascomité DVVC… Jouw garage wordt omgetoverd tot kleed- en schminkruimte voor de Pieten. En zelfs jouw douche mag dan worden gebruikt, overigens alleen als deze volledig wordt afgedekt met plastic. De Pieten maken er namelijk nogal een zooitje van… Je hebt een Lokale Cliënten Raad opgericht in het verpleeghuis waar je moeder woont. Inmiddels ben je voorzitter en draai je, als volleerde DJ op vrijdagmiddag verzoeknummertjes ‘uit de oude doos’ (met als favoriet nummer van jezelf en van je moeder ‘Rode Rozen’ van Jantje Koopmans. Jij hebt ervoor gezorgd dat de oud-leden, die hun leven lang al verbonden waren met DVVC, ook aan konden schuiven bij de stamtafel van ‘Met je hart’. Je besloot daarop meteen om deze stamtafel, met jouw bedrijf, te sponsoren. Één van onze brievenschrijvers zei: ‘Carla is voor mij de verpersoonlijking van ‘In Dongen doen we dingen samen’. En een ander zei: ‘Carla kan niet gemist worden’… hoeveel uren zitten er eigenlijk in jouw dag? Alsof het vanzelfsprekend is, en heel onbaatzuchtig doe jij dingen voor een ander. En daarom lieve Carla, ben je een voorbeeld voor velen. Een mens met een groot en goed hart.”

Frank Rombouts en Henk Snijders

(beiden Lid in de Orde van Oranje Nassau)

“Ik had m’n goeie pak wel aan kunnen doen”, zeggen Frank Rombouts en Henk Snijders als zij het gezelschap, met burgemeester Marnix Bakermans voorop, De Cammeleur binnen zien komen. Het is (weer) een bijzonder moment. Het is de tweede keer dit jaar dat de mannen met z’n tweeën worden onderscheiden; de eerste keer was tijdens carnaval. “Nog niet zolang geleden stonden jullie ook in deze zaal. Toen werd er gezegd: ‘ziede Henk staon, dan komt Frank dur aachteraon… of andersom’. En dat is niet zo gek. Als we jullie bezigheden voor de Dongense gemeenschap naast elkaar leggen, dan zien we heel wat parallellen.

Frank Rombouts is in de muziekscene een grote bekende in Dongen. Zo is hij al ruim 30 jaar betrokken bij Blaosband De Uitslaopers en heeft hij ruim 26 jaar verschillende bestuurlijke rollen gehad bij de Koninklijke Muziekvereniging Dongen. Stichting De Peeënstekers, medeorganisator van diverse grote evenementen in Dongen, bestuurslid bij de Vereniging der Veteranen en voorzitter van de Seniorenharmonie Dongen. Sinds twee jaar is Frank Rombouts ook nog penningmeester bij Scouting Laurentius.

Henk Snijders is actief in het verenigingsleven. Zo had hij diverse bestuurlijke rollen bij de Koninklijke Muziek vereniging Dongen, Stichting Parkplezier, Feest- en Blaasband De Vrijetijdtrekkers, Stichting De Peeënstekers, De Vereniging der Veteranen en Saldoplus. Op dit moment is hij voorzitter bij de Stichting Welzijn Ouderen Dongen en penningmeester/secretaris bij de VPD.

Frank en Henk zijn samen ruim dertig jaar actief geweest voor, toen nog, muziekvereniging Musis Sacrum. Zij hebben verschillende rollen gehad en waren allebei een tijdlang voorzitter. Zij organiseerden diverse grote evenementen voor Musis Sacrum. “Frank, je hebt veel gedaan voor de samenwerking binnen de muziekcultuur in Dongen en het muziekonderwijs. Je was één van de stuwende krachten die de fusie tussen de Dongense Harmonieën Aurora en Musis Sacrum hebt weten te bewerkstelligen tot de huidige Koninklijke Muziekvereniging Dongen, om ook voor de toekomst de muzikale cultuur in de gemeente in stand te houden.” Muziek is een thema in het leven van Frank en Henk. Zij hebben beiden een ‘clubke’ dat ze nauw aan het hart ligt: Voor Henk is dat de Feest- en blaasband De Vrije Tijdrekkers, voor Frank De Uitslaopers. Frank wordt door de muzikanten, inmiddels veertigers, nog vaal de ‘Chief’ genoemd.

.

Hoewel Henk en Frank heel actief zijn in de Dongense muziekwereld, zegt Marnix Bakermans: ”Saillant detail is mensen, dat de heren allebei niet bijzonder muzikaal zijn. Zeg maar gerust, helemaal niet!”

“We kregen bijna twee identieke brieven van de Stichting ‘De Peeënstekers ‘ op een paar uitzonderingen na… zo was jij Henk, een tijdje Opperloof, en Frank, jij was penningmeester, maar verder kunnen we jullie verdiensten zo ongeveer wel naast elkaar leggen. Jullie hebben allebei ongelofelijk veel gedaan om het carnaval in Dongen levend te houden. Allebei betrokken bij diverse commissies: de Straotparade, het Grand Gala du Pee, daar hebben jullie nog een lange tijd diverse organisatorische taken voor verricht. Geen wonder dat jullie het afgelopen jaar door de vereniging zijn benoemd tot ‘Groot Officieren in de orde van de zilveren Pee’. Wat een eer!”

“Doen jullie ook wel eens iets zonder elkaar?”, vroeg de burgemeester zich af. “Ja natuurlijk, daar kwamen we ook heel snel achter. Want, jullie doen ongelofelijk veel vrijwilligerswerk.” Hebben jullie nog wel eens tijd voor Conny en Corry?” Daarop volgde de vraag of de vrouwen ook een duo zijn. Gelach alom.

Henk wordt omschreven als een aimabel persoon, iemand die graag anderen helpt. Zijn actieve houding wordt geroemd en Henk is makkelijk bereikbaar en oprecht betrokken. Frank wordt geprezen om zijn enthousiasme en inzet. Bij Scouting Laurentius draagt hij bij aan een prettige en veilige omgeving voor onze jeugd, daar zijn wij je, als college, natuurlijk ook heel dankbaar voor.

Sinds kort ben je natuurlijk de nieuwe penningmeester van Scouting Laurentius. De scouting noemt je scherp van geest, vriendelijk, sociaal en je hebt een dienende houding richting de groep. Zij zijn enorm blij met je en kunnen je niet meer missen.”

Tot slot: “Jullie hebben samen vele, vele uren gestoken in het organiseren van evenementen, het besturen van verenigingen en het ontwikkelen en verbeteren van de structuren van deze clubs. Daarmee hebben jullie bijgedragen aan het in stand houden van het Dongense culturele erfgoed. Jullie zijn de mengsmering in onze gemeenschap.”

Tenslotte

Natuurlijk kunnen niet alle activiteiten van de gedecoreerden in één artikel worden beschreven. Daarom is een keuze gemaakt uit een aantal opvallende zaken.

Marnix Bakermans en zijn gezelschap kunnen terugkijken op een drukke maar mooie ochtend vol ontmoetingen met bijzondere mensen die zich op hun eigen manier inzetten voor de Dongense gemeenschap.

(Met dank aan Jan Stads, Pix4Profs, voor de foto’s bij dit artikel)